Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

10.9.2002
Mikä avuksi, kun huuliherpes iskee?

Kutittaa, kuumottaa, pistelee, tykyttää… Huuliherpes eli yskänrokko vaivaa lähes jokaista meitä jossain elämämme vaiheessa. Ihotautien erikoislääkäri Tuula Kinnusen mukaan viiteen ikävuoteen meneessä 90% väestöstä on saanut viruksen, mutta lapsuusiässä saatu tartunta on usein oireeton. Virus jää kuitenkin elämään lepovaihetta tuntohermosolmukkeisiin ja voi myöhemmässä vaiheessa aktivoitua.

Huuliherpeksen aiheuttaja on herpes-viruksiin kuuluva herpes simplex 1 -virus. Ihmiselle infektioita aiheuttavia herpes-viruksia tunnetaan tällä hetkellä kahdeksan erilaista, joista esimerkiksi herpes simplex 2 -virus aiheuttaa sukuelinherpeksen ja herpes-virus 6 vauvarokon. Herpes-infektiot voivat kuitenkin tarttua myös ristiin, eli huuliherpes voi olla herpes simplex 2 -viruksen aiheuttama.

Mistä huuliherpes eli yskänrokko tulee?

Lapsuusiässä saatu herpes-virus voi aktivoitua ja aiheuttaa huuliherpeksen. Ihmisestä toiseen huuliherpes tarttuu pisara- tai kosketustartuntana.

-Huuliherpes voi tarttua myös käsien välityksellä muualle kehoon, kuten silmäluomiin, silmiin tai sukuelimiin, kertoo Kinnunen.

Oireet alkavat usein punoittavana ja kutiavana tunteena huulten, nenän tai suun seudulla. Alueelle kehittyy pian kirkkaita, kosketusarkoja rakkuloita, jotka muuttuvat myöhemmin kellertäviksi tai vetistäviksi ruviksi ja voivat puhjeta. Suun alueen infektioissa poskien limakalvoilla, ikenissä tai kielessä esiintyy kellertäviä haavaumia.

Kun huuliherpes on kerran esiintynyt, voi se uusia aika ajoin. Runsas auringonvalo, stressi, kuukautiset tai bakteeri-infektiot saattavat aiheuttaa huuliherpeksen puhkeamisen. Uusiutuvan herpesinfektion oireet ovat yleensä ensitartuntaa lievemmät.

Miten huuliherpestä voi hoitaa?

Huuliherpes on itsestään paraneva tauti, eikä sitä tarvitse välttämättä hoitaa mitenkään. Ilman hoitoa se parantuu yleensä noin viikossa. Saatavilla on kuitenkin useita voide- ja tablettihoitoja. Rakkulavaihetta voi lyhentää, jos heti tartunnan alkuvaiheessa aloittaa voidehoidon. Voiteet ovat apteekissa käsikauppatavaraa.

Tuula Kinnunen kehottaa ottamaan yhteyttä lääkäriin, jos huuliherpes on jatkuva vaiva. – Huuliherpeksen hoitoon ja ehkäisyyn on saatavilla myös tablettihoitoja, jotka ehkäisevät rakkulan puhkeamisen ja herpeksen esilletulon.

Suoraa ihokontaktia vältettävä

Kun huuliherpes on aktiivivaiheessa, on tärkeää välttää suoraa ihokontaktia muihin ihmisiin, etenkin lapsiin. Rakkulaa ei kannata kosketella ja huolellinen käsienpesu on syytä muistaa. Samoista mukeista ei huuliherpeksen aikana kannata juoda, koska herpes-virus pystyy elämään ihmisruumiin ulkopuolella useiden tuntien ajan.


Asiantuntija
Tuula Kinnunen
Ihotautien erikoislääkäri

Toimittaja
Titta Lahtinen


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun