Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
5.3.2002
Kampaajien terveys

Astma vaivaa kampaajia

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja työhön liittyvä stressi ovat kampaajien yleisiä työstä johtuvia vaivoja. Iho- ja hengityselinoireet ovat kolmas yleinen vaiva. Peräti jopa kolmannes kampaajista joutuu luopumaan ammatistaan allergian tai astman takia. Työlääketieteen erikoislääkäri Timo Leino Työterveyslaitokselta tutki vuosina 1994 - 2000 kampaajien terveyttä ja työoloja ja teki aiheesta väitöskirjan. Väitöskirjatutkimus paljastaa, että kampaajien riski sairastua
astmaan on kaksinkertainen verrattuna muihin naisiin. Kampaajilla on astmaa suunnilleen saman verran kuin leipureilla ja eläintenhoitajilla eli muilla suuren astmariskin ammatin harjoittajilla. Työn osuus kampaajien astman syntyyn on merkittävä.

- Jos kampaaja sairastaa astmaa ja allergioita, hänellä on 3,5 kertainen riski vaihtaa ammattia kuin jos näitä oireita ei ole, Timo Leino sanoo.

Kampaamotuotteet ovat kehittyneet vuosien varrella, mutta ne sisältävät edelleen herkistäviä ja ärsyttäviä aineita: Valkaisuaineissa on ammoniumpersulfaatteja, permanenttiaineissa tioglykolaattia ja hiusväreissä parafenyleenidiamiinia. Etenkin pulverimaisten valkaisuaineiden persulfaatti aiheuttaa muun muassa astmaa, ärsytystä, allergista nuhaa ja silmäoireita. Permanentti- ja väriaineet aiheuttavat allergiaoireita.

- Mikään yksittäinen altiste ei ole verrattavissa teollisuuden tasoihin, mutta sisäilman laatu kampaamoissa ei yleensä ottaen ole tyydyttävä. Henkilö, jolla on astma- tai limakalvo-oireita, oireilee herkästi kampaamo-oloissa, Leino sanoo.

Timo Leino korostaa sekä kampaajien, asiakkaiden että kampaamokemikaalien valmistajien vastuuta. Kampaajien tulee suojautua kemikaaleilta suojakäsinein ja työtilan hyvällä ilmanvaihdolla. Kampaajien tulisi myös kysyä asiakkaiden mahdollisia allergioita, ja asiakkaiden puolestaan kertoa niistä oma-aloitteisesti. Kampaamokemikaalien valmistajille Leino heittää vastuun siitä, että kemikaaleja kehitetään entistä turvallisemmiksi.

Puhtaan sisäilman kampaamo Helsingissä
Paha allergia on muuttanut helsinkiläisen kampaamo-yrittäjän Rauni Ahosen työtä pariinkin kertaan. Rauni Ahosen allergiaoireet alkoivat 80-luvulla. Tuolloin lääkäri varoitti, että jos Ahonen ei lopeta allergiaa aiheuttavien kemikaalien käyttöä, astma puhkeaa. Rauni Ahonen avasi kotikampaamon, jossa hän pelkästään leikkasi hiuksia, ei tehnyt permanentteja tai värejä.
Kampaamotuotteiden kehittyminen toi Rauni Ahoselle uuden mahdollisuuden. Alan suomalainen firma oli kehitellyt allergisille sopivan tuotesarjan. Rauni Ahonen avasi kesällä 2001 Helsinkiin kampaamon, jonka tuotemerkki on puhdas sisäilma. Salon Sensitivessä käytetään kampaamotuotteita, joista on poistettu
hajusteet ja mahdollisimman paljon allergeeneistä. Valkaisuaine on pölyämätöntä. Asiakas voi lisäksi halutessaan tarkistaa tuotteen turvallisuuden tuoteselosteesta. Kampaamoon on asennettu tehokas ilmanpuhdistin, joka poistaa sisäilmasta hajut ja hiukkaset. Ilmanpuhdistimen suodattimet vaihdetaan kolmen kuukauden välein.


Kampaajat sekoittava väri- ja permanenttiaineet vetokaapissa, millävarmistetaan se, että vähätkin hajut menevät ulos. Keskuspölynimurinkin ilma johdetaan suoraan ulos, jolloin ilma ei jää
kiertämään sisällä. Pyyhkeet pestään allergisille sopivilla pesuaineilla ja kuivataan pyykinkuivaajassa saman tien, mikä vähentää home- ja sieni-itiöiden muodostumista ja pölyämistä.

- Olen tehnyt nyt vuoden verran tehnyt töitä tällä systeemillä, eikä minulla
ole oireita, Rauni Ahonen sanoo.

Uuusia tutkimuksia kampaajien lisääntymisterveydestä Kampaamokemikaalien muistakin terveysvaikutuksista on saatu viime aikoina uutta tietoa. Amerikkalainen tutkimus antaa viitteitä siitä, että kampaajilla on
kemikaalialtistuksen takia viisinkertainen rakkosyöpäriski. Ruotsissa Lundin yliopistossa työ- ja ympäristöterveyden laitoksella
tutkitaan sitä, vaikuttaako työstä johtuva kemikaalialtistus kampaajien lisääntymisterveyteen. Ensimmäisten tulosten mukaan näyttää siltä, että kampaajat tulevat hieman muita naisia hitaammin raskaaksi. Raskaaksi tultuaan kampaajilla on 1,4-kertainen riski synnyttää lapsia, jotka ovat vähän ikäisiään pienempiä. Kampaajien lapsilla on myös vähän enemmän kehityshäiriöitä kuin verrokkiryhmässä. Kehityshäiriöiden riski on kampaajien lapsilla tutkimuksen mukaan 30 prosenttia suurempi kuin verrokkiryhmällä. Niin syöpä- kuin lisääntymisterveystutkimukset ovat kuitenkin vasta alustavia ja yksittäisiä ja tarvitsevat vielä jatkotutkimuksia. Uuden tiedon pohjalta Tanskassa käynnistetään kuitenkin jo kampanja, joka kouluttaa kampaajat entistä tietoisemmiksi alaan liittyvistä terveys- ja ympäristöriskeistä.

Lisätietoja

Salon Sensitive 09 - 2486 2211
www.salonsensitive.fi

Allergia- ja Astmaliitto
Paciuksenkatu 19
00270 HELSINKI
puh. (09) 473 351
fax. (09) 4733 5330
www.allergia.com

Toimittaja
KIRSI JÄNSÄ


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun