27.3.2001
Pumppu lujilla rasvan vuoksi
Suomalaiset
syövät keskimäärin noin 100g rasvaa päivässä.
Tästä määrästä puolet on eläinperäisiä
eli tyydyttyneitä, kovia rasvahappoja. Kovat rasvat lisäävät
veren kolesterolia ja liian korkea kolesteroli ahtauttaa valtimoita
ja on vaaraksi terveydelle.
Kova
ja pehmeä rasva on helppo erottaa. Kova rasva on jääkaappilämpöisenä
pääosin kiinteää, kun taas tyydyttämätön,
pehmeä ja terveydelle hyvä kasvisrasva kuten kasvisöljyt
ovat juoksevassa muodossa.
Veren
kolesterolia kohottavaa rasvaa on liha- ja maitotaloustuotteissa.
Kasvisruuassakin voi olla kovia rasvoja, sillä kermaa ja juustoa
käytetään usein esimerkiksi kasvisgratiineissa. Välipalaksi
nautittu sipsipussi, suklaalevy, keksit ja leivonnaiset sisältävät
myös runsaasti kovia eläinrasvoja. Sipseissä rasvaa
on 30%, suklaassa jopa 35% ja kekseissäkin 24%.
-Terveyden
kannalta on melkeinpä tärkeämpää se, millaista
rasvaa syö kuin se, kuinka paljon rasvaa syö, sanoo sisätautien
erikoislääkäri, dosentti Hannu Vanhanen Suomen Sydänliitosta.
Moni jättää esimerkiksi margariinin pois leivältä,
jolloin menettää myös hyvän kasvisrasvan myönteiset
terveysvaikutukset.
Veren
kolesteroliarvot ovat kohonneet myös suomalaisnuorilla ohi
Euroopan keskitason. Tämä johtuu viime vuosina voimakkaasti
lisääntyneestä pikaruokailusta, jossa käytetään
varsin paljon eläinperäisiä rasvoja.
Veren
kolesteroliarvoihin voi vaikuttaa korvaamalla kovaa rasvaa kasvisrasvalla.
Tämä on nykyisin helppoa, sillä esimerkiksi margariinipakkausten
pohjaan on merkitty väritunnuksilla kovan ja pehmeän rasvan
osuus. Mitä enemmän vihreää ja vähemmän
punaista, sitä terveellisempää tuote on sydämelle.
Kaupoista
löytyy nykyisin hyvä valikoima vähärasvaisia
tuotteita, jolloin eläinrasvan osuuskin vähenee. Valitsemalla
Sydänmerkittyjä elintarvikkeita vähentää
samalla suolan käyttöään./.
Toimittaja:
MIKKO JUNES
|