Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
5.3.2002
Akuutti Kiinassa, osa 2

Kiinalainen lääketiede parantaa pääkivun ilman särkylääkkeitä

Kärsitkö päänsärystä ja flunssasta? Haetko apua vaivoihisi särkylääkkeistä? Mille kuulostaisi apukeinona silkkiäispuun lehti sekoitettuna jalokellokukan juureen sekä aprikoosin siemeneen… Varmaankin oudolle, mutta Kiinassa yrttirohdoksilla hoidetaan edelleenkin monenlaisia vaivoja. Rohdoilla parannetaan muun muassa päänsärkyä ja jopa skitsofreniaa. Vanhimmat Kiinalaiset rohdoshoitoreseptit ovat noin 3000 vuotta vanhoja. Rohdoksiin kuuluu kiinalaisessa lääketieteessä monia aineita, ei ainoastaan kasveja, vaan myös simpukan kuoria, ja hyönteisiä ja jopa eläimiä. Yrtit valmistetaan apteekeissa sekoittamalla aineosat tarkasti tuhansia vuosia vanhojen reseptien mukaan.

- Reseptikirjassa on yli 10000 erilaista talteen kirjoitettua perinnereseptiä. Niiden joukosta noin 600 on yleisesti tunnettuja. Apteekissamme on yli 700 erityyppistä lääkettä. Yleensä perinteisen lääketieteen lääkäri hallitsee noin 500-800 eri lääkkeen vaikutukset, kertoo apteekkari Wu Shanghain perinteisen lääketieteen apteekista.

Kiinassa rohdoshoitoja määräävät lääkärit samalla tavalla kuin esimerkiksi Suomessa lääkärit määräävät potilailleen särkylääkkeitä pääkipuun. Lääkäriltä saatu resepti viedään apteekkiin, jossa henkilökunta valmistaa rohdosseokset. Yleensä yrttirohdokset nautitaan teenä, mutta rohtoja voi myös hengittää höyrynä. Potilas keittää rohdoksia noin 20-30 minuuttia. Rohdostee juodaan yleensä aamulla ja illalla tai niin usein kun lääkäri on määrännyt. Rohdoilla voidaan parantaa myös esimerkiksi käsi-ihottumaa pitämällä käsiä yrttivedessä. Länsimaalaisesta rohdoshoitojen käyttäminen saattaa kuulostaa humpuukilta, mutta Kiinassa rohdoshoitoon uskotaan edelleen.

- Perinteisen lääketieteen teoria sai alkunsa kokeiluista, josta se sitten on jatkuvasti rikastunut ja laajentunut lisäkokemuksen karttuessa. Joillakin yrteillä on sama farmaseuttinen vaikutus kuin länsimaisilla lääkkeillä, kertoo Wu

Pitkästä historiastaan huolimatta rohdoshoitojen juuret ovat joutuneet taipumaan länsimaisten lääkkeiden rynnistäessä kiinalaisiin apteekkeihin. Etenkin suuremmissa kaupungeissa perinteisiä rohdosapteekkeja on enää harvassa. Kiinassa tehdään kuitenkin edelleen paljon tutkimuksia rohdoshoidoista.

- Länsimaalainen lääketiede on yleensä hyvä tarkoin määritellyissä sairauksissa, kun taas perinteinen kiinalainen lääketiede toimii sairauksia ehkäisevänä ja terveyttä vahvistavana. Perinteisen lääketieteen tarkoitus on pitää meidät terveinä. Sitä on helppo soveltaa toipilaille, kertoo apteekkari Wu.

Kiinalaisten mielestä rohdokset tarjoavat voimakkaan mutta pehmeän tavan auttaa kehoa ja mieltä. Länsimaissa ollaan kuitenkin oltu huolestuneita joidenkin rohdosten myrkyllisyydestä. Osa yksittäisistä rohdoksista onkin erittäin voimakkaita, siksi niitä ei käytetä yksistään vaan ne ovat aina sekoitettuina muihin kasveihin, yrtteihin tai hyönteisiin. Suurin syy rohdoshoitojen vähäiseen käyttöön länsimaissa on varmaankin koko lääketieteen erilainen ajatusmaailma Aasiaan verrattuna.

Toimittaja
MARKUS LIIMATAINEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun