2.9.2003
HYVÄÄ
OLOA - SIENISTÄ!
Nyt
kannattaa lähteä sienimetsään! Vaikka viime
vuosi oli sienestäjän kannalta vuosikymmenen kehnoin ja
tänäkin vuonna heinäkuun helteet saivat sienestäjien
toiveet entistäkin matalammaksi, sieniä on nyt runsaasti!
Suomessa kasvaa satoja syötäväksi kelpaavia sienilajeja.
Jos niistä oppii tuntemaan varmuudella edes pari tavallisinta
lajiketta, niistä saa mukavan lisän niin arki kuin juhlaruokaan.
- Pääasiallisesti
ihmiset keräävät erilaisia rouskuja, tatteja ja haperoita,
kertoo oululainen kauppasienineuvoja Maarit Nissi.
-
Tatit ovat selvästi ulkonäöltään erilaisia.
Niiden lakin alla on pillikkeet, haperoilla heltat ja rouskuillakin
on heltat, mutta rouskun halkaistessa siitä alkaa vuotamaan
valkoista maitiaisnestettä. Rouskut pitää ennen ruuaksi
valmistamista keittää.Ja turvallisin sekä varmin
tapa oppia tuntemaan sieniä on hakeutua semmoisen ihmisen seuraan,
joka on sienestänyt ennenkin.
Sienireissulle
on hyvä ottaa mukaan helposti pestävä muovikori ja
sieniveitsi. Saaliin esikäsittely metsässä säästää
paljon vaivaa.
-
Kannattaa irroittaa enimmät mullat jalasta, halkaista sieni
ja katsoa että onko se kovin toukkainen. Turhaahan niitä
toukkia on kotiin kantaa, Nissi opastaa.
Vaikka
sienet sisältävät vettä lähes 90 prosenttisesti,
niissä on paljon esimerkiksi hiilihydraatteja ja valkuaisaineita.
Ravinto-opillisestiarvokkainta sienissä on juuri niiden vähäinen
rasvaprosentti. Lisäksi ne sisältävät runsaasti
erilaisia kivennäisaineita, kaliumia ja fosforia, mutta myös
sinkkiä, seleeniä, ja kupariakin niissä on enempi
kuin kasviksissa.
- Sienethän
ovat valtavan hyvä lisä kaikessa ruuanvalmistuksessa.
Kun niitä pakastaa niin on helppo lisätä niitä
monipuolisesti keittoihin, laatikoihin, vaikka pitsan päälle
ja erilaisiin piirakoihin.
- Tattilätyt
esimerkiksi. Tehdään tavallinen lättytaikina. Sillä
aikaa, kun se turpoaa, pilkotaan tatit pannulle ja haudutetaan ne
siinä omassa nesteessään kypsäksi. Lisätään
tatit lättytaikinaan ja sitten vain pannulle paistelemaan herkullisia
lättyjä!
Jos
herkullisen sieniaterian jälkeen vatsassa tuntuu kipristelyä,
ei kannata heti säikähtää. Kyseessä voi
nimittäin olla sienisokerin aiheuttamia mahanpuruja.
- Se onkin aika mielenkiintoista. Vaikka sienet eivät ole makeita,
ne sisältävät sokeria. Tämä sienisokeri
voi joillekin aiheuttaa samanlaisia vatsanväänteitä
tai imeytymishäiriöitä kuin laktoosi eli maitosokeri,
Nissi sanoo.
Sienestäessä
saa paljon muutakin kuin ravintoa. Vaikkei sienikori heti ensimmäisellä
kerralla ota täyttyäkseen, niin ainakin tulee harrastettua
hyötyliikuntaa.
Sienestäjän
kultaiset säännöt
- Poimi
sienet kokonaisina sekä irroita ne maasta varovaisesti kiertämällä
ja vetämällä - Älä kerää sieniä
sateella tai kun sienet ovat märkiä
- Poimi sienet nuorina ja mahdollisimman hyväkuntoisina, niin
ne säilyvät hyvin ja maistuvat parhailta
- Perkaa ja käsittele sienet heti poimimisen jälkeen jo
metsässä
- Kerää sienet ilmavaan koriin tai astiaan, ei missään
tapauksessa muovipussiin tai -sankoon
- Poimi mieluiten samaan astiaan vain yhtä sienilajia
- Poimi vain sieniä, jotka varmasti tunnet Älä kerää
metsästä valkoisia herkkusieniä (Agaricus spp. )jos
et ole täysin varma, että osaat erottaa ne valkokärpässienestä
(Amanita virosa)
ROUSKUPANNU
1 ½ litraa tuoreita kangasrouskuja
23 sipulia (kesäsipulit varsineen)
23 rkl margariinia, voita tai öljyä
suolaa
valko- tai mustapippuria
ruohosipulia, tilliä ja persiljaa
Liota kangasrouskuja vettä vaihtaen vuorokausi. Ryöppää,
huuhdo, valuta ja jäähdytä sekä paloittele rouskut.
Leikkaa sipuli lohkoiksi. Kuumenna sienet rasvassa. Lisää
sipulilohkot ja mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta kannen alla,
kunnes sipulit ovat kypsät. Koristele rouskupannu yrttimausteilla
ja tarjoa perunoiden kanssa.
Lisää
sienistä ja marjastuksesta, esim. reseptejä ym:
www.arctic-flavours.fi
Toimittaja: SIRKKU KIANTO
|