Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

28.5.2002
Nainen ja hormonit, osa 3 Vaihdevuosista vanhuuteen

Muuttuva nainen, muuttuvat hormonit

Neljänkymmenen ikävuoden jälkeen naisen elämä muuttuu. Naisen elämänkaaressa tasainen jakso hormonitoiminnassa jää taakse uuden aikakauden alkamisen myötä. Vaihdevuodet alkavat yleensä noin viidenkymmenen ikävuoden jälkeen (keskimäärin 51vuotta), mutta yksilöllisiä poikkeamia on molempiin suuntiin (n. kolmen vuoden verran). Muutos ei tapahdu yhtäkkiä vaan vähitellen.

Menopaussi eli vaihdevuodet on fysiologinen tapahtuma, joka johtaa kuukautisten loppumiseen. Silloin munasarjat lakkaavat pikkuhiljaa toimimasta. Tämä näkyy juuri kuukautisten poisjäämisenä. Munasarjojen toiminnan lakkaaminen aiheuttaa muutoksia hormonitoiminnassa. Keltarauhashormonin määrä vähenee ensin, sitten myös estrogeenitaso laskee.

Yleisemmät oireet vaihdevuosi-iässä ovat tutut kuumat aallot ja hikoilu. Tämä johtuu siitä, että estrogeenitason lasku aiheuttaa muutoksia verisuoniin. Hormonitason lasku vaikuttaa myös naisen virtsa- ja sukupuolielimiin. Limakalvot ohenevat ja nainen tuntee oireen emättimen kuivumisena, yhdyntäkipuina. Myös virtsanpidätyskyky heikkenee.

Naishormonien lisäksi heikkenee myös muu hormonitoiminta. Kasvuhormonin, kilpirauhashormonin ja melatoniinin määrä vähenee. Melatoniinihoidoilla voidaan auttaa vaihdevuosiin liittyvää unettomuutta. Tutkimus hoidon vaikutuksista on tosin vielä kesken.

Elämän parasta aikaa

Vaihdevuosioireiden kokeminen vaihtelee paljon. Kolmasosa naisista ei huomaa elimistössä juuri mitään haittaavia oireita, toinen kolmasosa pärjää oireidensa kanssa itsehoitomenetelmillä ja loppu kolmannes tarvitsee avukseen hormonikorvauslääkkeitä.

Vaihdevuosien jälkeen nainen kokee usein elävänsä parasta aikaa elämässään. Työelämän ja perheen velvoitteet vähenevät ja nainen voi vihdoinkin elää enemmän itselleen.

Useiden tutkimuksien mukaan liikunnalla on naisen elämän laatua suuresti parantava vaikutus. On todettu, että ikänsä voimistelleilla tai urheilua harrastaneilla naisilla myös vaihdevuosioireet ovat lievemmät kuin keskimäärin naisilla. Myös terveellinen ruokavalio vaikuttaa myönteisesti oireiden voimakkuuteen. Molemmat ovat tärkeässä asemassa myös osteoporoosin eli luukadon ehkäisemisessä.

Paino hallintaan

Vaihdevuosi-iässä nainen saattaa myös huomata lihovansa helpommin kuin nuorempana. Hormonit eivät kuitenkaan selitä lihomistaipumusta, vaan syynä on yksinkertaisesti liikunnan määrän väheneminen. Jos kaksikymppisenä nainen ottaa 20 000 askelta on luku viisikymppisenä enää neljäsosa nuoruuden askelmäärästä. Syömistavat eivät valitettavasti muutu samaan tahtiin ja siksi suurin syy naisen ylipainoon on edelleenkin yksinkertainen: nainen syö enemmän kuin kuluttaa. Toisaalta elintoiminnot tietysti hidastuvat. Jos rauhastehtaat eivät enää tuota samaan tahtiin hormoneja, vähentää se tietysti myös tarvittavan energian määrää.

Painon hallinnassa tärkeätä olisikin lisätä liikuntaa ja syödä vähemmän ja terveellistä, kasvispainotteista ruokaa. Tällä samalla konstilla myös vaihdevuosioireet saattavat helpottua.

Asiantuntija
Leena Larva
Naistentautien erikoislääkäri
Ainoklinikat, Valkeakoski

Toimittaja
MAARIT VIRKKULA


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun