25.9.2001
Miehen tiellä
Ruoka
miehen tiellä pitää, vai pitääkö?
Kokokansan
ykkösuutisankkuri Arvi Lind kertoo Miehen tiellä sarjan
jaksossa omia ajatuksiaan terveellisen ruuan merkityksestä
miehen terveydelle. Lind paljastaa jaksossa mm. suhteensa suolaiseen
ruokaan. Samalla hän pohtii sitä, onko terveellinen ruoka
hyvä lääke sydän ja verisuonitaudeille.
Lind jutustelee leppoisasti aiheesta miehisessä lounasravintolassa
maukkaan pyttipannun äärellä.
Arvi
Lind on kotoisin Kaakkois-Suomesta, jossa perinteisesti ei voita
ja suolaa ole säästelty. Mä olen näiden
perinteisten miesten vihannesten ystävä. Makkara kyllä
maistuu. Ennen vanhaan Itä-Suomessa kaikki ruuanlaitto aloitettiin
sillä, että laitetaan aluksi kilo voita. Kyllähän
ruokailutottumukset voivat vaikuttaa jollakin tavalla sydän-
ja verisuonitaudin puhkeamiseen. Mutta kyllä perimällä
on myös suuri merkitys. Kaikesta huolimatta en ole sellaisen
turhan holhoavan ohjaamisen kannalla. Kyllä ihmiset päättävät
aina kuitenkin itse omasta ruokailustaan ja terveydestään.
-
Meillä on perinteisesti kotona syöty aina terveellisesti,
on ollut keittoja ja juurekseja. Nykyisin myös työmaallani,
Yleisradion ruokaloissa, on hyvin tarjolla vihanneksia ja hyvää
salaattia. On aika hupaisaa, kun perinteiset makkaran ja kaljan
ystävät, miehet, lappaavat lautaselle vihanneksia ja salaattia.
-
Suolan kanssa olen oppinut olemaan aika vähään tyytyväinen.
En enää nykyisin edes huomaa, jos ruoka on vähäsuolaista.
Ja sehän on hyvä asia! Muistan kyllä, että sodassa
ollut miessukupolvi laittoi aina ruokaa maistamatta lautaselle lisää
suolaa. Niistä ajoista on tultu parempaan suuntaan. Valitettavasti
nykyinen nuorimiessukupolvi nauttii paljon paistettuja vehnäsämpylöitä
ja muuta roskaruokaa.
Tässäkin
Miehen tiellä sarjan jaksossa pakinoi psykiatri, ylilääkäri
Hannu Lauerma. Pakinassa vilahtelevat Shakespearen ajatukset sekä
miesten ajatukset terveellisen elämän ja kuoleman suhteesta.
Toimittaja
OSKU LAUKKANEN
|