Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

26.11.2002
MIKÄ AVUKSI VIISAUDENHAMPAASEEN?

Päivi Huttu istuu rauhallisen näköisenä oululaisen Hammaslääkäriasema Kastellin Kruunun odotushuoneessa. Viileän olemuksen alla kuitenkinvärisyttää, sillä Päiviä odottaa hetken kuluttua elämän ensimmäinen viisaudenhampaan poisto.

–Minulla on ollut pientä kipua ylhäällä oikealla noin parin kuukauden ajan ja sitten tuli pahaa makua suuhun ja päätin lähteä hammaslääkäriin.Röntgenkuvien ottamisen jälkeen kivun aiheuttajaksi paljastui viisaudenhammas, Päivi kertoo.

Viisaudenhammas on viimeinen eli kahdeksas hammas leuan keskeltä lukien ja puhkeaa yleensä noin kaksikymmentävuotiaille, tosin ei kaikille. Viisaudenhampaat aiheuttavat hyvin usein ongelmia, noin neljä viidestä joutuu poistattamaan ne. Tavallisin syy poistoon on tulehdus, koska hammasrivin takimmainen on vaikea puhdistaa. Toisinaan se ei mahdu kunnolla puhkeamaan ja painaa viereistä hammasta aiheuttaen purentaongelmia. Viisaudenhammas saa kuitenkin jäädä paikalleen, mikäli siitä ei ole kantajalleen haittaa.

Suukirurgi Matti Peltolan mukaan viisaudenhammas on jäänyt ikään kuin ylimääräiseksi hampaaksi, kun ihmisen purentatottumukset ovat muuttuneet vuosikymmenten kuluessa. Ravinto on nykyisin pehmeämpää kuin aikaisemmin eikä ihminen joudu enää pureksimaan niin kovaa kuin ennen ja se on vaikuttanut leukojen kasvuun siten, että ne jäävät pieniksi eikä viisaudenhampaalla ole enää tilaa puhjeta.

Viisaudenhampaat poistetaan pääosin paikallispuudutuksessa. – Poistoon liittyvää pelkoa lievitetään antamalla siitä asiallista tietoa ennen toimenpidettä, selvittämällä mitä tapahtuu missäkin vaiheessa ja yleensä rauhallinen keskustelu laukaisee pelon, Matti Peltola kertoo. Tarvittaessa pelon lievityksessä voidaan käyttää esilääkkeitä, mutta silloin potilas tarvitsee saattajan hammaslääkäriin tullessaan eikä hän voi poistua sieltä omalla autolla. Nukuttaminenkin on mahdollista joillakin hammaslääkäriasemilla, mutta siihen liittyy aina omat riskinsä.

Tapa, jolla viisaudenhammas poistetaan, vaihtelee tilanteen mukaan. Mikäli hammas on puhjennut kokonaan, se voidaan vetää pois. Osittain puhjennut viisaudenhammas on leikattava. Joskus se on leukaluun alla, jolloin myös luuta on poistettava. Luuhun syntynyt lovi tasoittuu yleensä muutamassa kuukaudessa. Toisinaan hammas joudutaan pilkkomaan.

Viisaudenhampaan poistoon liittyy luonnollisesti riskejä, kuten kaikkiin leikkauksiin. Niistä yleisin on haava-alueen tulehtuminen alaleuan hampaanpoiston jälkeen. Tästä seuraa kova kipu, joka on hoidettavissa paikallishoidolla, kipulääkkeellä tai näiden yhdistelmällä. Alaviisaudenhampaan poistossa hermovaurio on mahdollinen, mutta hyvin harvinainen. Yläleuan hammasta irrotettaessa voi taas syntyä tilapäisesti reikä suusta poskionteloon, mutta se suljetaan heti toimenpiteen yhteydessä. Joskus aukko voi vaatia korjaavan leikkauksen jälkeenpäin.

Hampaan poiston jälkeen haava-alueella on viikon ajan ompeleet, jotka jätetään usein sulamaan itsestään, mutta ne voidaan myös irrottaa 7–10 päivän kuluttua. Potilaalle kirjoitetaan särkylääke, joka poistaa turvotuksen ja kivun lähes kokonaan. Mikäli haava-alueella on tulehdusta tai sen muodostumista halutaan ehkäistä potilas saa antibioottikuurin.

Päivi selvisi ainakin tällä kertaa pelkällä säikähdyksellä: Oikealla ylhäällä vaivannut viisaudenhammas irtosi kokonaisena ja toimenpide kesti alle puolituntia. – Se oli yllättävän helppo juttu, enkä tuntenut ollenkaan kipua, Päivi iloitsee.

Toimittaja: KIRSI SCHALI


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun