Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

4.2.2003
HYVÄÄ OLOA - LEMMIKKIELÄIMISTÄ!!

Jokainen lemmikkieläimen omistaja tietää, että eläimistä on iloa ja ne lisäävät hyvää oloa. Eläimillä on tutkimustenkin mukaan positiivinen vaikutus meidän ihmisten hyvinvointiin. Asiaa on tutkittu erityisesti Yhdysvalloissa, Australiassa ja Britanniassa, mutta myös Suomessa on voitu osoittaa, että lemmikit auttavat niin psyykkiseen kuin fyysiseenkin terveyteen.

Psykoanalyytikko Raija Pohjamon mielestä yksi syy eläinten terveyttä edistävään vaikutukseen on se, että ne tasapainottavat elämää: – Ihminen tarvitsee ripauksen leikkimielisyyttä, leikkiä ja luovaa hulluutta elämäänsä. Eli eläimen kanssa voi olla vähän höpsähtänyt sen jälkeen, kun on pitänyt olla oikein sivistynyt ja asiallinen töissä tai muualla ihmisten joukossa. Lemmikkien kanssa voi paremmin asettua ja rauhoittua ja sillä on kyllä erittäin suuri merkitys meidän ihmisten hyvinvointiin.

Eläinten positiivisia vaikutuksia ihmiseen on tutkittu lähinnä koirilla ja kissoilla, mutta todennäköisesti havainnot pätevät myös muihin lemmikkieläimiin, kuten häkkilintuihin, marsuihin, kilpikonniin tai jopa akvaariokaloihin. Kaikki eläimet ovat aitoja ja tuovat ihmisen lähemmäs luontoa. Niihin voi kiintyä ja niistä on seuraa. Eläimien on todettu auttavan muun muassa masentuneisuuteen, univaikeuksiin ja koholla olevaan verenpaineeseen.

Pohjamo ottaa esille myös mielenkiintoisen puolen lemmikeistä: - Eläimen omistaja on yhteydessä hoivaamiseen. Ihminen tarvitsee hoivaamista ja hoivatuksi tulemista, ja etenkin yksinäisillä ihmisillä lemmikin merkitys on siksikin niin tärkeä. Voi hoivata toista ja kun sijoittaa hoivan tarpeensa siihen eläimeen, niin saa tuntea tulleensa hoivatuksi. Siis samalla kun hoitaa esimerkiksi koiraansa, samalla tulee hoitaneeksi itseään. Ja koirat saattavat hoivata omistajansa hellyydentarpeita ihan suukotuksilla, mikä tietysti tuntuu mukavalta.

Eläimistä on monenlaista käytännön hyötyä ihmisille: opaskoirat, huumekoirat tai poliisikoirat ovat korvaamattomia. Mutta eläimet ovat tärkeitä myös ihmisen psyykelle. Lemmikkieläimiä käytetään joillakin sairaalan osastoilla ilahduttamassa potilaita. Vanhainkodeissakin on lemmikin todettu parantavan asukkaiden elämänlaatua. Sekin riittää, että eläin käy vaikka kerran viikossa rapsutettavana. Löytökissa Vilillä rapsutusta riittää joka päiväksi, sillä se on saanut uuden kodin palvelukoti Lyydiasta.

Palvelukodin johtaja Anneli Still kertoo Vilin vaikutuksista vanhuksien elämään: - Kyllä Vili tuo asukkaiden elämään selvästi sellaista iloisuutta, inhimillisyyttä, kodikkuutta ja lämpöä. Kissan päiviä seuratessa aika kuluu mukavasti ja rattoisasti. Samaa mieltä on Lempi Henttunen, jonka sylissä Vili viihtyy hyvin: – Mukavinta Vilissä on se kaikki hupsuus ja leikkisyys.

Still kertoo Vilin olevan myös vaikeammastikin dementoituneiden asukkaiden piristyksenä: – On aika ihmeellistä, että muuten melko apaattinen vanhus saattaa tavoitella Vili-kissaa syliinsä. Henkilökuntakin on ottanut Vilin lemmikikseen, etenkin yöhoitajan ilona Vili on ehdoton seuralainen.

Psykoanalyytikko Pohjamon mielestä on selvää, että eläin vaikuttaa vanhuksien mieliin piristävästi: – Voi, sillähän on aivan valtavan suuri merkitys! Ne, jotka ovat nyt vanhuksia, heillä on varmasti monilla ollut lapsuudessa kotonaan erilaisia eläimiä: kotieläimiä, hyötyeläimiä, lemmikeitä ja melkein joka talossa on ollut kissa tai koira. Sillä tavoin eläin esimerkiksi vanhainkodissa antaa kosketuksen onnellisiin lapsuuden muistoihin.

Lemmikkieläin antaa myös sisältöä ja rytmiä elämään ja yhdistää helpommin ihmisiä. Kiireisen työpäivän jälkeen on iloinen koira ottamassa vilpittömän riemuissaan vastaan ja sen kanssa on lähdettävä ainakin pienelle happihyppelylle. Pohjamolla itsellään on useita erilaisia eläimiä, joiden parissa stressi kuulemma parhaiten helpottuu: – Minulla on koirien lisäksi kanala, jonne voin tehtyäni raskaan päivätyön mennä. On hyvin helpottavaa ja mukavaa istuskella ja jutella niille kanoille. Ne ei kovin paljon pane hanttiin, ne vain välillä kotkottaa vastaukseksi.


Asiantuntija: RAIJA POHJAMO,
psykoanalyytikko

Toimittaja: LIA KAMPMAN

Toimittajan huomautus: Lemmikkieläimen hankkiminen on iso asia, jota pitää miettiä tarkkaan koko perheen kanssa. Eläimen pito on otettavasti vakavasti, eikä sitä hankita vain hetken mielijohteesta!


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun