Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
30.10.2001
Unihäiriöt

Nukkuessamme kehomme rentoutuu ja aivomme käsittelevät päivän mittaan näkemäämme ja kokemaamme. Aamuyöstä unennäkö on runsainta. Erilaiset unihäiriöt kuten painajaiset ja unissapuhuminen tekevät unesta levotonta. Miksi uni häiriintyy joskus?

Painajaisunet ovat tuttuja jokaiselle meistä. Ne ovat tavanomaisia lapsuudessa, jolloin monet asiat koetaan selittämättömiksi ja ahdistaviksi. Muutamalla prosentilla lapsista on yöllisiä kauhukohtauksia, jotka ovat säikäyttäneet monet vanhemmat.

Tutkimusten mukaan lasten yölliset kauhukohtaukset eivät ole vaarallisia eivätkä ne ole yhteydessä myöhempään psyykkiseen häiriöön. Tutkijat ovat sen sijaan löytäneet yhteyden painajaisten ja psyykkisten häiriöiden välillä. Painajaisten kohdalla riski on 3-4 kertainen.

Painajaisunet heräävät henkiin stressin, alkoholin tai lääkkeiden vaikutuksesta. Kauhukuvat valtaavat mielen aamuyöstä, kun ihminen on syvässä unessa.

Tyyppillinen painajaisuni on sellainen, että siinä on uhkaava ahdistava vaaratilanne, vaikeus selviytyä tai pitää aikarajoja. Yleensä aste asteelta paheneva kaaos lopulta päätyy heräämiseen ja huomioon, että onneksi kaikki oli vain unta

Unihäiriöistä painajaisunten synnystä tiedetään eniten. Päivän kokemukset, pelot ja toiveet kietoutuvat yhteen unissa. Unissapuhumisen ja ?kävelemisen syyt ovat puutteellisesti tunnettu. Suomalaiset tutkijat ovat löytäneet geeneistä selityksen sille, miksi erilaiset unihäiriöt kulkevat suvuttain isältä pojalle.

Unihäiriöt ovat lisääntymässä alati muuttuvassa yhteiskunnassa.
Huolestua niistä kannattaa vasta silloin, kun ne haittaavat elämää.


Asiantuntija
Christer Hublin Osastonylilääkäri, LT, Neurologian erikoislääkäri
Haagan neurologinen tutkimuskeskus NEURO

Toimittaja
RAIJA KANTOMAA


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun