Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

26.11.2002
IKÄNÄKÖ

”Vanhuus ei tule yksinään... ja se näkyy!” Ihmisen vanhetessa myös silmissä alkaa tapahtua muutoksia – lukeminen ja lähityöskentely vaikeutuvat. Usein ihminen sinnittelee pitkäänkin ennen kuin kääntyy optikon tai silmälääkärin puoleen. Siinä vaiheessa kun aamun lehden lukemiseen eivät enää käsivarret riitä, marssitaan optikkoliikkeeseen hakemaan apua.

Silmässä mykiön eli linssin tehtävä on tarkentaa kuva verkkokalvolle eri etäisyyksillä olevista kohteista. Iän myötä linssi kovettuu ja menettää kimmoisuuttaan. Näin kohteiden tarkentaminen lähietäisyyksille vaikeutuu.

Mykiön elastisuus heikkenee koko eliniän ajan ja se havaitaan lukemisen ja lähityöskentelyn ongelmina yleensä 40 – 50 vuoden iässä. Tätä kutsutaan aikuis- eli ikänäöksi.

Usein asiantuntijan pakeille menon kanssa viivytellään koska odotetaan, että aika korjaa vaivan. Turhaan, sillä ajan myötä lähinäkö menee vain huonommaksi. Apu ongelmaan löytyy lähimmältä alan asiantuntijalta. Lähinäön tarkkuus määritellään normaalin näöntutkimuksen yhteydessä.

Vantaalainen Helena Kolehmainen havaitsi lukemisen alkavan hiljalleen vaikeutua noin nelikymppisenä. Ensimmäiset lukulasinsa hän hankki 43-vuotiaana. Ennen aikuisnäköä oli Helenalla ollut vuoden jakso 17-vuotiaana, jolloin hän käytti laseja hajataitteisuuden korjaamiseen. Muutoin hänen näkökykynsä oli priima aikuisnäön tuloon asti.

Helenalla aikuisnäön oireet olivat tyypilliset. Kovana lukijana hän huomasi varsin pian, että ei enää näe lukea kunnolla - teksti meni välillä pelkäksi viivaksi.

Ikänäön helpottamiseksi löytyy kolme "konstia": silmälasit, piilolasit ja leikkaus. Vaihtoehtoja on runsaasti niin silmä- kuin piilolaseissakin. Lisäksi uusin kirurginen menetelmä CK-lämpöleikkaus tuo avun niille, jotka eivät halua tai voi pitää silmä- tai piilolaseja. Leikkauksella voidaan muuttaa silmän taittoa, mutta ei korjata varsinaista ikänäön ongelmaa, eli silmän mukautumiskyvyn puutetta.

Toimittaja: Taina Tervo


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun