Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
23.4.2002
Lasten korvatulehdukset

Puoli miljoonaa lasta sairastaa vuosittain korvatulehduksen, josta aiheutuu lääkekustannuksia yli 100 miljoonaa markkaa. Vaikka korvatulehduskierre katkeaa yleensä kolmeen ikävuoteen mennessä, niin se voi huonontaa lapsen koulumenestystä, joka näkyy mm. puheenkehityksessä, lukutaidossa ja matemaattisissa kyvyissä. Korvatulehdusta voi ennaltaehkäistä ja välttää ylihoitamista.

Äkillinen välikorvantulehdus on tavallisen flunssan jälkeen yleisin pienten lasten infektiotauti.
Korvatulehdusta edeltää lähes aina ylätiehengitysinfektio, joka muuttuu korvatulehdukseksi kolmantena tai neljäntenä sairastamispäivänä. Oireena voi olla levottomuus, ärtyisyys ja ruokahaluttomuus. Korvakipuun heräävälle lapselle voi antaa ensiavuksi kipulääkettä. Mitään hätää ja kiirettä
lääkäriin ei ole yöllä vaan lääkäriin ehtii aamullakin. Infektiolääkäri Harri Saxenin mukaan kannattaa käydä omalla samalla lääkärillä eikä lähteä heti ensimmäisenä poliklinikalle.

Uusimpien tutkimusten mukaan korvatulehdus uusii helpommin käytettäessä laajakirjoisia antibiootteja, kuin jos sitä hoidettaisiin tavallisella
halvemmalla penisiliinillä.

Saxenin mukaan varmasti yli puolet lapsista paranee ilman antibioottikuuria, mutta ongelma on se, kuka lapsista tarvitsee sitä ja ketkä on ne, jotka paranee ilman. Suomalaiseen käytäntöön kuuluu vielä antibioottikuuri, mutta voi olla, että se tilanne muuttuu pian.

Saxen ei pidä tärykalvon poistoa kovin hyödyllisenä. Hän kyseenalaistaa myös
kitarisanpoiston, joka on yleisin kirurginen toimenpide, mitä lapsille tehdään. Joka neljäs lapsi menettää kitarisansa ennen koulua.

- Sen lääketieteellinen näyttö on kovin vaatimaton, mutta en väitä ettei siitä olisi hyötyä, mutta sitä ei ole kunnolla tutkittu, Saxen toteaa.

Oulussa ja Helsingissä selvitellään parhaillaan kitarisanpoiston hyötyä tai mahdollista haittaa.

Saxenin mukaan myös näyttö siitä, että korvien putkitus ennaltaehkäisisi tulehduksia on heikko.

- En suosittele korvatulehduksen ehkäisyyn, mutta jos liimakorvatauti on kehittynyt, niin silloin putket pitää laittaa.

Pneumokokki- bakteeri on yleisin taudinaiheuttaja, joten pneumokokkirokotteesta toivottiin korvatulehduksen ennaltaehkäisijää, mutta
toisin kävi. Korvatulehdukset vähenivät rokotuksella vain 6%.

- Meillä on tiettyjä viruksia, jotka usein edeltää korvatulehdusta , jos onnistuisimme rokotuksin ehkäisemään näitä niin, silloin pysyisimme myös
jälkitauteja ehkäisemään, Saxen ounastelee.

Kotona korvatulehdusta voi ennalta ehkäistä rintamaidolla, tutin käytön lopettamisella ja ksylitolipurkan päivittäisellä pureskelulla. Korvatulehdusriski kasvaa, jos vanhemmat tupakoivat.

Asiantuntija
erikoislääkäri Harri Saxen, Lasten ja Nuorten Sairaala

Toimittaja
RAIJA KANTOMAA


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun