Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
27.2.2001
Tautinen homma osa 2: Kiire 

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset työpaikat ovat kiireisimpiä koko Euroopan unionissa. Erilaisten työpaineiden joukossa juuri kiire aiheuttaa eniten haittoja, erityisesti se on alkanut rasittaa naisia. Niin käy, kun unohdetaan työelämän laatu ja keskitytään pelkästään tuottavuuteen.

Yleisin selitys kiireen syistä on pelottavan yksinkertainen: ei ole tarpeeksi tekijöitä.

Kiireen kirot ovat lisääntyneet

Työterveyslaitoksen tuore, pitkäaikainen seurantatutkimus kaupan alalta kertoo, että kymmenessä vuodessa ovat lisääntyneet sekä fyysinen että psyykkinen kuormitus. Ei kiire ole pelkkä puhetapa tai pahan olon ilmaus vaan jokapäiväinen, inhottava tosiasia.

Kiire näkyy muun muassa ylitöinä, joista ainakin esimiesasemassa olevat jostakin syystä jäävät ilman korvausta. Myös hankalat asiakkaat, toisin sanoen väkivallan uhka, lisää sekin kiirettä. Tämä kaikki heijastuu muun muassa niska- hartiaseudun vaivoina sekä stressioireina, kuten väsymyksenä ja ärtymyksenä.

Stressistä kärsivät tutkimuksen mukaan eniten juuri ne, jotka tekevät ylitöitä palkatta.

Työssä jaksamisen kannalta erityisen tärkeää olisi taukojen pitäminen. Varsinkin pienissä myymälöissä töitä usein tehdään tauotta.

Myymälähenkilökunnan työ myös keskeytyy tuon tuosta, kun kassalta joutuu lähtemään esimerkiksi hyllyjä täyttämään. Tutkijat suosittavat selkeitä toimintaohjeita kiiretilanteiden varalle – nykyisin selvitään miten kuten kriisistä toiseen – tekemättömät työt kasautuvat – ja asiakkaat hermostuvat.

Myymälän tykytalkoot

Työterveyslaitos toteutti Arkadiankadun Valintatalossa ja eräässä toisessa helsinkiläisessä kaupassa kehittämishankkeen, jossa tärkeimmät ongelmat pelkistetään 14 kysymykseen. Syntyi Myymälän tykytalkoot –niminen perusmalli, jossa päästään nopeasti asiaan. Ei kysytä, onko sinulla kiire tai onko hartiat kipeät tai muuta itsestään selvää. Vaan kysytään esimerkiksi, mitä juuri teidän myymälässä voitaisiin tehdä työmäärän vähentämiseksi ja työajan hallinnan parantamiseksi. Tavoitteena on uudenlainen toimintakulttuuri. Edistys perustuu yhteiseen pohtimiseen, koko henkilökunnan osallistumiseen.

toimittaja:HANNU PARONEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun