Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

14.5.2002
Lapsen kuorsaus

Lapsen kuorsaus on tavallisesti ihan harmitonta tuhinaa. Jos siihen kuitenkin liittyy hengityskatkoksia ja muita unihäiriöitä, voi kyseessä olla myös uniapnea. Aivan ensimmäisenä ei välttämättä mieleen tule, että myös jälkikasvu voisi kärsiä sairaudesta, joka mielletään tavallisesti ylipainoisten aikuisten vaivaksi. Tuoreen tutkimuksen valossa lapsen kovaäänisen kuorsauksen syyt kannattaa kuitenkin selvittää perinpohjin.

- Jos tarkkoja ollaan, lapsen uniapnea on tunnistettavissa vain yön yli kestävässä rekisteröinnissä, mutta sitä voi epäillä uniapnean oireista, joita ovat voimakas kuorsaus ja yöllä havaittavat hengityskatkokset. Uni voi olla levotonta ja päivisin voi olla väsymystä ja ärtyisyyttä, selvittää korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Peter Nieminen Vaasan keskussairaalasta.

Niemisen väitöskirjaan liittyy puoli vuotta kestänyt seurantatutkimus. Siinä mukana olleiden lasten epäiltiin oireiden perusteella sairastavan uniapneaa. Yön yli kestäneen rekisteröinnin perusteella 40 prosentilla lapsista todettiin uniapnea. Tavallisesti lasten uniapnea johtuu liian suurista nielu- ja kitarisoista. Isot risat eivät kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että lapsella olisi uniapnea.

- Lapsen uniapnean hoito on paljon kiitollisempaa kuin aikuisen, sillä lapsilla uniapnea johtuu pääsääntöisesti suurentuneista nielu- ja kitarisoista. Näiden poisto parantaa 95 prosenttia uniapnealapsista, tarkentaa Nieminen.

Pitkälle edennyt uniapnea saattaa hidastaa lapsen pituuskasvua sekä aiheuttaa sydän- ja verenkiertoelimistön häiriöitä. Väsymyksen aiheuttamat keskittymishäiriöt saattavat puolestaan vaikuttaa myös lapsen oppimiseen – esimerkiksi koulussa saattaa tulla yllättäen ongelmia.

Toimittaja
ANU-MAIJA KÄRJÄ


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun