5.2.2002
Suola - haitaksi vai
myös hyödyksi?
Suola
vaikuttaa nestetasapainoon ja siihen, miten solukalvo läpäisee
aineita.
Me
suomalaiset suolaamme itsemme hengiltä, sillä saamme suolaa
kaksikertaa suositeltua enemmän. Päivittäinen tarve
on vain yksi teelusikallinen. Liika suola kohottaa verenpainetta,
kerää nesteitä, rasittaa munuaisia ja aiheuttaa aivohalvauksia.
Suolan tärkeimmät saantilähteet ovat liha- ja leipomotuotteet
sekä ruuanvalmistuksessa käytetty suola.
Yleiskuvaus
Natrium
esiintyy luonnossa lähinnä natriumkloridi-yhdisteenä
eli ruokasuolana. Natriumin tarvitaan elimistössä hermoimpulssien
kuljetukseen, lihasten toimintaan sekä kehon nestetasapainon
ja
osmoottisen paineen säätelyyn. Suomalaiset saavat suolaa
ruoasta noin kolminkertaisesti tarpeeseen verrattuna. Runsas suolan
käyttö liittyy verenpainetaudin syntyyn. Lisäksi
liiallinen suolan saanti aiheuttaa turvotusta sekä häiriöitä
munuaisten toiminnassa. Suomalaiset saavat suolaa eniten lihavalmisteista
ja leivästä.
Esiintyy
eniten seuraavissa elintarvikkeissa:
Keskipitoisuus
/ 100g
Ruokasuola,
jodioitu (teollinen) |
100001.0
mg
|
Suola,
jodioimaton vuorisuola (käsittelemätön) |
98607.6
mg
|
Aromisuola/yrttisuola,
suolapitoisuus 71 % (teollinen) |
71000.0
mg
|
Mineraalisuola,
keskiarvo (teollinen) |
53508.0
mg
|
Lihaliemijauhe/tiiviste
(teollinen) |
48412.0
mg
|
Lihaliemijauhe/tiiviste,
vähäsuolainen (teollinen) |
33124.0
mg
|
Soijakastike
(teollinen) |
15033.2
mg
|
Silakka,
Itämeri (suolattu) |
14630.8
mg
|
Silli,
tynnyriin suolattu |
12640.3 mg
|
Anjovis
(säilötty) |
10548.7
mg
|
Muikku,
järvi, suolattu (suolattu) |
8618.8 mg
|
Mäti,
ka. (suolattu) |
7397.4 mg
|
Mauste/suolasilli,
keskiarvo (suolattu) |
7365.9
mg
|
Dieettivalmiste,
jauhe, Dietta Mini (teollinen) |
6535.6
mg
|
Suolakeksi,
keskiarvo (teollinen) |
6525.0
mg
|
Oliivi,
punnittu kivineen, öljysäilötty, vihreä/musta
(säilötty)
|
6115.2
mg
|
Poroleikkele,
kylmäsavustettu (savustettu)
|
4617.0
mg
|
Kirjolohifilee,
tuoresuolattu (suolattu)
|
4124.6
mg
|
Kasvissienipiirakka,
juustokuorrute (uunissa paistettu/paahdettu)
|
4117.8
mg
|
Meetvursti,
kestomakkara (teollinen)
|
3954.5
mg
|
©
Kansanterveyslaitos, ravitsemusyksikkö 1999-2001.
Asiantuntija
erikoistutkija Marjaana Lahti-Koski
Kansanterveyslaitos Ravitsemusyksikkö
Toimittaja
RAIJA KANTOMAA
|