Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

3.9.2002
Mies ja osteoporoosi

Osteoporoosia eli luukatoa pidetään yhä naisten sairautena, mutta sitä esiintyy yhä enemmän myös miehillä. Miehet eivät ole immuuneja ikääntymisen, sairauksien ja lääkitysten nopeuttamalle luun vähenemiselle. Naantalilaisen 54-vuotiaan Jouko Nummisen luut alkoivat yllättäen murtuilla jo 15 vuotta sitten. Arjen askareissa murtui niin ranne-, kylki-, kuin solisluitakin. Vakava-asteinen osteoporoosi löydettiin vuoden 2000 syksyllä

- Nojasin vain kädet puuskassa tuolin karmiin ja sitten kuului naps ja kylkiluun murtumahan siinä tapahtui, ilman mitään isoa rasitusta tai kaatumista. Vaimolle kiitos siitä, että hän tilasi lääkärikeskuksesta Dexa-mittauksen. Mittauksen tulos oli osteoporoosin kannalta loistava ja minun kannalta katastrofaalinen eli oikein selkeä osteoporoosi, kertoo Jouko Numminen.

Tutkimuksissa luiden haurastumisen syyksi paljastui Jouko Nummisella pitkään oireettomana pysynyt keliakia, joka estää muun muassa luustolle tärkeän kalsiumin imeytymisen. Yleislääketieteen erikoislääkäri Marja Lehtonen-Veromaan mukaan kyseessä on hyvin tyypillinen osteoporoositapaus

- Kun miehellä todetaan osteoporoosi, niin on äärettömän tärkeää, että selvitellään niitä taustasairauksia, jotka voivat olla aiheuttamassa sitä tai pahentamassa osteoporoosia. Jopa puolella miespotilaista löytyy jokin muu hoidettavissa oleva sairaus. Se voi olla keliakia kuten Joukon tapauksessa oli tai esimerkiksi reumasairaus. Etenkin selkärankareuma on miespotilailla hyvin tyypillinen osteoporoosia aiheuttava tauti.

Keliakian tai reuman tapaisten sairauksien lisäksi luuntiheyteen vaikuttavat muun muassa perintötekijät, liikuntatottumukset, ravinto, paino ja nautintoaineet. Osteoporoosi ja siihen liittyvät murtumat ovat jo merkittävä kansanterveydellinen ja -taloudellinen ongelma. Suomessa sattuu vuosittain muun muassa 8000 lonkkamurtumaa. Määrä on nelinkertaistunut 20 vuodessa. Miehillä lonkkamurtumat ovat yleistyneet suhteessa enemmän kuin naisilla.

- Osteoporoosia pidetään edelleenkin vanhempien naisten sairautena eikä ollenkaan huomioida sitä, että 25-30 % lonkkaluunmurtumista tapahtuu nykyään miespotilaille ja nikamamurtumistakin 20 % tapahtuu miehille. Murtumien aiheuttamista kustannuksista kolmannes johtuu miesten murtumista, eli kyllä tämä miesten osteoporoosiasia on jäänyt lapsipuolen asemaan, toteaa erikoislääkäri Marja Lehtonen-Veromaa.

Jouko Nummisen luut ovat parin vuoden aikana vahvistuneet oikeanlaisen lääkityksen, liikunnan ja gluteenittoman ruokavalion ansiosta. Toiveissa on, että luut vahvistuisivat edes lähelle niin sanottua normaalitasoa. Hoitohenkilökunnalle Jouko Numminen soisi entistä enemmän tietoa ja voimavaroja luukadon riskien ja oireiden havaitsemiseen

- Silloin kun sattuu pieni murtuma, niin tulisi aina huomata epäillä osteoporoosia. Sillä tavalla pystyttäisiin säästämään paitsi kustannuksia niin myös valtava määrä osteoporoosin aiheuttamaa kipua ja tuskaa. Eli hoitohenkilökunnalle herkät korvat ja silmät nähdä , että kyseessä voisi olla jotakin vakavampaakin kun murtumia tapahtuu.


Lisätietoja: Suomen Osteoporoosiyhdistys ry
www.osteoporoosiyhdistys.fi
sähköposti: osteo@osteoporoosiyhdistys.fi
puh. 09-6123670


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun