Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

4.11.2003
HEIKOLLA TEKONIVELELLÄ EI
OLE MITÄÄN TAKUUTA - VIELÄ

Jos tekonivel osoittautuu huonolaatuiseksi ja se on pakko vaihtaa, potilas ei saa mitään korvauksia. Koska sairaala ei ole tehnyt hoitovirhettä, ongelma ei kuulu potilasvahinkojen piiriin. Laitevalmistajallakaan ei ole korvausvelvollisuutta. Tilanne on sama kaikkien ihmisen sisään asennettavilla kojeilla.
Lääkelaitoksen mukaan noin 10 000 suomalaista on saanut niin huonon tekonivelen, että se kuluu rikki selvästi nopeammin kuin pitäisi. Lonkkanivelistä paljastui kuusi mallia huonolaatuisiksi muutama vuosi sitten, mutta nykyään ajatellaan, että periaatteessa kaikki 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun sementittömät mallit voivat olla heikkoja.


Uuden tamperelaisen tekonivelsairaalan Coxan johtavan ylilääkärin Matti Lehdon mukaan kysymys ei kuitenkaan ollut säästöistä, vaikka niin herkästi saattaisi ajatella.

– Ne implantit olivat huomattavasti kalliimpia kuin sementtikiinnitteiset. Silloisen lääketieteellisen käsityksen mukaan tehtiin vain jotakin hyvää. Niitä malleja ei ole ollut käytössä enää useaan vuoteen, Matti Lehto korostaa.

LONKKALEIKKAUSTEN TASO ON OLLUT KIRJAVA

Suomessa tehdään vuodessa yli 7000 lonkan tekonivelleikkausta. Implanttien pysyvyydelle on asetettu selkeät tavoitteet: vielä 10 vuoden kuluttua yli 90 prosenttia tekonivelistä pitäisi olla kunnossa.

Pahimmillaan joka neljäs lonkkaleikkaus on ollut Suomessa uusintaleikkaus. Vasta viime aikoina korjausleikkausten määrä on alkanut laskea. Vuonna 2002 korjausleikkauksia oli noin 15 prosenttia kaikista lonkkaleikkauksista.
Samaan aikaan leikkaavien sairaaloiden määrää on ryhdytty pikkuhiljaa vähentämään.
Tekoniveliä asennettiin vielä kaksi vuotta sitten 70 sairaalassa.

– Meillä on sairaaloita, joissa tehdään kymmenen tällaista leikkausta vuodessa. On selvää, ettei silloin voida saavuttaa parhaita mahdollisia tuloksia, Lehto toteaa.

ALUEELLISET EROT OVAT SUURIA

Lääkelaitoksen ylilääkäri Juha Nevalainen sanoo, että sairaaloilla on seurannassa kaikki sellaiset potilaat, jotka ovat saaneet heikkolaatuisen tekonivelen. Hänen mukaansa aina ei kuitenkaan ole syytä korostaa asiaa erityisesti, jos potilas
ei syystä tai toisesta pysty käsitttelemään sitä.
Nevalainen on huolissaan lisäksi siitä, miten epätasa-arvoisessa asemassa potilaat ovat asuinpaikkansa perusteella. Joillakin alueilla hoitoon pääsee puolessa vuodessa, joillakin paikkakunnilla jonottamiseen voi mennä jopa kolme vuotta.

– Tarve jää selkeästi hoitamatta joillakin alueilla, Juha Nevalainen kovistelee.

Hoitoonpääsyyn ei näytä tilastollisesti vaikuttavan se, asuuko pääkaupunkiseudulla tai syrjäisellä haja-asutusalueella. Viime kädessä yksittäisen kunnan poliittinen tahto ratkaisee.
Lääkelaitos valvoo tilannetta ja pyrkii etsimään ratkaisuja. Tekonivelleikkausten tarve kasvaa jatkuvasti, kun suuret ikäluokat vanhenevat. Lisääntyvä ylipaino lisää nivelrikkoja. Kaiken kukkuraksi Suomessa on alileikattu koko ajan; vain noin 60 prosenttia verrattuna muihin skandinaavisiin maihin.

RAINI KIUKAS TAISTELI KORVAUKSIA KAIKILLE

Kangasalalainen Raini Kiukas on ollut syntymästään lonkkavikainen. Hän sai kuin
uuden elämän 1990-luvulla lonkan tekonivelen ansiosta. Pettymys oli valtava, kun implantti kesti vain seitsemän vuotta. Hänestä tuntui mahdottomalta, ettei mikään taho korvaa hänelle uusintaleikkauksen hintaa. Kiukas laski välittömiä kuluja noin 10 000 euroa (menetetty palkka, lääkkeet ja kuntoutus).

– Jouduin järjestämään koko elämäni uudelleen. Puolen vuoden sairasloman jälkeen ei ehkä ole koskaan paluuta samoihin töihin, hän kuvailee.
Raini Kiukas ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan teki kantelun oikeusasiamiehelle.Tämä totesi, että potilaan oikeusturvassa on selkeitä puutteita.
Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee tänä talvena lakiuudistusta, joka tulee koskemaan kaikkia ihmisen sisälle asennettavia laitteita.

Toimittaja: Marita Salonen

Suomen Tekonivelyhdistys ry
http://www.tekonivel.net

Lonkan tekonivelleikkausten tarpeesta
www.stakes.fi/finohta/tainfo/199702/19970205.htm

Lääkelaitoksen tutkimustietoa erimerkkisistä tekonivelistä
www.nam.fi/uploads/laitevalvonta/ImplatYB2001netbook.pdf

Lääkelaitos uusintaleikkausten tarpeesta
www.nam.fi/ajankohtaista/ammattilaisille/tekonivel.html

Tekonivelsairaala Coxa
www.coxa.fi


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Muksun mukana
Lääkäri vastaa
Alkuun Sivun alkuun