Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

29.10.2002
SITRUUNASTA EHKÄISYVÄLINE?

Raskauden ehkäisyn historia on pitkä ja kekseliäs. Sitruunan käyttö varmuusvälineenä ei ole mikään uusi asia. Keltaista ja kirpeää hedelmää käyttivät ehkäisytarkoituksessa jo muinaiset kiinalaiset, egyptiläiset ja monet muut.

-Casanova on omissa muistelmissaan kertonut, että hän käytti ehkäisyvälineenä sitruunan puolikasta, joka istutettiin naisen kohdun napukan päälle. Eli se on ollut ns. alkeellinen pessaari, jossa on ollut siittiöitä tappavaa mehua mukana.Sitruunamehu on hyvin hapanta, sen happamuusaste on noin 2. Emättimen normaali happamuus on noin 4,5 PH -asteikossa ja uskon kyllä, että siittiöt kuolevat sitruunamehussa, kertoo Turun yliopistollisen keskussairaalan naistentautien klinikan ylilääkäri Risto Erkkola.

Tämän vahvistavat myös Australiassa juuri tehdyt laboratoriokokeet. Melbournen yliopiston tutkijoiden mukaan sitruuna tainnuttaisi siittiöiden ohella myös HI -viruksia. Vielä keskeneräisen tutkimuksen tiedot on otettu ilolla vastaan muun muassa Thaimaassa, jossa osa terveysviranomaisista on jo kehottanut naisia sitruunaviipaleiden käyttöön.

-Varmasti täytyy tehdä vielä tällaisia koeputkitutkimuksia, joissa HIV-virusta implantoidaan kasvualustallaan yhdessä sitruunamehupitoisuuksien kanssa, ja sitten nähdään onko sillä merkitystä. Minä en usko, että sitruunamehulla voitaisiin estää hiv-epidemiaa. Siinä saattaa tapahtua juuri päinvastoin, että ihmisille tulee väärä turvallisuuden tunne, eikä käytetä todellista ehkäisymenetelmää, joka tässä suhteessa on tietenkin kondomi, muistuttaa ylilääkäri Risto Erkkola.

Varmuusvälineeksi tai aidsin tappajaksi sitruunasta ei vielä ole, mutta luonnon tuotteista voi tulevaisuudessa löytyä uutta ehkäisynkin saralle.

-Esimerkiksi juuri äskettäin on todettu, että karpalomehu todella estää tehokkaasti virtsainfektioita. Tällaisia hienoja löytöjä tehdään, mutta sitten kun puhutaan niin vakavasta taudista kuin HIV, niin täytyisi olla aika hyvät perusteet suositella hoitoon sitruunan kaltaista luontaistuotevalmistetta, sanoo Erkkola.

Toimittaja: RIIKKA HEIKKILÄ

.


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun