Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
5.2.2002
Geenimanipulaatiosta 
uusi doping-pommi

Torstaista asti tuhannet penkkiurheilijat nukkuvat huonosti. Eikä pelkästään kisatapatumien aikaeron vuoksi vaan siksi, että viime vuoden Lahden hiihdon MM-kisojen doping-painajaiset ovat vielä tuoreessa
muistissa.

Lääketieteen tohtori Tero Järvinen on tutkinut uutta hoitokeinoa - geenimanipulaatiota, jota käytetään mm. syövän, sepelvaltimotaudin ja reuman parantamiseen. Se on täsmäase, joka korvaa esimerkiksi ihmisen vialliset geenit terveillä.

Kun viallisia geenejä korvataan terveillä tai ihmiselle annetaan tauteja hillitseviä geenejä, voidaan näin vaikeiden tautien hoidossa yltää uusiin hyviin tuloksiin.

Geeniterapialla on suuri tulevaisuus ihmisten auttamisessa, mutta uutta hoitomuotoa voidaan käyttää myös väärin. Geenimanipulaatiolla pystytään lisäämään moninkertaisesti hormonien määrää, ja näin terästää urheilija entistä suurempiin sankaritekoihin.

Geenimanipulaatiossa siirretään tiettyyn soluun geeni tai sen reseptori ja silloin vastaanottaja solu imee hiormonia verenkierrosta kuin pesusieni.
Hormonien määrä verenkierrossa ei kuitenkaan lisäänny, ja näin manipulaation tulos ei näy doping-testissä.

Tero Järvinen muistuttaa, että kaikkia lääketieteen uusia hoitomenetelmiä on kokeiltu urheilussa. Järvisen mukaan geenimanipulaatio on totta
huippu-urheilussa muutaman vuoden sisällä.

Italian ympäriajossa ammattipyöräijöiden yöpöydiltä löytyi huippunykyaikaisia syöpälääkkeitä, joita syöpäpotilaat eivät olleet vielä edes nähneet. En silti usko, että geenimanipulaatiota käytettäisiin Salt Lake Cityn olympialaisissa, koska sen sivuvaikutuksista tiedetään vielä kovin vähän.

Geenimanipulaatioon riittävät tuon kuuluisan "suomalaisen talonmiehen" taidot. Jos urheilija haluaa kasvattaa lihasmassaansa testosteronilla tai nostaa hemoglobiiniarvojaan, hän voi inhjektioruiskulla piikittää geenin elimistönsä soluihin.

Muutos voi olla jopa tuhatkertainen, mutta veren hormonipitoisuus silti pysyä normaalina. Eniten geenimanipulaatiosta hytötyvät urheilijat, jotka suorituksissaan tarvitsevat räjähtävää nopeutta ja paljon lihasvoimaa.

Toimittaja
JUHA GRANATH


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun