Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

29.10.2002
TUTKITTUA TIETOA JÄSENKORJAUKSESTA

Pohjanmaa ja Kaustinen ovat kuuluisia paitsi pelimanneistaan, myös taitavista kansanparantajista. Erityisesti niksauttelulla, eli jäsenkorjauksella on seudulla pitkät ja vankat perinteet. Kaustisen Kansanlääkintäkeskuksessa jäsenkorjaushoitoja annetaan vuosittain noin 8000. Kaustislaista Eeva-Liisa Heikkilää jäsenkorjaus on auttanut usein silloin, kun virallinen lääketiede ei ole vaivoja helpottanut.

-Kaustislaisena kansanparannus on minulle hyvin luonnollinen asia. Arvostan toki koululääketiedettä ja sen saavutuksia, mutta on hyvä, että on olemassa vaihtoehtohoitoja. Yleensä käy niin, että kun menee sairaalaan vaivojen takia, niin tehdään jokin leikkaus. Ja leikkauksen jälkeen paikat eivät välttämättä palaudu alkuperäiseen kuntoon, kertoo Eeva-Liisa Heikkilä.

Jäsenkorjaajan pakeille hakeudutaan useimmiten selkä- ja niskakipujen, olkapää- ja polvinivelvaivojen sekä lihassärkyjen takia. Manuaalihoitoihin lukeutuva hoito on kärsivällistä ja hellävaraista neuvottelua nikamien kanssa. Yleensä yksi hoitokerta riittää ja vaiva hoituu kerralla kuntoon.

-Tyypillisin asiakas on selkävaivoista kärsivä henkilö. Jos kyseessä on esimerkiksi nikaman kiertymä, pyrin varovasti kääntämään kiertymän ”suoraan linjaan” eli alkuperäiseen asentoon, kuvailee jäsenkorjaaja Heikki Jylhä Kaustisen Kansanlääkintäkeskuksesta.

Kaustisen kuuluisaa näppitaitoa on nyt myös tieteellisesti tutkittu. Väitöstutkimuksessa vertailtiin jäsenkorjauksen, fysioterapian ja kevyen voimisteluohjelman vaikutusta pitkittyneen selkäkivun hoidossa. Tuloksena oli, että jäsenkorjaukseen osallistuneilla selän liikkuvuus parani ylivoimaisesti parhaiten. Myös kivut vähenivät seurannan aikana, kertoo väitöskirjan tehnyt, Kaustisen Kansanlääkintäkeskuksen vastaava lääkäri Heikki Hemmilä:

-Mielenkiintoista tutkimuksessa oli se, että selän parantuminen lisääntyi vuoden aikana. Parantuminen ei siis tapahtunut välittömästi hoidon jälkeen. Useinhan kuvitellaan virheellisesti, että potilas lähtee vastaanotolta hyppien pois, kun on ensin keppien kanssa ”kinkannut” sairaalaan.

Tutkimuksen mukaan jäsenkorjauksen vaikutus olisi siis todellista, eikä vain uskomuksiin tai miellyttämishaluun perustuvaa. Hemmilän mukaan tieteellinen näyttö tekee kansanparannukselle hyvää, sillä virallinen lääketiede suhtautuu alaan yhä varovaisen torjuvasti.

-Eräänä esimerkkinä voisin mainita nimityssemantiikan eli vaihtoehtohoitoja ja täydentäviä hoitoja pyritään nimeämään uskomushoidoiksi, joka on mielestäni loukkaavaa. Vaihtoehtohoitoja tekevät henkilöt ovat mukana täydestä sydämestä ja vakaumuksesta, muistuttaa Hemmilä.

Linkkejä englanninkielisiin tutkimuksiin: www.mosby.com/jmpt 

www2.archives-pmr.org

www.spinejournal.com

Toimittaja: RIIKKA HEIKKILÄ


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun