Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

4.2.2003
MIKSI LASTEN ASTMALääKE ON VAILLA KELAKORVAUSTA?

Lapset eivät saa uusista tablettimuotoisista astmalääkkeistä ollenkaan Kelan korvausta, vaan lääkkeestä on maksettava täysimääräinen hinta. Aikuinen astmaatikko saa samasta lääkkeestä korvauksen. Asiaa puitiin Sosiaali- ja terveysministeriön alaisessa Lääkkeiden hintalautakunnassa viimeksi tammikuun 21. päivänä, mutta tilanne pysyi ennallaan. Lapsiastmaatikot ovat edelleen eriarvoisessa asemassa aikuisiin astmaatikoihin nähden.

Lapset maksavat jopa 4-kertaisen hinnan
Uuden sukupolven astmalääkkeissä, ns. leukotrieenivastavaikuttajissa, vallitsee epätasa-arvo lasten ja aikuisten välillä. Lasten vahvuuksille ei anneta lääkekorvausta ollenkaan.
Käytännössä voi siis olla niin, että jos esim. äiti ja poika molemmat sairastavat astmaa, niin poika maksaa samasta lääkkeestä jopa neljä kertaa enemmän kuin äitinsä.

Astman lääkehoito usein ongelmallista

- Lasten astman lääkehoidon tavoitteena on se, että lapsi pystyy toimimaan niin kuin ikätoverinsa. Se tarkoittaa sitä, että lapsi jaksaa leikkiä normaalisti, nukkuu yönsä hyvin eikä hänellä ole jokapäiväisiä elämää hankaloittavia hengitystieoireita kuten yskää tai hengenahdistusta, kertoo lasten allergologi Erkka Valovirta.

Tablettimuotoisina uudet lääkkeet voisivat olla vastaus useiden pikkuastmapotilaiden vanhempien huoleen hengitettävien astmalääkkeiden sivuvaikutuksista ja ottoon liittyvistä ongelmista.

- Astma on hengitysteiden tulehdussairaus. Tärkein lääkeryhmä tämän tulehdusreaktion eli inflammaation hoitamiseksi on hengitysteihin hengitettävät kortisonivalmisteet. Lääkkeenottotekniikassa on kuitenkin hankaluuksia. Astmaohjelman mukaan jopa kolmasosa kertoo lääkkeen inhalointitekniikan ja lääkkeen antamiseen liittyvistä ongelmista, kertoo lasten allergologi Erkka Valovirta.


- Tablettimuotoinenkaan lääke ei välttämättä aina ole ja kaikille lapsille paras mahdollinen, mutta tablettimuotoisena erityisesti silloin, kun on kyseessä suun limakalvoilla helposti hajoava tabletti, varmistetaan lääkkeen perillemeno kunnolla.

Lapsilla tutkittuja lääkkeitä

- Lasten lääkityksen kompastuskiviä on useasti se, ettei ole käytettävissä lääkkeitä, joita olisi tieteellisesti tutkittu ja dokumentoitu riittävästi lapsilla. Nyt kun puhutaan suun kautta otettavista leukotrieeni-vastavaikuttajista, niin kyseessä on lääkeryhmä, joka täyttää tällä hetkellä EU:n vaatiman ja peräänkuuluttaman tavoitteen siitä, että lapsilla käytetään nimenomaan lääkkeitä, joita on heillä tutkittu, kertoo itsekin astmalääkkeiden tehoa ja turvallisuutta tutkinut Erkka Valovirta.

Leukotrieenivastavaikuttajien asema astman hoidossa on kansainvälisesti tunnustettu. Sekä kansainväliset, pohjoismaiset että suomalaiset hoito-ohjeet ovat paikantaneet leukotrieeniantagonisteille oman asemansa astman eri asteissa.

- Näiden tablettimuotoisten lääkkeiden tiedetään olevan tehokkaita ja ennen kaikkea ne ovat turvallisia lääkkeitä.Haittavaikutukset tieteellisissä tutkimuksissa ovat olleet samaa luokkaa kuin lume-lääkkeillä, Tämä on erittäin tärkeä tieto vanhemmille, koska kysymyksessä on kuitenkin säännöllinen, pitkäaikainen lääkitys kasvavalla lapsella.

Näkemysero lääkkeen hinnoitteluperusteista

Miksi lasten astmalääke sitten on ilman kelakorvausta? Kela ei voi korvausta maksaa ennen kuin sosiaali- ja terveysministeriön alainen Lääkkeiden hintalautakunta on antanut lääkkeelle kohtuullisen tukkuhinnan vahvistuksen.
Lapsiastmaatikoille tarkoitettu purutabletti Singulair ei ole tätä vahvistusta saanut, koska asiassa vallitsee näkemysero tuotteen hinnoitteluperusteista.


Hintalautakunnan mukaan lääkkeen vahvuudella on merkitystä hinnan määräytymisessä, eli jos lasten lääke on puolet miedompi kuin aikuisten, sen pitäisi olla myös puolet halvempi. Lääkkeen valmistaja, Suomen MSD taas pitää hintaa per pilleri samana riippumatta siitä, onko kyseessä aikuisten tai lasten vahvuus.

- Meidän tavoitteena on se, että kaikki potilaat saavat samalla hinnalla, sillä hinnalla, mitä me pystymme tarjoamaan, riippumatta asuinpaikasta, asuinmaasta tai siitä että onko aikuinen, lapsi, tai siitä että onko vaikea sairaus tai vähemmän vaikea sairaus. , kertoo johtaja Eija Orpana Suomen MSD Oy:stä.

- Lääkkeen hinta nykyaikana lääkkeen valmistajan kannalta muodostuu pääsääntösesti nimenomaan tutkimus- ja kehittämiskuluista. Kun lääkkeitä tutkitaan isoilla joukoilla potilaita aina kussakin ikäryhmässä erikseen ja se on pitkäaikasta, kestää vuosia ja potilaita on satoja, jopa tuhansia, niin se on äärimmäisen kallista. Tuotantokustannukset ja raaka-ainekustannukset ovat vain murto-osa lääkkeen tutkimus- ja kehittämiskuluista, selittää lääkkeiden hinnoitteluaEija Orpana.

Vetoomuksia lapsipotilaiden puolesta

- Koska korvattavuusprosessi on kestänyt pitkään, päätimme astmaa sairastavien lasten kanssa, jotka käyttävät tätä lääkettä lähestyä sosiaali- ja terveysministeriötä potilasadressilla, jotta voisimme nopeuttaa hintapäätöksen tekemistä. Mutta Sosiaali- ja terveysministeriö kohteliaasti vastasi, että lääkkeiden hinta ratkeaa lääkkeiden hintalautakunnan päätösten perusteella, kertoo lasten allergologi Erkka Valovirta.


- Tämän jälkeen vielä potilasyhdistykset, Suomen allergia- ja astmaliitto, Hengitysliitto Heli yhteistyössä erikoislääkäriyhdistysten kanssa, Suomen lastenlääkäriyhdistyksen allergia- ja immunologiajaoston ja keuhkolääkäri-yhdistyksen kanssa lähestyi sosiaali- ja terveysministeriötä tuoden selvästi julki tämän uuden lääkeryhmän tarpeellisuuden, ja taas yritettiin perustella sitä, että on hyvä saada lääke mahdollisimman nopeasti potilaiden käyttöön ja nimenomaan korvattavana.

Kaikilla ei ole varaa uusiin lääkkeisiin

Vetoomuksista huolimatta lapsiastmaatikot jäävät edelleen ilman mitään korvausta leukotrieenivastavaikuttajalääkityksestä. Lapsipotilaita, joilla olisi oikeus 75 % korvattavuuteen, on 30 000, kun aikuisia 75 % korvaukseen jo oikeutettuja on 170000. Tällä lapsipotilasryhmän suhteellisella pienuudella on myös yritetty perustella sitä, miksi lääke voitaisiin tuoda korvattavuuden piiriin myös lapsipotilailla – kustannus kun ei olisi kovin suuri verrattuna aikuisten korvauskustannuksiin.

- Viesti vanhemmilta näiden vuosien aikana, kun on yritetty saada lääke korvattavuuden piiriin, on ollut se, että lääke on hyvä, lääke on tehokas, mutta moni perhe on joutunut tekemään päätöksen: heillä ei ole varaa ostaa lääkettä, josta ei saa mitään korvattavuutta, kertoo Erkka Valovirta.

Mutta taistelu asian puolesta jatkuu, lupaa lasten allergologi Erkka Valovirta Turun Seudun Allergiakeskuksesta:

- Pyrimme tietenkin kaikin mahdollisin tavoin jatkamaan selvitysten antamista viranomaisille ja tekemään työtä sen eteen, että lääke saadaan Suomessa korvattavaksi.


- On hyvin tärkeää, että saadaan mahdollisimman nopeasti kaikki käytettävissä olevat lääkkeet myöskin tälle nuorimmalle ikäryhmälle käyttöön, jotta voidaan lapsia hoitaa mahdollisimman hyvin.

Asiantuntija:ERKKA VALOVIRTA,
lasten allergologi, Turun Seudun Allergiakeskus

Toimittaja: TIIA VÄRE


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun