Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
26.2.2002
Akuutti Kiinassa, osa 1

Vanha kiinalainen lääketiede rantautuu tulevaisuudessa Suomeenkin

Perinteinen kiinalainen lääketiede pohjautuu vanhaan kiinalaiseen maailmankuvaan, jossa kaikki maailmankaikkeudessa koostuu kahdesta keskenään harmoniassa olevasta voimasta, Yinistä ja Yangista. Ihminen on terve silloin, kun nämä voimat ovat hänessä tasapainossa.

- Luulen, että suurin ero länsimaisen ja perinteisen kiinalaisen lääketieteen välillä on siinä, että kiinalainen lääketiede tutkii ihmistä holistisesti, kun taas länsimainen lääketiede keskittyy ihmisen anatomiaan. Siispä niiden ero on näkökulmallinen, kertoo professori Wu Shanghain lääketieteellisestä yliopistosta.

Vaikka länsimaalaisesta kiinalainen perinteinen lääketiede saattaa tuntua humpuukilta perustuvat sen opit yli 2000 vuotta vanhoihin tutkimuksiin. Kiinalainen lääketiede perustuu kolmeen asiaan: meridiaaneihin, kahdeksaan pääperiaatteeseen joiden perusteella sairauden laatu kartoitetaan ja oppiin sisäelimistä ja niiden toiminnasta.

Meridiaanit eli akupunktiokanavat ovat energian kulkuteitä ihmiskehossa. Energia eli qi (tsii) kiertää ihmiskehossa raviten, lämmittäen, puolustaen elimistöä.

Kahdeksan pääperiaatteen mukaan tutkitaan, missä ihmisen sairaus sijaitsee onko se pinnallinen vai sisäinen, mikä on taudin peruslaatu kuumuus vaiko kylmyys, mikä on sairautta aiheuttavien ja terveyttä edesauttavien energioiden suhde liiallisuus vai vajavuus ja mikä on sairauden yleisluonne kiinalaisen yang-yin –filosofian mukaan.

Oppi sisäelimistä eli zang-fu –oppi, joka tarkastelee ihmisen sisäelimien tehtäviä. Perinteisen lääketieteen mukaan, jokaisella elimellä on oma tehtävänsä, mutta jos yhteen osaseen tulee häiriö se heijastuu väistämättä myös muihin elimiin.

- Kiinassa perinteisellä lääketieteellä on paljon käyttäjiä. Kunhan perinteinen lääketiede parantaa vielä laatuaan niin uskon että jo muutaman vuoden sisällä se voi levitä Eurooppaan nopeastikin. Lisäksi toteaisin että perinteisellä lääketieteellä on yksi erityisetu: sen sivuvaikutukset ovat lähes olemattomat. Mielestäni en näe mitään ongelmia miksi sitä ei voisi tuoda Suomeenkin lähi tulevaisuudessa, mietiskelee professori Wu.

Useat lääkärit Euroopassa ja Yhdysvalloissa sanovat kuitenkin, että perinteistä kiinalaista lääketiedettä voidaan käyttää apukeinona länsimaalaisen lääketieteen kanssa. He eivät kuitenkaan usko kiinalaisen lääketieteen yksin auttavan vaivoihin. Länsimainen lääketiede lisää koko ajan suosiotaan aasialaisessa terveydenhuollossa samalla kun koko kiinalainen yhteiskunta etenkin suurimmissa kaupungeissa hurjaa vauhtia länsimaalaistuu. Vaikka kiinalaisetkin nappailevat yhä useammin särkylääkkeitä vaivojensa lievittämiseen käyttävät silti useat ihmiset perinteistä lääketiedettä hoitomuotonaan.

Toimittaja
MARKUS LIIMATAINEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun