26.2.2002
C-vitamiini
Kaikkihan
me sen tiedämme, että hedelmistä ja kasviksista saa
c-vitamiinia. Se on vitamiineista tunnetuin, vaikka ihminen tarvitsee
päivittäin yli 50 erilaista ravintoainetta voidakseen
hyvin.
C-vitamiini on niitä ensimmäisiä vitamiineja, jotka
on tunnistettu. Paras tapa riittävään vitamiinin
saantiin on monipuolinen tavallinen ruoka. Pilleripurkit voi unohtaa
silloin. Työpaikka- ja kouluruokalat tarjoavat
päivittäiset suojaravintoaineet houkuttelevassa muodossa.
Hedelmät, marjat ja kasvikset maistuvat naisille, mikä
näkyy naisten hyvänä c-vitamiinin saantina. Miesten,
nuorten ja nuorten aikuisten c- vitamiinin taso ei ole kehuttava,
mikä selittyy sillä, että he eivät suosi tuoreita
kasviksia ja hedelmiä ruokavaliossaan
C-
vitamiinin nauttiminen auttaa vilustumisoireisiin. Sen runsas saanti
ei ole ongelma, sillä ylimääräinen c-vitamiini
poistuu elimistöstä.
Tärkeimmät C-vitamiinin lähteet ovat hedelmät
ja marjat sekä kasvikset.
C-vitamiini
Mittayksikkö:
milligramma (mg)
Yleiskuvaus
C-vitamiini
on vesiliukoinen vitamiini, joka edistää kasvua sekä
luuston ja
hampaiden muodostumista. Se toimii myös antioksidanttina eli
suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta. C-vitamiinia
saadaan kasviksista, hedelmistä ja perunasta. C-vitamiinin
liian vähäinen saanti aiheuttaa
väsymystä ja infektioherkkyyttä, pitkäaikainen
puute voi johtaa keripukkiin.
Esiintyy
eniten seuraavissa elintarvikkeissa:
Elintarvike |
Keskipitoisuus
/ 100g |
Ruusunmarja
(käsittelemätön) |
1250.0
mg |
Ruusunmarjasose,
sokeroimaton (pakastettu) |
415.0
mg |
Kurkkupastilli,
ksylitolilla makeutettu,C-vitaminoitu (teollinen) |
365.6
mg |
Paprika,
keltainen (käsittelemätön) |
204.9
mg |
Persilja
(käsittelemätön) |
200.0
mg |
Paprika,
punainen (käsittelemätön) |
184.8
mg |
Paprika,
keskiarvo (käsittelemätön) |
175.9
mg |
Nokkonen
(käsittelemätön) |
175.0
mg |
Tyrnimarja
(käsittelemätön) |
165.0
mg |
Mustaherukka
(käsittelemätön)
|
120.0
mg |
Parsakaali,
brokkoli (käsittelemätön) |
120.0
mg |
Paprika,
vihreä (käsittelemätön) |
120.0
mg |
Lehtikaali
(käsittelemätön) |
110.0
mg |
Suomuurain,
lakka, hilla (käsittelemätön) |
100.0
mg |
Pihlajanmarja
(käsittelemätön) |
98.0
mg |
Ruusukaali
(käsittelemätön) |
90.0
mg |
Paprika
täytetty, riisi, jauheliha, sipuli (uunissa paistettu/paahdettu) |
89.3
mg |
Dieettivalmiste,
jauhe, Dietta Mini (teollinen) |
83.0
mg |
Punakaali
(käsittelemätön) |
80.0
mg |
Parsakaali,
keitinvesi suolaton (keitetty) |
78.0
mg |
Asiantuntija
erikoistutkija Marjaana Lahti-Koski
Kansanterveyslaitos Ravitsemusyksikkö
Toimittaja
RAIJA KANTOMAA
|