Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

25.9.2001
Sydän ja liikunta

Jo vähäinenkin liikunnan lisäys auttaa sydäntä jaksamaan. Enemmän kuin kolmasosa Euroopan aikuisväestöstä ei käytännöllisesti katsoen liiku lainkaan. Päivittäinen puolen tunnin kohtalaisen tehokas liikunta auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitautien syntyä.

Jokainen liikkumaan

Maailman Sydänpäivänä järjestettävien liikuntatapahtumien tarkoituksena on saada jokainen liikkumaan. Pienikin määrä liikuntaa on hyvä alku terveyden vaalimiseksi, ensimmäinen askel voi olla vaikkapa portaiden valinta hissin sijasta. Liikkuminen voi olla myös hyötyliikuntaa: marjastaminen ja sienestäminen ovat hyviä esimerkkejä liikunnan liittämisestä tavalliseen arkeen. Kevyt hengästyminen ja hikihelmet otsalla ovat osoitus liikunnan tehosta. Itsensä rääkkääminen ei aina ole viisasta, omat rajansa kannattaa tuntea.

Mukavaa yhdessäoloa

Sydäntä hellivistä liikuntamuodoista löytyy jokaiselle jotakin. Tavallisen kävelylenkin sijasta voi liikuntaa tehostaa sauvoilla. Sauvakävelyä pidetäänkin hyvänä niska- ja hartiasäryistä kärsiville. Myös kuntonyrkkeilyä suositellaan esimerkiksi paljon päätteen äärellä työskenteleville. Työpaikkojen sählyporukat tai jumpparyhmät ovat mukava tapa aloittaa liikunta tuttujen ihmisten seurassa. Liikunnan ei tarvitse olla väkinäistä puurtamista, vaan parhaimmillaan se on mukavaa yhdessäoloa.

Hyvinvointia liikunnasta

Sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevä vaikutuksen ohella liikunta auttaa ylläpitämään myös kokonaisvaltaista hyvinvointia. Liikunnan ja urheilun tuomat positiiviset kokemukset ja mielihyvä heijastuvat koko elämään. Esimerkiksi liikunnan on todettu helpottavan oloa työpaineiden kasaantuessa. Päivittäinen puolen tunnin annos liikuntaa yhdistettynä terveelliseen ruokavalioon, auttaa pitämään sydän- ja verisuonitaudit loitolla.

Toimittaja
ANU-MAIJA KÄRJÄ


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun