Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

8.10.2002
VOIMISTELIJA JARI MÖNKKÖNEN JA OLKAPÄÄLEIKKAUS.


Olkapää on ihmiskehon liikkuvin nivel ja varsinkin voimistelijoilla se joutuu kovalla rasitukselle. Monta kertaa paras tapa hoitaa vammaa on leikkaus. Leikattavista olkapäävammoista tavallisin on olkapään sijoiltaan meno. Vamman seurauksena olkapäästä tulee väljä, jolloin se pyrkii pois paikaltaan ja aiheuttaa kipua. Leikkaussaleissa operoidaan paljon myös olkapään jännerepeämiä eli niin sanottuja kiertäjäkalvosimen repeämiä. Sen vamman oireina ovat kipu sekä olkapään heikkous ja voimattomuus.

RIPEÄSTI TAKAISIN KUNTOON

Voimistelutähtemme Jari Mönkkönen on joutunut jo monta kertaa urallaan kirurgin pöydälle. Yleensä vammana on ollut olkapään löysyys. Viimeksi leikattu vamma syntyi, kun Jari putosi rekiltä monttuun. Siinä venähti oikea olkapää. Varsin pian Mönkkönen oli jo ortopedi Ilkka Tulikouran vastaanotolla ja päätös olkapään leikkaamisesta syntynyt.

- Jarilla oli rikkoutumia olkapäässä. Rustorengas oli irti ja se operoitiin tähystyksellä. Pieni jännevamma vaati vamman luonteen vuoksi avoleikkauksen”, kertoo Mönkkösen toukokuussa 2002 leikannut Ilkka Tulikoura.

Leikkauksen jälkeen olkapää oli noin kaksi viikkoa tukeen sidottuna. Sen jälkeen oli edessä olkapään kärsivällinen kuntoutus. Parissa kuukaudessa kivut ja säryt vähenivät vähitellen ja edistystä tapahtui.

- Olkapään kuntouttaminen on tosi vaativaa työtä. Edistyminen on hidasta. Kuntoutus vaatii paljon toistoja yksinkertaisilla liikesarjoilla. Välillä se tuntui kyllä aika kypsältä, pohtii Mönkkönen kuntoutumisen alkuaikoja.

Välillä tuli myös takapakkia. Joskus harjoittelu oli liian rajua ja sen jälkeen Jari joutui pitämään taukoa kuntoutumisessa. Rämäpäisenä ja kovana harjoittelijana tunnettu Mönkkönen halusi välillä enemmän kuin mihin olkapää pystyi.

OLKAPÄÄ ON ARKA PAIKKA

Olkanivel koostuu kolmesta eri nivelestä olkaluun, lapaluun ja solisluun välillä. Se on hyvin arka erilaisille iskuille ja väännöille. Olkapään nivelsiteet ja muut tukirakenteet eivät ole kaikkein kestävimpiä. Sen vuoksi se on aika altis monenlaisiin vaivoihin. Läheskään kaikkia vammoja ei kuitenkaan leikata. Ratkaisut tehdään aina yksilöllisesti, henkilön työn harrastusten ja olkapään käytön perusteella.

Onko urheilijan ja ei-urheilijan leikkauksissa sitten eroja? Tehdäänkö urheilijoille asioita jotenkin eritavalla? Tulikouran mukaan ei ole. Urheilijan on vain helpompaa asennoitua vaativaan kuntoutumiseen. Hänelle kuntoutuminen on kuin harjoittelua, johon urheilija on tottunut ja motivoitunut. Kaiken a ja o on pitkäjänteinen ja säännöllinen kuntoutusharjoittelu.

VINKIT OLKAPÄÄN KUNTOUTUKSEEN

- Olkapään kuntouttamisessa on tärkeää saada nivel mahdollisimman nopeasti liikkeelle ja lihaksisto toimimaan.
- Sen saa aikaiseksi esimerkiksi niin, että nostetaan suorilla liikkeillä käsiä ylöspäin kyynärpää lukittuna. Käsi ylös suorana suoraan edestä ja suoraan sivulta.
- Jos kipuraja tuntuu, jatketaan nostoa kipurajaan saakka ja pyritään vähitellen edistymään siitä ylöspäin. Jos liikkeet ovat hankalia tehdä seisaallaan saman voi tehdä myös selällä maaten.
- Kun suorat liikkeet onnistuvat sen jälkeen voi tehdä kiertoja sivuille ja taakse. Se onnistuu helpoiten esimerkiksi kuminauhaa vetämällä tai käyttämällä muuta samanlaista vastusta.


toimittaja Osku Laukkanen

Kuntoutusvinkit: Fysioterapeutti Tuomas Sallinen


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun