Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

4.11.2003
HYVÄÄ OLOA – NAURUJOOGASTA

Lapset nauravat satoja kertoja päivässä, aikuiset keskimäärin 17 kertaa. Turha järkeily ja vakavuus joutavat pois ilon tieltä, sillä sanonnalle ”nauru pidentää ikää” löytyytieteellistä pohjaa. Nauru on luontainen lääke, joka ylläpitää henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Mikä parasta, jokainen voi löytää sen itsestään!

Intialainen lääkäri Madan Kataria keksi yhdistää naurun parantavan voiman rentouttaviin joogaharjoituksiin: syntyi naurujooga. Essi Tolonen kävi viime keväänä Tukholmassa tohtori Katarian opissa ja toi menetelmän Suomeen.

– Nauraminen on tässä pääasia ja jooga kulkee oikeastaan vain punaisena lankana tämän naurusession ajan. Sama syvähengitys, mitä käytetään joogassa, on myös tässä tärkeää, mutta me emme tee asanoita eli asentoja, joissa hengitetään. Joogan harjoituksista on tehty nauruharjoituksia, joilla saadaan yhteys omaan naurukeskukseen, jota sitten aletaan elvyttää, Tolonen kertoo.

NAURUA ILMAN SYYTÄ

Tohtori Katarian ensimmäinen naururyhmä syntyi Bombayssa maaliskuussa 1995. Naurun parantavasta voimastakiinnostunut lääkäri halusi kokeilla sen tehoa käytännössä ja pyysi puistossa kuljeskelevia ihmisiä nauramaan kanssaan.

Aluksi naurua houkuteltiin esiin kertomalla vitsejä, mutta hauskat tarinatloppuivat pian ja niiden mukana naurukin tyrehtyi. Niinpä Kataria päätti kehittää menetelmän, jonka avulla ihmiset voisivat nauraa ilman yhteistä huumorintajua.

Naurujoogan pääajatuksena on saada nauru pulpahtamaan rinnasta ilman minkäänlaista syytä. Nauruhermoja kutitellaan erilaisilla leikeillä, kuten leijonamaisilla irvistyksillä, naurua tuottavilla sähköiskuilla ja naurumaljoilla. Tolosen mukaan tavoite on sama kuin meditaatiossa eli mielen tyhjentyminen.

TUNTEET LIIKKEELLE

Yhdessä naurattaa enemmän kuin yksin ja nauru myös tarttuu ryhmässä. Toisten kanssa nauraminen onkin erinomainen keino vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja purkaa sosiaalisia estoja. Se lievittää jännitystä, vihaa, pelkoa ja epävarmuutta ja vapauttaa siten luovaa ajattelua.

Essi Tolonen arvelee, että yksi syy tulla naurujoogatunnille voi olla tunne siitä, että omasta elämästä on kadonnut ilo. Harjoitukset auttavat löytämään yhteyden myös muihin tunteisiin, jotka ovat voineet olla kadoksissa.

– Kun pääsee ilmaisemaan yhtä tunnetta vahvasti, niin se pistää pallon lailla liikkeelle myös sellaisia tunteita, joita on ehkä yrittänyt pidätellä, kuten itkua, suruatai jopa vihaa ja raivoa, Tolonen sanoo.

ILMAINEN LÄÄKE MONEEN VAIVAAN

Nauraminen on aerobista harjoitusta, joka vahvistaa keuhkojen ja sydämen toimintaa, laskee verenpainetta ja edistää aineenvaihduntaa. Se saa stressihormonin, kortisolin, tason alenemaan ja vähentää sairastumisriskiä.

Nauru vapauttaa elimistöön endorfiinia, jota on kutsuttu kehon sisäiseksi morfiiniksi. Se rentouttaa, lievittää kipua ja lisää hyvän olon tunnetta. Kahden minuutin naurun on todettu vastaavan peräti 45 minuutin täyttä rentoutusta.Niinpä nauru auttaa paitsi stressiin ja kroonisiin kiputiloihin myös unettomuuteen.

– Pelkästään se, että meidän suupielet nousevat yläasentoon, on aivoille käsky siitä, että hyvin menee, Tolonen sanoo.

LISÄÄ SUVAITSEVAISUUTTA NAURUN KEINOIN

Tohtori Kataria on kiertänyt opettamassa metodiaan ympäri maailmaa ja naurujoogaryhmiä on perustettu kaikkiaan jo yli 2000. Menetelmän tarkoituksena ei ole ainoastaan parantaa yksittäisen ihmisen hyvinvointia, vaan edistää koko maailman rauhaa. Kataria uskoo, että nauramisen lisääntyessä, myös suvaitsevaisuus muita ihmisiä kohtaan kasvaa.

Tolonen on toistaiseksi Suomen ainoa Katarian valtuuttama naurujoogakouluttaja, jonka johdolla ryhmiä kokoontuu säännöllisesti Lohjalla, Karjalohjalla, Helsingissä, Tampereella ja Hämeenlinnassa. Hänen toiveenaan on saada maahamme lisää naurujooganvetäjiä, jottaharrastus leviäisi ympäri maata.

– Olisi hyvä panna merkille, onko nauranut päivässä kymmenen minuuttia. Jos nauru on tullut oikein sydämen pohjasta, vaikka sitä olisi vähän auttanut alkuun, niin lyhyempikin aika riittää, Tolonen sanoo.

Asiantuntija: ESSI TOLONEN,
naurujoogakouluttaja, Karjalohja

Toimittaja: KIRSI SCHALI

Linkki lääkäri Madan Katarian naurujoogasivuille:
www.laughteryoga.org


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Muksun mukana
Lääkäri vastaa
Alkuun Sivun alkuun