Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

23.4.2002
Tiedettä, tiedettä!

Ehkä jo kymmenen vuoden kuluttua voidaan hoitaa suomalaisten yleisiä kansansairauksia geeniterapialla. Siinä siirretään terve geeni viallisen geenin rinnalle, korjataan elimistön viallinen geeni tai saadaan siirtogeenin avulla aikaan hoitovaikutus. Viallista geeniä ei toistaiseksi kyetä korjaamaan elimistössä. Geenit vaikuttavat myös sydän- ja verisuonitautien syntyyn. Sydän- ja verisuonitautikuolleisuus on pienentynyt Suomessa noin 60 % 70-lukuun verrattuna. Vaikka terveysvalistuksella on saatu työikäisen väestön sydäntautikuolleisuutta pienennettyä, ei ongelma häviä - väestön ikääntyessä sydänpotilaiden määrä kasvaa entisestään.

Geenihoito on "täsmähoitoa" - vain sairaat kudokset hoidetaan. Koska useimpien sairauksien syntyyn vaikuttavat useat geenit ja myös elintavat, on sopivan täsmähoidon löytäminen kuitenkin mutkikasta.Geenihoidon mahdollisuuksia tutkitaan useissa projekteissa eri puolilla maailmaa. Suomessa asiaan on perehdytty Verisuonitautien ja vanhuusiän diabeteksen tutkimusyksikössä Kuopiossa.

Valtimonkovettumatauti johtuu LDL-kolesterolin kerääntymisestä verisuonen seinämään. Ajan kuluessa se johtaa suonen ahtautumiseen. Nykyisinä hoitoina ovat raskas ja pitkähkön toipumisen vaativa ohitusleikkaus tai pallolaajennus. Sen ongelma on, että kolmannes laajennetuista valtimoista ahtautuu jo vajaan vuoden kuluttua pallolaajennuksesta. Tässä geenihoito voi auttaa. Nykyään tunnetaan lukuisia geenejä, joiden avulla voidaan mahdollisesti estää verisuonten ahtautumista. Näitä geenejä viedään potilaan verisuoniin esim. pallolaajennuksen yhteydessä.

Tähän mennessä geeniterapialla on hoidettu Suomessa kaikkiaan parisataa sydän- ja verisuonipotilasta, suurin osa Kuopiossa. Tämä on korkein luku koko Eurooassa. Toistaiseksi hoidot ovat olleet kokeellisista eikä tuloksista voi vielä sanoa mitään. Geenihoidot ovat osoittautuneet hyvin siedetyksi - vakavia haittavaikutuksia ei ole ilmennyt.

Toimittaja
TARJA VIITALA


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun