Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

16.4.2002
Sairaalakoulu

Suomessa on hieman yli 30 sairaalakoulua ja niitä toimii muun muassa yliopistollisten sairaaloiden yhteydessä. Sairaalakoulu on erityiskoulu, joka kuuluu sijaintikaupunkinsa opetustoimen alaisuuteen. Opetus on pienryhmäopetusta, eli luokassa on keskimäärin 6 – 10 oppilasta ja nimenomaan yhteistyö sairaalan eri osastojen kanssa erottaa sairaalakoulun muista erityiskouluista. Koulun tavoitteena on turvata koulunkäyntimahdollisuus oppivelvollisuusikäisille sairaalassa oleville lapsille.

Sairaalakoulu on osa hoitoa

Koulun oppilaat tulevat sairaalan eri osastoilta, esimerkiksi Oulun yliopistollisen sairaalan yhteydessä toimivan Sairaalarinteen koulun oppilaat tulevat rehtori Juha Vallan mukaan muun muassa psykiatriselta osastolta, jolloin ongelmat liittyvät pääasiassa kouluvaikeuksiin ja käytöshäiriöihin.

- Somaattisen osaston puolelta koulua käyvät lähinnä pitkäaikaissairaat, kuten esimerkiksi syöpäpotilaat, diabetes- ja epilepsiapotilaat ja foniatriselta osastolta puhe- ja lukivaikeuksista kärsivät potilaat toteaa Valta.

Psykiatriselta osastolta tullut oppilas viipyy sairaalakoulussa keskimäärin puolesta vuodesta kahteen vuoteen, riippuen täysin oppilaan tarvitseman hoitojakson pituudesta.

Hoitopaikan saaminen lastenpsykiatrian osastolta kesti kymmenenvuotiaan Konsta Seppälän kohdalla kaiken kaikkiaan lähes vuoden.

- Konstan ongelmat alkoivat jo päiväkodissa ja pikkuhiljaa ne kasaantuivat, vaikka apua haettiin monelta taholta kertoo Konstan äiti, Helena Seppälä.

Osastohoidon aloittaminen vaati kuitenkin totuttelua sekä vanhemmilta että Konstalta, eikä kyyneleiltäkään säästytty erossa olon haikeuden kaivertaessa Konstan asuessa viikot osastolla. Konstan edistyminen on kuitenkin ollut huojentavaa ja Helena-äiti toteaakin ratkaisun olleen oikea.

Konstan koulumatka on nyt yli vuoden päivät suuntautunut Sairaalarinteen kouluun. Koulun toiminta-ajatuksen ”Reppu tärkeäksi” vaikutus näkyy myös Konstan koulunkäynnissä; hän viihtyy koulussa ja lempiaineita ovat muun muassa liikunta ja matematiikka. Kouluun tullessaan hän vältteli katsekontaktia ja itsetunto oli alhaalla, kyseiset seikat olivat myös oppimisen este kuvailee vuoden takaista tilannetta Konstan opettaja, Kaisu Markus-Hanka.

- Itsetunnon vahvistuminen on ollut Konstan koulunkäynnin kannalta kaikkein tärkeintä lisää Kaisu Markus-Hanka.

Konstan kohdalla on siis tapahtunut edistystä ja parhaillaan käydään neuvotteluja hänen siirtymisestään yleisopetukseen. Tulevaisuus näyttää valoisalta ja sairaalakoulusta lähtee hymyilevä ja katsekontaktia ottava poika, joka uskoo omiin kykyihinsä.

Asiantuntijat

rehtori Juha Valta, Sairaalarinteen koulu

erityisopettaja Kaisu Markus-Hanka, Sairaalarinteen koulu

Helena Seppälä, Oulu

Toimittaja
SARI KOSTET-KÄRKKÄINEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun