5.3.2002 Ruista ranteisiin
Raudalla
on iso merkitys. Se kuljettaa punasoluissa happea kudoksille.
Kasvavilla koululaisilla
energian tarve on suuri. Väsymys on useimpien koululaisten
seuralainen. Kouluterveydenhoitaja Salme
Ruskien mukaan joka luokka-asteella on 1-2 oppilasta, joille rautalisä
on tarpeen. Koululaisilla kokonaisenergian ja suojaravintoaineiden
saanti jää usein puutteelliseksi.
Miehet
saavat rautaa tarpeeksi, mutta puutteita esiintyy jonkin verran
alle 3-vuotiaiden lasten ja hedelmällisessä iässä
olevien tyttöjen sekä naisten raudan saannissa.
Niukka
raudan saanti näkyy pienten lasten ja murrosikäisten tyttöjen
matalina hemoglobiinipitoisuuksina. Raudanpuutos-anemia oli ennen
melko yleinen. Nyt anemiaa esiintyy jonkin verran naisilla. Raudan
hukka ei johdu ravinnon laadusta vaan kuukautisvuodosta.
Ruista
ranteisiin sananlasku pitää paikkansa, sillä puolet
tarvittavasta raudasta tulee viljavalmisteista. Raudan imeytymiseen
vaikuttavat ruuan muut ainesosat. Viljassa olevan kasviperäisen
raudan imeytymistä edistää c-vitamiinin samanaikainen
nauttiminen eli puuron kanssa marjoja ja leivän kanssa kasviksia.
Niukat
rautavarastot naisten ongelma
Rautatila
on lapsilla, nuorilla ja miehillä hyvä, mutta osa hedelmällisessä
iässä olevista naisista kärsii matalista hemoblobiinitasoista.
Vuonna 1997 raudan saanti oli miehillä keskimäärin
14 mg ja naisilla 10 mg päivässä. Energian saantiin
suhteutettuna sekä naisten että miesten ruokavalion rautapitoisuus
oli 1,5 mg/MJ (Finravinto-tutkimusryhmä 1998). Miehillä
raudan saanti ylsi suositellulle tasolle.
Myös naisilla energian saantiin suhteutettu raudan saanti oli
suosituksiin nähden (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 1998)
riittävää, mutta kokonaissaanti jäi niukaksi
kaikilla tutkimusalueilla ja ikäryhmissä. Työikäisten
ruokavaliossa viljatuotteet, etenkin
ruisvalmisteet, on runsain raudan lähde. Lihassa ja kalassa
on noin viidennes ravinnon raudasta, mutta koska eläinkunnan
tuotteista rauta imeytyy paremmin kuin kasviperäisistä
lähteistä, on niiden osuus hyväksikäytetyn raudan
määrästä suurempi (Mutanen ja Voutilainen 1999).
Vuonna
1997 kerätyssä aineistossa keskimääräinen
hemoglobiinipitoisuus (Hb)
pääkaupunkiseudulla asuvilla miehillä oli 150 g/l
ja naisilla 134 g/l (Valsta 1998).
Aneemiseksi (Hb <130 g/l miehillä ja <120 g/l naisilla)
todettiin yhteensä 4% tutkituista (Valsta 1998), miehistä
alle 2% ja naisista lähes 7% (Lahti-Koski ym julkaisematon).
Aiemmissa tutkimuksissa matalien Hb-pitoisuuksien osuudet ovat vaihdelleet
miehillä 0-2 %:n ja naisilla 2-6 %:n välillä. Vaikka
naisten ja miesten ruokavaliossa rautapitoisuus on samanlainen,
näyttää siltä, että naisilla raudan saanti
on riittämätöntä suureen raudan hukkaan nähden.
Raudan hukka esimerkiksi kuukautisvuodon yhteydessä onkin selvästi
ravintoa suurempi rautatilan selittäjä.
Matalien
hemoglobiinipitoisuuksien osuudet eri tutkimusaineistoissa.
Lähteet: * Takkunen ja Seppänen 1975, ** Fogelholm ym.
1992, 1993, ***
Lahti-Koski ym.
Joissakin
lasten ja nuorten ruoankäyttötutkimuksissa raudan saanti
on
todettu jäävän suositeltavaa saantia pienemmäksi
(Virtanen ym 1987, Räsänen
ja Ylönen 1992, Pietiläinen 1994, Forsman 1997), mutta
myös riittävää raudan saantia
on raportoitu (Rankinen ym 1995). Niukahkosta raudan saannista huolimatta
keskimääräiset hemoglobiinipitoisuudet ovat yleensä
olleet hyvällä tasolla (Haapala 1992, Niinikoski ym 1997).
Lähde:Kansanterveyslaitos
ravitsemuskertomus 2001
Toimittaja
RAIJA KANTOMAA
|