Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

12.11.2002
ETURAUHASSYÖPÄÄN UUSI HOITO

Eturauhassyöpä on vuosia ollut miesten yleisin syöpämuoto. Eturauhassyöpä on iäkkäiden, noin 70-vuotiaiden miesten tauti, mutta se voi uhata nuorempiakin. Eturauhassyöpien määrä on jatkuvassa kasvussa. Kymmenkunta vuotta sitten uusia tapauksia ilmeni vuodessa noin 1 500, vuonna 1995 niitä löytyi lähes 2 400, viime vuonna määrä oli yli 3 000.

-Tänä vuonna lähestytään jo neljäätuhatta potilasta vuodessa, ja se on paljon se, erikoislääkäri Pekka Kunelius Oulun yliopistosairaalan urologian poliklinikalta kertoo.
Mistä eturauhassyöpä johtuu, tästä ei ole täyttä varmuutta.

-Mitään yksittäistä, esimerkiksi ravintotekijöitä, ei ole voitu osoittaa. Ehkä tärkein tekijä on miesten yhä vain iäkkäämmäksi eläminen, Kunelius arvelee.
Eturauhassyöpää on perinteisesti hoidettu leikkauksella, jossa syöpäpesäkkeitä sisältävä eturauhanen leikataan kokonaan pois, ja ulkoisella sädehoidolla.

Näissä hoitomuodoissa on kuitenkin riskinsä. Ulkoisessa sädehoidossa erektiohäiriöt lisääntyvät hoidon jälkeen. Haittoja esiintyy myös säteilyä saaneissa terveissä kudoksissa. Leikkauksen riskinä ovat myös impotenssi sekä virtsan pidätysvaikeudet.


-Leikkauksella aika usein saatetaan aiheuttaa ongelmia hermoihin, jotka synnyttävät erektion, Kunelius huomauttaa.

Uutena hoitomuotona on Suomessa kolmisen vuotta ollut käytössä kudoksensisäinen sädehoito, ns. brakyterapia, jota on annettu yli kahdelle sadalle miehelle. Ensimmäisenä brakyterapiaa alettiin käyttää Kuopion yliopistosairaalassa. Oulun yliopistosairaalassa hoitomuoto on ollut käytössä vuoden, ja tänä aikana on hoidettu noin neljäkymmentä potilasta.

Jyvissä sen salaisuus

Brakyhoidossa syöpäsoluja sisältävän eturauhasen sisään asennetaan pieniä, radioaktiivisia siemeniä, jyväsiä, jotka säteilyllään tappavat syövän noin vuoden kuluessa. Ultraääniohjauksen avulla siemenet asennetaan siten, että radioaktiivinen säteily jakautuu tasaisesti koko eturauhasen alueelle. Terveisiin kudoksiin, esim. peräsuoleen ja virtsarakkoon, kohdistuu vain vähän säteilyä.
Perinteisiin hoitomuotoihin verrattuna brakyhoidolla on etunsa; operaatio kestää tunnin, pari, ja potilas pääsee sairaalasta kotiin jo seuraavana päivänä.

Brakyhoitoa saaneet pystyvät palamaan normaaliin arkirytmiin muutamassa päivässä. Myös hoitotulokset vaikuttavat lupaavilta; brakyterapialla on vähemmän haitallisia jälkiseurauksia kuin muilla hoitomuodoilla.
Maailmalla tehdyn kahdentoista vuoden seurantatutkimuksen mukaan virtsaamisvaivoja esiintyy vain vajaalla viidellä prosentilla.
Myös erektiohäiriöitä esiintyy vähemmän kuin ulkoisen sädehoidon tai leikkauksen jälkeen.

-Olemme olleet yllättyneitä hoidon vaivattomuudesta. Potilaat ovat keskimäärin olleet aika vähävaivaisia. Muutamilla on ollut virtsaamisongelmia enemmänkin, mutta me oletamme, että ne pikku hiljaa vähentyvät, urologi Pekka Kunelius sanoo.

Tunnista oireet

Lääkärin puoleen on syytä kääntyä, kun seuraavat oireet alkavat vaivata:

  • Virtsaamistiheys kasvaa, varsinkin öisin.
  • Kipua virtsatessa tai virtsausvaikeuksia.
  • Virtsaaminen on heikkoa tai katkonaista.
  • Virtsassa on verta.
  • Lantion alueella kipua, joka kestää viikkoja tai pitempään. Kipu voi olla oire eturauhassyövästä.
  • Ruokahalu vähenee ja paino laskee.

Toimittaja: SEPPO KORHONEN

Lisätietoja:
Suomen eturauhassyöpäyhdistys
Liisankatu 21 B
00170 Helsinki
puh. 09 – 1353 3228
www.cancer.fi


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun