15.1.2002
Kasvisruokavalio
Yhä
useampi sanoo olevansa kasvisyöjä terveydellisestä,
eettisestä tai uskonnollisesta syystä. Kasvissyöjien
määrä on erityisesti lisääntynyt nuorten
naisten keskuudessa.
Ravitsemustieteen
käsityksen mukaan tavallinen sekaruokavalio oikein koostettuna
on ihan yhtä terveellinen kuin vegetaarinen. Tosin vegaanien
kolesterolitason ja verenpaineen on todettu olevan matalampi kuin
sekasyöjien.
Monet
kasvispainotteista ruokaa syövät ovat itse asiassa sekasyöjiä.
Yleisin kasvisruokavalion noudattaja on laktovegetaristi, joka syö
yksinomaan kasvikunnan tuotteita ja maitovalmisteita. Lakto-ovovegetaari
lisää ruokavalioonsa myös kananmunan.
Kasvisruokavalioiden
ääripäätä edustaa vegaani, joka syö
vain ja ainoastaan kasvikunnan tuotteita. Annoskokojen on syytä
olla suurempia vegaaniruuan pienempien energia ja proteiinipitoisuuksien
vuoksi.
Erityisesti
vegaanien on huomioitava mm. auringosta ja metsäsienistä
saatavan d-vitamiinin riittävästä saannista, ettei
riisitauti yllätä. Vielä tärkeämpi on B-12
vitamiini, jonka puutteesta voi tulla hermoston kehityshäiriö
lapselle motoriikassa ja aikuisellakin muutamassa vuodessa anemia
ja hermostovaurioita. B-12 vitamiinia saa kaikista eläinkunnan
tuotteista, mutta ei mistään kasvikunnan tuotteesta. Se
on siis saatava vitamiinilisänä tai esimerkiksi täydennetystä
soijamaidosta.
Kasvisten
valmistaminen ruuaksi rikkoo solurakenteita, mikä tuhoaa haitallisia
aineita ja auttaa hyödyllisten aineiden imeytymistä. Elävän
ravinnon syöjät uskovat raaan ja alle 40 asteessa
valmistetun ruuan voimaan. Tutkimukset eivät ole vahvistaneet
ihmisen tarvetta kasvisten entsyymeihin, jotka kuumentaminen poistaa.
Usein
kasvisruoka voi olla näennäiskevyttä esim. gratinoiduissa
kasviksissa puolet energiasta tulee kovista rasvoista.
Usko
kasvisten parantavaan voimaan vahvistuu, sitä mukaan kun tutkijat
pääsevät perille niiden koostumuksesta. Jo nyt tiedetään
kasvisten vähentävän syöpäsairauksia, diabetesta
ja sepelvaltimotautia.
Asiantuntijat,
haastatellut:
Ravitsemustieteen
Professori Leena Räsänen, Helsingin Yliopisto
Näyttelijä,
Yrittäjä Satu Silvo Kasvisravintola Silvo Ple, Helsinki
Toimittaja
RAIJA KANTOMAA
|