22.10.2002
HYVÄÄ OLOA - SUKLAASTA!
Suklaa
on rasvainen ja sokerinen herkku, josta on löydetty myös
terveellisiä aineosia. Se sisältää flavonoideja,
jotka estävät haitallisten rasvojen hapettumista ja sitä
kautta verisuonten kalkkeutumista. Yhdessä tummassa suklaapatukassa
on yhtä paljon flavonoideja kuin lasillisessa punaviiniä
tai kupillisessa mustaa teetä. Hämmästyttävät
tutkimustulokset ovatkin nostaneet suklaan kiisteltyjen ravintoaineiden
joukkoon.
- Suklaassa
on erilaisia antioksidanttina toimivia flavonoidiaineita, joilla
saattaa olla ihmisen elimistössä hapettumista estäviä
vaikutuksia, mutta tällä hetkellä ei tarkkaan tiedetä
sitä, miten ne vaikuttavat elimistössä ja minkälaisina
määrinä niitä pitäisi saada, Oulun Diakonissalaitoksen
liikuntaklinikalla työskentelevä ravitsemusterapeutti
Marja Karppinen kertoo.
Suklaan
perusraaka-aineet ovat kaakaomassa, kaakaovoi ja sokeri. Sen laadun
kansanomainen mittari on kaakaopitoisuus. Suklaan hyödylliset
aineosat löytyvätkin juuri kaakaomassasta, joka on tumman
suklaan ja maitosuklaan raaka-aine. Kaakaomassa saadaan jauhetuista
kaakaopavuista ja siinä olevien terveellisten aineiden määrä
on riippuvainen kaakaopapujen kasvuolosuhteista sekä siitä,
miten niitä on käsitelty keräämisen jälkeen.
Marja
Karppinen suosittelee varovaisuutta suklaan syönnissä
-Suklaassa
on runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, joka nostaa selkeästi
veren LDL-kolesterolipitoisuutta eli runsaasti käytettynä
suklaa on haitallista veren rasva-arvoille. Toisaalta suuri energiamäärä
nostaa sitten painoa, jos energiansaanti ylittääpäivittäisen
tarpeen.
Suklaan
rasvaisuus on kiistaton tosiasia, mutta tutkimuksissa on kuitenkin
löytynyt viitteitä siitä, että veren haitallisen
LDL-kolesterolin hapettuminen hidastuisi suklaan syömisen jälkeen.
Juuri hapettuneen LDL-kolesterolin uskotaan olevan syynä siihen,
että verisuonten seinämiin muodostuu rasvakertymiä.
Suklaa sisältää myös paljon kuitua ja siitä
saa tärkeitä hivenaineita: kalsiumia, magnesiumia ja kuparia.
Monille
lienee tuttu suklaanhimo, joka kasvaa erityisesti pimeinä vuodenaikoina.
Suklaan nauttiminen lisää aivojen välittäjäaineen
serotoniinin määrää ja sitä kautta myös
hyvänolon tunnetta. Suklaan uskotaan myös kiihdyttävän
elimistön tuottamien mielihyvähormonien erittymistä.
Se sisältää hyvin pieniä määriä
biologisesti aktiivisia aineita kuten kofeiinia ja kannabonoidien
kaltaisia yhdisteitä, jotka voivat vaikuttaa aivojen toimintaan
samalla tavalla kuin riippuvuutta aiheuttavat aineet.
-Varmasti
suurelta osin suklaanhimo johtuu totutuista tavoista eli henkilö
on tottunut lievittämään masennusta syömällä
suklaata, joka piristää jo pelkästään kohottamalla
verensokeria. Joissakin tutkimuksissa on ollut viitteitä siitä,
että suklaa voisi ihan oikeasti aiheuttaa riippuvuutta, mutta
sitä, minkälaisilla määrillä suklaata se
voisi syntyä ja voisiko se tulla kenelle tahansa, ei tällä
hetkellä tiedetä, Marja Karppinen sanoo.
Suomalainen
syö keskimäärin kaksi suklaapalaa päivässä.
Se, mikä on kohtuullinen määrä suklaata, riippuu
paljon ihmisen energiankulutuksesta, rasva-aineenvaihdunnasta ja
ruokavaliosta. - Pala suklaata päivässä voi ihan
hyvin sisältyä useimpien ihmisten ruokavalioon, Marja
Karppinen sanoo.
Toimittaja:
KIRSI SCHALI
|