Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
5.2.2002
Suola - haitaksi vai 
myös hyödyksi?

Suola vaikuttaa nestetasapainoon ja siihen, miten solukalvo läpäisee aineita.

Me suomalaiset suolaamme itsemme hengiltä, sillä saamme suolaa kaksikertaa suositeltua enemmän. Päivittäinen tarve on vain yksi teelusikallinen. Liika suola kohottaa verenpainetta, kerää nesteitä, rasittaa munuaisia ja aiheuttaa aivohalvauksia.

Suolan tärkeimmät saantilähteet ovat liha- ja leipomotuotteet sekä ruuanvalmistuksessa käytetty suola.

Yleiskuvaus

Natrium esiintyy luonnossa lähinnä natriumkloridi-yhdisteenä eli ruokasuolana. Natriumin tarvitaan elimistössä hermoimpulssien kuljetukseen, lihasten toimintaan sekä kehon nestetasapainon ja
osmoottisen paineen säätelyyn. Suomalaiset saavat suolaa ruoasta noin kolminkertaisesti tarpeeseen verrattuna. Runsas suolan käyttö liittyy verenpainetaudin syntyyn. Lisäksi liiallinen suolan saanti aiheuttaa turvotusta sekä häiriöitä munuaisten toiminnassa. Suomalaiset saavat suolaa eniten lihavalmisteista ja leivästä.

Esiintyy eniten seuraavissa elintarvikkeissa:

Keskipitoisuus / 100g

Ruokasuola, jodioitu (teollinen)
100001.0 mg
Suola, jodioimaton vuorisuola (käsittelemätön)
98607.6 mg
Aromisuola/yrttisuola, suolapitoisuus 71 % (teollinen)
71000.0 mg
Mineraalisuola, keskiarvo (teollinen)
53508.0 mg
Lihaliemijauhe/tiiviste (teollinen)
48412.0 mg
Lihaliemijauhe/tiiviste, vähäsuolainen (teollinen)
33124.0 mg
Soijakastike (teollinen)
15033.2 mg
Silakka, Itämeri (suolattu)
14630.8 mg
Silli, tynnyriin suolattu
12640.3 mg
Anjovis (säilötty)
10548.7 mg
Muikku, järvi, suolattu (suolattu)
8618.8 mg
Mäti, ka. (suolattu)
7397.4 mg
Mauste/suolasilli, keskiarvo (suolattu)
7365.9 mg
Dieettivalmiste, jauhe, Dietta Mini (teollinen)
6535.6 mg
Suolakeksi, keskiarvo (teollinen)
6525.0 mg
Oliivi, punnittu kivineen, öljysäilötty, vihreä/musta (säilötty)
6115.2 mg
Poroleikkele, kylmäsavustettu (savustettu)
4617.0 mg
Kirjolohifilee, tuoresuolattu (suolattu)
4124.6 mg
Kasvissienipiirakka, juustokuorrute (uunissa paistettu/paahdettu)
4117.8 mg
Meetvursti, kestomakkara (teollinen)
3954.5 mg

© Kansanterveyslaitos, ravitsemusyksikkö 1999-2001.

Asiantuntija
erikoistutkija Marjaana Lahti-Koski
Kansanterveyslaitos Ravitsemusyksikkö

Toimittaja
RAIJA KANTOMAA


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun