Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
26.2.2002
Lääkeinformaatiokeskus

Kuopion yliopiston farmaseuttisessa tiedekunnassa lääkeneuvonta on ollut erikoinen painopistealue jo parinkymmenen vuoden ajan. Niinpä syyskuussa 99 perustetun Kuopion Yliopiston Apteekin luontevaksi erikoispalvelutehtäväksi lankesi lääkeinformaation jakaminen väestölle ja terveydenhuoltoalan ammattilaisille. Kynttilää ei Kuopiossa todellakaan laiteta vakan alle, lääkeinformaatiokeskuksen taustalta löytyvät niin yliopistollinen sairaala kuin alan opetus- ja tutkimustyökin.

Lääkeinformaatiokeskus on toiminut Kuopiossa vuoden 2001 maaliskuusta saakka. Keskus tarjoaa niin kaikelle kansalle kuin terveydenhuoltoalan toimijoillekin puhelimitse puolueetonta lääkeneuvontapalvelua. Laajat ja monipuoliset sähköiset tietolähteet varmistavat informaation puolueettomuuden vaikeammankin kysymyksen vastaan tullessa. Kaikenlaiset kysymykset ovat tavalla tai toisella ennen pitkää ratkaistavissa, informaatiokeskuksen toiminnasta vastaava Petra Vidgren linjaa. Keskuksen erityisansio apteekkien neuvontaan verrattuna on informaation perusteellisuus, palveluajat sekä tiedon saannin helppous. Mieltä askarruttavaan kysymykseen saa asiantuntevan vastauksen kaikkina päivinä 8-23 välisenä aikana.

Eniten kysymyksiä tulee lääkkeiden yhteisvaikutuksista, Vidgren kertoo. Monesti soittajien mieltä vaivaavat myös lääkkeiden annostelu, hinnat sekä haittavaikutukset. Erikoisesti keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden käyttöön liittyvät kysymykset nousevat kymmenen kysytyimmän kärkilistalle. Keskushermostolääkkeiden käyttöä onkin melko vaikea apteekeissa neuvoa asiakkaalle. Niinpä onkin helppo soittaa meille nimettömänä ja ottaa selvää asioista, Petra Vidgren kertoo.

Aika näyttää, millaiseksi lääkeinformaatiokeskuksen tulevaisuus muodostuu. Vielä pilottivaiheessa olevalle toiminnalle on selvä tilaus Suomen kokoisessa harvaan asutussa maassa. Yhteistyö terveydenhoitoalan ammattilaisten kanssa jatkossa todennäköisesti lisääntyy entisestään. Jo nyt keskuksella on yhteistyöapteekkeja, joiden puhelut yhdistyvät suoraan lääkeinformaatiokeskukseen aukioloaikojen ulkopuolella.

www.kuopionlaakeinformaatiokeskus.fi

Toimittaja
MARI KEINÄNEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun