Tiedettä, tiedettä!
Mikrobivarantojen
tutkimusyksikkö
Mikrobivarantojen
tutkimusyksikössä Helsingin Viikissä tutkitaan mm.
maitohappo-bakteereiden hyödyntämismahdollisuuksia sekä
terveydelle vahingollisia mikrobeja.
Neurotoksiini
on maailman vahvin luonnollinen myrkky, joka lamauttaa hengityksen.
Mm. Kaliforniassa neurotoksiinin on todettu aiheuttaneen alle vuoden
ikäisten lasten kätkytkuolemia. Lactococcus lactis -bakteerilajien
tuottavan nisiinin on todettu puolestaan tuhoavan haitallisia, mm.
neurotoksiinia tuottavia bakteereita. Eli jos vauvalla olisi suolistossa
nisiinintuottajaa, elimistölle haitalliset bakteerit kuolisivat.
Äidinmaidon vastikkeen säilytys valmiina lämmössä
liian pitkään voi tuottaa myrkkyjä, jotka ovat hengenvaarallisia.
Jos vastikkeeseen lisättäisiin nisiinintuottajaa, myrkkybakteerit
eivät siellä menesty.
Nisiinin tuottajaa on löydetty äidinmaidosta - kaikkien
äitien maidosta tätä ainetta ei kuitenkaan löydy.
Per Sarisin tutkimusryhmä selvittää parhaillaan,
mihin kaikkeen nisiini voisi soveltua.
Mikrobit
vaarantavat terveyttämme pelättyjä lisäaineita
enemmän. Mikrobeita on kaikkialla, mutta suotuisissa olosuhteissa
vahingolliset mikrobit lisääntyvät ja alkavat tuottaa
myrkkyä. Osa mikrobeista kulkeutuu ravintoon huonon käsihygienian
kautta. Mikrobit viihtyvät myös huonosti jäähdytetyssä
ruuassa. Esim. laitosruokailussa, kuten sairaaloissa, ravinnon kylmäketjun
katkeaminen on yleinen ruokamyrkytysten aiheuttaja. Tähteeksi
jäänyt ruoka jätetään pitkäksi aikaa
lämpimään ja säilytyslämpötilat kylmiöissä
ovat usein liian alhaiset.
Toisaalta eräs syy myrkkymikrobien lisääntymiseen
on desinfiointiaineiden rajusti kasvanut käyttö: kun harmittomatkin
mikrobit puhdistetaan pois, tulee tilalle ikävämpiä
ja vaarallisempia.
Ympäristön
terveysriskianalyysin huippuyksikkö
Kansanterveyslaitoksen
Ympäristöterveyden yksikössä tutkitaan ilman,
talousveden ja ravinnon laatua ja niiden vaikutusta ihmisen terveyteen.
Ulko-
ja huoneilmaan vaikuttavat liikenteen, energiantuotannon, teollisuuden
sekä rakennusten materiaalien saasteet ja päästöt.
Eurooppalaisessa EXPOLIS-hankkeessa selvitetään kaupunkiväestön
altistumista ilmansaasteille ulkona, kodeissa ja työpaikoilla.
Yleisesti ottaen altistumme nyt vähemmän erilaisille epäpuhtauksille
kuin 20 vuotta sitten, eli ilman laatu on parantunut. Rikkidioksidipäästöt
ovat pienentyneet, suuri vaikutus on ollut myös tupakoinnin
vähentymisellä. Suomalaiset viettävät suurimman
osan elämästään sisätiloissa. Sisäilma
on usein ulkoilmaa saastuneempaa. Radon, formaldehydi, häkä,
haihtuvat orgaaniset yhdisteet ja mikrobit ovat yleensä peräisin
rakennuksesta, sen alta tai ihmisen omista toimista. Ne näkyvät
infektioina, allergioina, keuhko- ja ihosairauksina.
KTL-Ympäristöterveyden
juomavesitutkimus kesti 15 vuotta. Tavoitteena oli parantaa juomaveden
laatua ja vähentää orgaanisten klooriyhdisteiden
aiheuttamaa syöpäriskiä. Vesijohtoverkostoissa, etenkin
putkien saostumissa, haitalliset mikrobit voivat lisääntyä.
Nykyisin suomalaisten juomaveden laatu voidaan arvioida vähintään
tyydyttäväksi.
KTL:n
terveysriskianalyysin yksikkö tutkii ympäristöstä
johtuvien ja terveyteen vaikuttavien riskien suuruutta ja vaikutuksia.
Eniten kokemuksia on saatu juomaveden kloorauksen riskien arvioinnista
sekä dioksiinien riskinarvioinnista. Tutkimuksissa lähedetään
aina molekyylibiologiasta saakka: miten esimerkiksi dioksinit vaikuttavat
soluihin? Vaikutuksia tutkitaan myös koe-eläimillä
ja altistusten määrää väestötutkimuksin.
Yksittäisen aineen terveysvaikutuksia pitää suhteuttaa
kokonaisuuteen: esimerkiksi EU haluaa rajoittaa Itämeren silakan
käyttöä, vaikka toisaalta kalaa sisältävä
ruokavalio olisi terveydelle hyväksi.
Toimittaja
TARJA VIITALA
|