Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

29.10.2002
IKÄDOPINGIA AVUKSI VANHUUDEN VAIVOIHIN?

-Ihmisen sielu pysyy nuorena, mutta ihminen itse vanhenee toki. Ei siinä ole sen kummempaa salaisuutta. Se on elämänasenne, joka pitää mielen virkeänä, kuittaa nuoruusintoilun Helsingin naisvoimistelijoissa jumppaava Ansa Vuori.

Nuoruuden lääkkeeksi ei kuitenkaan kaikille riitä liikunta ja virkeä mieli. Uusi ihmelääke Yhdysvalloista on DHEA-hormoni. Atlantin takana sitä myydään luontaistuotekaupoissa, ja internetissä kauppa käy kuumana. Nyt DHEA tekee tuloaan myös Suomeen. Jotkut lääkärit käyttävät sitä hoitona muistihäiriöissä sekä apuna miesten vaihdevuosivaivoissa

DHEA on äitihormoni

DHEA:ta, eli dehydroepiandrosteronea kutsutaan äitihormoniksi, sillä elimistö pystyy muuttamaan sen estrogeeniksi, testosteroniksi tai muiksi hormoneiksi.

-DHEA on lisämunuaisen kuorikerroksen steroidihormoni. Steroidi tarkoittaa erästä hormoniryhmää. DHEA toimii hyvin
monien hormonien raaka-aineena. Elimistö tuottaa sitä suuria määriä nuoruudessa, ja sitten tuotanto alkaa hiipua. Esimerkiksi minulla olisi sitä kolmasosa, jollen ottaisi pillereitä, selvittää gerontologian professori Antti Hervonen
Tampereen yliopistosta.

Kun hormonin tuotanto nuoruusvuosien jälkeen alkaa rajusti laskea, niin ravinnosta sitä ei saa lisää. Vanhuustutkimuksissa on havaittu, että DHEA:n hiipuminen on syynä moniin rappeutumisilmiöihin vähän samaan tapaan kuin estrogeenin loppuminen on syynä naisten vanhuuden vaivoihin.

Kuusi vuotta DHEA-pillereitä syönyt professori vakuuttaa, että hormonin käytön voi aloittaa jo ennen kuin vanhuuden vaivat iskevät. Miehillä DHEA lisää lihasvoimaa ja kestävyyttä. Hormoni suojaa aivoja, ja erityisesti naisilla se kohottaa mielialaa ja seksuaalista halua.

- Minun oma filosofiani on eräänlainen ikädoping-ajattelu. Lajin aikanaan luoneen evoluution suunnitelmissa ei ollut, että keikutaan täällä vielä 50 vuoden jälkeenkin. Monet toiminnat kuten DHEA:n eritys ajetaan alas. Näin ollen meidän täytyy keksiä uusia huoltosopimuksia, eräänlainen uustakuu päälle, kuvailee Hervonen.

DHEA on doping-aine

Käyttipä DHEA:ta ikääntymiseen tai muista syistä, niin huippu-urheilijoille se ei sovi. Se kuuluu kilpaurheilussa kiellettyjen aineiden listalle.

Nuoruushormonin pitkäaikaisen käytön vaikutuksista tiedetään vähemmän kuin esimerkiksi estrogeenin korvaushoidosta. Miesten kannattaa ennen käytön aloittamista käydä laboratoriokokeissa. Niiden avulla selvitetään, ovatko DHEA:n ja testosteronin määrät seerumissa laskeneet. Täysin riskitöntä hoito ei ole.

-Tällä hoidolla saattaa olla eturauhasen kohdalla haittavaikutuksia ja se pitää ainakin varmistaa alta pois. Ja sitten naisten kohdalla on syytä miettiä kokonaisuutena hormonikorvaushoito, johon ensisijassa kuuluu estrogeeni ja sen liitännäiset. Kehottaisin konsultoimaan asiantuntevaa lääkäriä, muistuttaa Hervonen

Gerontologian professori vakuuttaa kuitenkin, että nykytietämyksen mukaan hyödyt ovat suuremmat kuin haitat.
Lääkelaitoksen ylilääkäri Anna-Liisa Enkovaara on kirjallisuudesta löytänyt tutkimuksia, joissa ravintolisänä käytetyn DHEA:n on todettu aiheuttavan miehille kaljuisuutta ja naisille lisääntyvää karvoitusta.

-Joissakin eläinkokeissa sen on havaittu aiheuttavan maksasyöpää. Lisäksi on selvityksiä, joissa on todettu mielialavaihteluja aina maanisuuteen saakka, kertoo Enkovaara.

Luontaistuotteiden DHEA-
lupaukset humpuukia

Suomessa DHEA-hormonia ei myydä luontaistuotekaupoissa, mutta sen maine nuoruuslääkkeenä on tuonut jonkin verran uusia asiakkaita myös suomalaisliikkeisiin. Joissakin villijamssiuutepakkauksissa on väitetty tuotteen sisältävän DHEA:n esiastetta.
Suuri osa markkinoijista myöntää kuitenkin, ettei yhteys ole selkeä.

-Se todella vain aktivoi prosessin kehossa. Jos jossain kirjoitetaan, että villijamssi on kasvihormoni, niin se on palturia. Oma keho tekee lopputyön villijamssin, omegarasvahappojen ja muiden aineiden avustuksella, kuvailee rohdosvalmisteen vaikutuksia yrittäjä Merja Daymond Tampereelta

Luontaistuotekaupoissa on myynnissä useita villijamssituotteita, joissa on yleensä lisänä muita rohdoksia. Valmisteita on sekä miehille ja naisille. Niiden luvataan parantavan mielialaa, lisäävän elinvoimaisuutta, helpottavan vaihdevuosia ja lihassärkyjä. Suomessa villijamssituotteiden myynti on vähäistä verrattuna muihin ikääntymisen vaivoja lievittäviin tuotteisiin.

-Villijamssi kasvaa Meksikossa ja Etelä-Amerikassa. Sitä on käytetty perinnerohdoksena kivunhoitoon, siinä mielessä sitä ei pidä yhdistää humpuukiin, kertoo ylilääkäri Anna-Liisa Enkovaara Lääkelaitoksesta.

Virallisen lääketieteen edustaja tyrmää kuitenkin väitteet, että villijamssiuute muuttuisi kehossa DHEA:ksi tai edes sen esiasteeksi. Kasvista valmistettiin tosin 30 ja 40-luvulla laboratoriossa hormoneja.

-Niitä käytettiin sitten lääkkeenä: Jos syö villijamssiuutetta, niin elimistö ei pysty muuttamaan tätä hormonin esiastetta DHEA:ksi. Siinä mielessä villijamssin ja DHEA:n yhdistäminen on täysin virheellistä, muistuttaa Enkovaara.

Ikädopingia vain lääkärin määräyksellä

Aitoja hormoneja saa helposti internetin välityksellä, mutta sieltä niitä ei kannata hankkia sieltä.

Lääkkeiden postimyynti on Suomessa kielletty. Netin kautta hankituista lääkkeistä ei liioin voi olla varma, mitä ne todella sisältävät.
Yhdysvalloissa on erilainen lainsäädäntö kuin Euroopassa. Luontaistuotekaupoissa myydään siellä monia valmisteita, joita meillä pidetään lääkkeinä. Kaupan on myös ravintolisänä myytäviä myrkyllisiä rohdoskasveja.

-DHEA-hormonia ei tarvitse tilailla netistä, koska sitä saa Suomesta lääkäriltä. Lääkäri voi kirjoittaa niin sanotun ex tempore-reseptin, muistuttaa Hervonen.

Ex tempore -resepti tarkoittaa, että lääkkeet tehdään apteekissa, sillä yksikään lääketehdas Suomessa ei valmista DHEA-pillereitä.

-Lääketehtailla on ollut vähän kiinnostusta DHEA-tutkimuksiin. Jos hyödyt paljastuisivat, niin kuka tahansa pystyy sitä valmistamaan, mutta kukaan ei voi sitä patentoida, perustelee gerontologian professori.

Urheilu, uni ja terveet elämäntavat riittävät

Helsingin Naisvoimistelijoiden ryhmää vetävä Tarjaliisa Lindqvist on vakuuttunut, ettei nuorena pysymiseen tarvita pillereitä. Liikunta, uni ja ajanhermolla pysytteleminen ovat pirteän kuusikymppisen nuoruuden lähteet.

-Jos säilyttää sen mielen nuorena, multa ei ole koskaan kysytty, minkä ikäinen olet. Minusta se on ihanaa, huokaa Tarjaliisa Lindqvist.

Inga-Liisa Kautto puolestaan toivoo, ettei nuoruutta ihannoitaisi liikaa

-Sehän kuuluu elämänkaareen, että ikää karttuu. Toivottavasti myös viisautta karttuu.

Lisätietoja rohdoskasveista: Enkovaara, Anna-Liisa Lääkekasvit & rohdostuotteet
Helsinki : WSOY, 2002

Toimittaja: MARJA PAAVILAINEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun