Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

24.9.2002
KAUNEUTTA HINNALLA MILLÄ HYVÄNSÄ?

Yhä useampi korjauttaa luontoäidin työtä kirurgilla. Samalla, kun kauneusihanteet vaihtuvat yhä kiivaammassa tahdissa, näyttää ulkonäön merkitys näyttää korostuvan koko ajan. Toisaalta uudet leikkaustekniikat mahdollistavat nopean paranemisen ja hyvän tuloksen.

Kauneusleikkausten suosio kasvaa, mutta samalla ne kohtaavat voimakasta kritiikkiä. Mikä saa ihmiset kohentamaan ulkonäköään kirurgin avulla? Mikä saa kirurgin käyttämään taitojaan ulkonäön muuttelemiseen?

VERETÖNTÄ KAUNEUDENHOITOA

Helsinkiläinen Mervi Valtakari tuli kirurgin luo korjauttamaan silmäluomiansa. Kauneusvirhe hoidettiin laserilla, niin sanotulla verettömällä leikkauksella.

- Totta kai se jännittää, voi sanoa että jopa pelottaa. Silmät on kuitenkin ainutlaatuinen elin ja ainahan jokaisessa leikkauksessa on riski. Mutta kyllä minä silti ajattelen, että kerran se vain kirpaisee, Valtakari pohtii.

Valtakarin mukaan plastiikkakirurgiassa ei ole mitään erityisen ihmeellistä, se kun on vain moderni tapa hoitaa ulkonäössä vaivaavia yksityiskohtia. Ja jos ne ovat ongelma, miksi niitä ei hoitaisi pois päiväjärjestyksestä?

- On paljon ihmisiä, joita jotkut pienetkin yksityiskohdat itsessä voi yllättävänkin paljon häiritä. Minä en näkisi mitään ongelmaa siinä, että tavallaan soisi itselleen, että ne asiat parannetaan nykyaikaisin menetelmin.

KUKIN ARVOJENSA MUKAAN

Sairaala Laserin perustaja kirurgi Tom Schröderin työpäivästä kosmeettiset leikkaukset vievät yhä isomman osan.

- Tämä on trendi ja se tulee varmaan jatkumaan. Se on sattumaa, että ajauduin plastiikkakirurgian pariin laserin myötä. Minulle on aina ollut tärkeintä sairauden ja ihmisten hoitaminen, mutta kiinnostus laseriin vei kosmeettisiin leikkauksiin, jossa lasertekniikka oli hyvä, Schröder selvittää.

Schröderin mielestä suuri osa plastiikkakirurgiaan turvautuvista tekee ratkaisun hyvistä syistä. Eri ihmisille eri asiat ovat tärkeitä ja joillekin jokin yksityiskohta omassa ulkonäössä saattaa olla valtava ongelma, vaikka se ulkopuolisesta tuntuisi kuinka vähäpätöiseltä.

- Aika usein kysymyksessä on ihan ymmärrettäviä asioita. Esimerkiksi aknearvet murrosiästä tai silmäpussit, jotka saavat näyttämään siltä kuin olisi ollut ryyppäämässä. Kun mieltä vaivasta asiasta pääsee eroon, elämäntila helpottuu ja pärjää paremmin.

Kaikki toimenpiteet eivät kuitenkaan saa kirurgin varauksetonta hyväksyntää. Jotkut ovat silkkaa turhamaisuutta.

- Olen joskus kiteyttänyt asian niin, että sen ymmärrän, jos ihminen näyttää kymmenen vuotta ikäistään vanhemmalta. Eri asia on, onko tarpeen näyttää 10 vuotta nuoremmalta. Ja näitä ihmisiä en ymmärrä, jotka jatkuvasti rakentelevat tai ihmisiä, jotka tekevät muiden vuoksi näitä leikkauksia. Olen nähnyt tilanteita, joissa mies painostaa naista rakentamaan ylisuuria rintaproteeseja, Schröder rajaa.

Schröderin mukaan hyväksyttävyyden ja ei-hyväksyttävyyden ratkaisee lopulta jokainen itse – niin kirurgi kuin potilaskin. Raja turhamaisuuden ja todellisten ongelmien välillä on kuitenkin varsin häilyvä.

- En suostu tekemään esimerkiksi huulten ylitäyttöä, joka nykyään on pop. Se on hirveän näköistä. Mutta jos on viivamaiset huulet ja niitä pikkuisen täytetään, niin se on ok. Sellaista, mitä itse pidän mielettömänä, en tee.

Toimittajat:
RAIJA KANTOMAA
MIKKO PENTTILÄ


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun