Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
12.3.2002
Kiinalainen juttu, osa 3

Kiinalaisen lääketieteen oppiminen vaati myös tutustumista kulttuuriin

- Kiinassa käsien pesu on vähäistä sairaaloissa. Juttelin yliopistomme sairaalan ylihoitajan kanssa ja hän sanoi, että sama desinfiointiaine jota meillä Suomessa käytetään tulee myös tänne. Teho-osastolla Kiinassa on ihan samat laitteet kuin Suomessa, tietokoneissa on jopa sama merkki. Se mikä eroaa Suomeen ja mitä hoitajat ja lääkärit sanovat syyksi kaikkeen on, että täällä on niin paljon ihmisiä. He ovat sanoneet meille, että laitteitakaan ei ole tarpeeksi, eikä ole tarpeeksi resursseja hoitaa kaikkia ihmisiä, kertoo sairaanhoitajaopiskelija Veera Pekkarinen joka opiskeli Shanghain lääketieteellisessä yliopistossa viime syksynä.

Kolmen kuukauden ajan kymmenen suomalaista sairaanhoitajaa pääsi tutustumaan perinteisen kiinalaisen lääketieteen saloihin Shanghain lääketieteellisessä yliopistossa. Ensimmäisten viikkojen ajan suomalaiset opiskelijat ihmettelivät suut riisikupin mallisina perinteisen kiinalaisen lääketieteen oppeja. Aluksi kaikki kuulosti länsimaalaisen korvissa turhalta lätinältä.

- Kun kuuntelee kiinalaisten opettamista perinteisestä lääketieteestä niin se kuulostaa hassulta. On esimerkiksi jin ja jang, ja sinulla voi olla liikaa jangia. Sitten ihmiskehossa on myös qi, mikä on energiasi kehossasi. Kiinalaiset myös tutkii miten energia ihmisessä virtaa. Mutta jos ottaa sen asenteen, että vaikkei uskoisikaan sitä teoriaa, mutta uskoo teorian toimivan niin minä uskon, että se toimii. Perinteistä kiinalaista lääketiedettä on kuitenkin niin kauan aikaa käytetty niin kyllä se toimii. Se tuntuu hassulta mutta se toimii, vakuuttaa Veera Pekkarinen.

Opettamisen taso on kiinalaisissa lääketieteellisissä yliopistoissa hyvä, mutta perinteisen kiinalaisen lääketieteen oppimiseen ei riitä kuitenkaan pelkkä lukeminen ja ulkoa opetteleminen vaan vanhojen oppien sisäistämiseen tarvitaan paljon myös tutustumista kiinalaiseen ajatusmaailmaan ja elämäntapaan.

- Se oli hyvä, että kiinalaiset opettivat meille niitä tapoja miten Kiinassa hoidetaan. Varsinkin ajatusmaailma ja ajatustapa on tosi erilainen kiinalaisella kuin länsimaalaisella. Ajatusmaailmojen eroja en olisi voinut oppia missään muualla kuin paikallisten lääkäreiden kanssa. Tärkeää oli myös nähdä tämä kulttuuri, nyt osaan yhdistää kiinalaisten sanat ja sen miten he ajattelevat ja mitä he sen tekevät, kertoo Veera Pekkarinen

Toimittaja
MARKUS LIIMATAINEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun