Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

29.10.2002
KYNSISIENI VAANII UIMAHALLEISSA

Kynsisienitartunnat ovat lisääntyneet uimahallissa käyntiin määrän kasvaessa. Sieni-infektioita aiheuttavat silsasienet lymyävät etenkin kosteissa paikoissa, kuten uimahalleissa ja yleisissä saunoissa. Kynsisienen voi saada helposti –vaikka vain kävelemällä samoissa tiloissa kuin joku, jolla jo on tartunta. Varsinaista tautia tartunta ei kaikille aiheuta

-Oikeastaan ainoa keino välttää kynsisieni uimahallitiloissa on käyttää varvastossuja tai sandaaleja. Jalkojen huolellinen kuivaus näitten tilanteiden jälkeen on toinen keino. Kosteisiin varpaisiin sienet pääsevät paljon herkemmin kiinni kuin hyvin kuivattuihin, kertoo ihotautien erikoislääkäri Reino Pajarre.

Kynsisienitartunta iskee yleensä silloin, kun kynsi on vaurioitunut esimerkiksi urheillessa tai liian pienten kenkien käytön seurauksena. Usein myös jalkasieni voi hoitamattomana levitä kynsiin.

-On erittäin tärkeää kynsisienen hoidossa, että lääkäri tekee määrityksen siitä, onko todella kyse sienestä. Useimmissa tapauksissa selvitään pelkästään lääkkeitä syömällä, mutta jossakin tapauksissa käytetään tällaista mekaanista sairaan kynnenosan poistoa hoidon tukena, neuvoo Pajarre.

Sieni-infektion vaurioittaman kynnen tunnistaa siitä, että sen väri muuttuu kellertäväksi tai valkeaksi. Kynsi voi muuttua myös paksuksi ja hauraaksi, jolloin sen leikkaaminen tulee hankalaksi. Kynsi saattaa myös irrota kärjestä.Sieni pesii mieluiten isovarpaan kynteen, josta se voi myös levitä muihin varpaisiin.

Hoitamattomana se voi levitä muihinkin varpaankynsiin ja joskus myös sormen-
kynsiin. Ainoa varma tapa kynsisienen tunnistamiseen on sieninäytteen ottaminen ja laboratoriotutkimus.

-On näitä ihmisiä, joilla kynnet saattaa sairastua muutamassa viikossa. Toisaalta on myös semmoisia tapauksia, että sieni on yhdessä kynnessä viisikymmentä vuotta, eikä koskaan missään muualla.

Muutkin sairaudet kuin sieni-infektio voivat aiheuttaa muutoksia kynsissä. Siksi onkin erityisen tärkeää, että lääkäri ottaa ensin viljelynäytteen kynsistä ennen kuin potilas aloittaa minkäänlaista lääkitystä.

Lääkärit eivät vielä tiedä miksi kynsisieni iskee jollekin ihmisille herkemmin kuin toisille. Nyt tiedetään ainoastaan se, että iän lisääntyessä myös kynsisieni-infektion saamisen riski kasvaa. Eläkeläisillä kynsissä on sieniä puolet useammin kuin työikäisillä.Tosiasia on kuitenkin, että hyväkuntoisiin kynsiin sienet pääsevät pureutumaan heikommin.

Toimittaja: MARKUS LIIMATAINEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun