Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

1.10.2002
Yhdysvaltain Punaisen Ristin veripalvelu ankaran kritiikin kohteena

Punaisen ristin veripalvelutoiminta on joutunut Yhdysvalloissa rajun kritiikin kohteeksi. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n mukaan sikäläinen veripalvelu vaarantaa holtittomalla toiminnallaan ja epäpuhtailla verituotteillaan koko kansan terveyden.
FDA:n mukaan Punainen risti muun muassa hyväksyy verta henkilöiltä, jotka antavat puutteellisia tai virheellisiä tietoja terveydestään, laiminlyö turvallisuusmääräyksiä ja päästää jakeluun huonoja, jopa vaarallisia verituotteita.

- Tällaisia virheitä ei saisi tapahtua veripalvelutoiminnassa. Meillä on veripalvelutoiminnassa kaksi tärkeätä periaatetta, toinen on luovuttajan hyvinvointi ja toinen on potilaan hyvinvointi, toteaa ylilääkäri Tom Krusius Suomen Punaisen Ristin Veripalvelusta.

- Tietääkseni verenluovutus on Yhdysvalloissa ollut 80-luvulta lähtien maksutonta, sitä ennen se oli maksullista. Mutta nyt siellä on olemassa esimerkiksi verihiutaleiden tai plasman koneellista luovutusta, josta edelleen maksetaan. Ja nimenomaan tästä verihiutaleiden luovutuksen maksullisuudesta ollaan Yhdysvalloissa pyrkimässä tällä hetkellä eroon, koska maksulliseen luovutukseen liittyy riskejä. Verenluovutukseen voi valikoitua riskikäyttäytyjiä, jotka kieltävät maksun saamisen toiveessa omat riskikäyttäytymisensä, Tom Krusius muistuttaa.

Veripalvelutoiminta on Yhdysvalloissa paljon tiukemmin säädeltyä kuin Euroopassa. Lait määrittelevät tarkoin miten verenluovuttajia valitaan, minkälaisia laboratoriotutkimuksia heille tehdään, miten veri erotellaan soluvalmisteiksi, miten niitä varastoidaan ja jaetaan sairaaloihin. Kaikkea tätä valvoo siis Lääke- ja elintarvikevirasto, FDA, jonka byrokratia voi myös vaikeuttaa veripalvelutoimintaa, muistuttaa ylilääkäri Tom Krusius:

- Uuden teknologia käyttöönotto tapahtuu Yhdysvalloissa paljon hitaammin kuin Euroopassa. Esimerkiksi uudet testit, joilla luovuttajia valikoidaan tai tutkitaan voivat tulla Yhdysvalloissa käyttöön vasta vuosia sen jälkeen kuin meillä Suomessa, vaikka tiedetään, että ne voivat estää virustartuntoja verivalmisteiden kautta luovuttajasta potilaaseen.

Liian tiukat vaatimukset luovuttajien suhteen voivat aiheuttaa Yhdysvalloissa myös verivarastojen tyhjenemisen.

- Se on ilman muuta selvää, että mitä enemmän rajoituksia luovuttajien suhteen on, sitä pienempi osuus väestöstä kelpaa verenluovuttajiksi. Tuorein esimerkki tästä on FDA:n vaatimus hullun lehmän taudin potentiaalisten tai teoreettisten tartuntojen estämiseksi. FDA:n vaatimuksena on muun muassa se, että jos henkilö on asunut Iso-Britanniassa yli 6 kuukautta tai Euroopassa, esimerkiksi Suomessa, yli viisi vuotta, niin hän ei saa enää luovuttaa verta Yhdysvalloissa.

Verensiirtoja saavien potilaiden ei Suomessa tarvitse olla huolissaan. Suomalainen veri on nimittäin laadultaan maailman huippuluokkaa. Tartuntariski on hyvin pieni, viimeksi esim. HIV on tarttunut veren välityksellä vuonna 1985. Kotimaisten verivalmisteiden laadun ovat taanneet verenluovutuksen pitkä perinne, hyvät luovuttajat ja huipputeknologia. Turvallisuutta parannetaan vielä siirtymällä lähiaikoina täysin valkosoluttomiin verivalmisteisiin.


Toimittaja: Riikka Heikkilä


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun