Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

1.7.2003
LIIKKUMISTA RESEPTILLÄ

Kymmenet lääkärit eri puolilla Suomea ovat noin vuoden ajan kirjoittaneet potilailleen uudenlaisia reseptejä. Lääkereseptin lisäksi potilas on saattanut saada mukaansa liikkumisreseptin, jolla häntä kehotetaan esim. pyöräilemään 5 kertaa viikossa 30 minuuttia kerrallaan.

Ei liikuntamääräys

Liikkumisreseptiin kirjataan ylös potilaan nykyinen liikkuminen ja suositukset siitä, kuinka hänen tulisi jatkossa liikkua. Lääkäri ja potilas etsivät yhdessä sopivan liikkumismuodon ja suunnittelevat suorituksen määrän sekä keston. Reseptiin kirjataan myös, kuinka liikkumisreseptin toteutumista seurataan.

- Tavallaan jos ajatellaan, niin resepti sanana olisi määräys, niin kuin esimerkiksi lääkemääräys, mutta tämä ei missään tapauksessa ole sitä. Tässä täytyy lähteä siitä, että yhdessä potilaan kanssa mietitään, minkä takia just hänen kohdallaan liikkumista tarvittaisiin lisää tai eri tavalla kuin ennen. Potilaan oma motivaatio tarvitaan mukaan, kertoo Salon terveyskeskuksessa liikkumisreseptejä kirjoittava lääkäri Saila Hookana-Järvi.

Hyötyliikuntaa ja liikkumisen hyötyä

Jo sanalla liikkumisresepti viitataan siihen, että kysymyksessä on liikkuminen laajemminkin kuin pelkkä liikunta. Liikkumisreseptiin voidaan kirjata esim. työmatkakävely, portaiden käyttäminen tai lumenluonti.

- Nimenomaan se on tosi tärkeää, että tässä on mukana myös hyötyliikunta tai arkiliikunta eli työmatkat ja muu normaali liikkuminen. Eli se, että tämä on liikkumisresepti – eikä liikuntaresepti - viittaa tähän, kertoo Saila Hookana-Järvi.

- Eli ajatuksena on se, että sen ei tarvitse olla hikinen jumppatunti kuntosalilla, vaan että se on ihan tätä joka päiväistä liikkumista eli fyysisen aktiivisuuden lisäystä yleensä päivän askareiden lomassa tai yhteydessä.


Liikkumisreseptejä on määrätty eniten korkeasta verenpaineesta tai ylipainosta kärsiville suomalaisille, koska heidän terveydelleen liikunnasta on eniten apua. Liikkumisesta on todettu olevan hyötyä lähes kaikkiin sairauksiin. Liikkuminen nopeuttaa aineenvaihduntaa ja vaikuttaa siten hyödyllisesti terveyteen.

Lääkärin sanalla painoarvoa

Liikkumisreseptin teho perustuu pitkälti lääkärin asemaan. Tiedotusvälineet kyllä pursuavat ohjeita tervellisestä liikunnasta, mutta kun ohjeiden antajana on lääkäri, on niillä enemmän painoarvoa.
Vähintään yhtä tärkeää kuin liikkumisohjeiden antaminen, on reseptin noudattamisen seuraaminen. Liikkumisreseptin arviointikäynti voidaan sopia lääkärin vastaanotolle tai esimerkiksi fysioterapeutin, liikunnanohjaajan tai sairaanhoitajan luokse.

Elintapoja tärkeä hoitaa

Osa lääkäreistä on kokenut liikkumisreseptin käytön hankalaksi sen vuoksi, ettei lyhyessä vastaanottoajassa tahdo millään riittää aikaa muuhun kuin potilaan akuutin käynnin syyn hoitamiseen. Myös Salossa terveyskeskuslääkäreillä on kädet täynnä työtä, mutta Saila Hookana-Järvi on mahduttanut liikkumisreseptin kirjoittamisen tästä huolimatta aikatauluunsa.

- Tavallaan se on oma valintakin, että mitä hoitaa ja minkä näkee tärkeäksi. Jos ajattelee, että kun monella potilaalla veriarvot, paino ja sokeriarvot pysyvät koko ajan ennallaan koholla, niin lisätäänkö lääkettä vai otetaanko liikkuminen mukaan. Kyllä minun mielestäni terveyskeskustyöhön kuuluu myös tämä ennaltaehkäisy mukaan, ettei vain lääkkeillä hoideta.

Liikkuminen osaksi perusterveydenhuoltoa

Liikkumisresepti on tarkoitettu niille vastaanotolla kävijöille, jotka eivät liiku terveytensä kannalta riittävästi. Se on kehitetty lääkärien käyttöön liikuntaneuvonnan työkaluksi.
Liikkumisresepti-hanketta toteuttavat Suomen Reumaliitto, Kunnossa kaiken ikää –ohjelma, Suomen lääkäriliitto, Suomen sydänliitto, Jyväskylän yliopiston Terveyden edistämisen tutkimuskeskus ja UKK-instituutti. Hankkeen tarkoituksena on luoda toimiva käytäntö liikunnan hyödyntämiseksi osana perusterveydenhuollon toimintaa.

Asiantuntija: SAILA HOOKANA-JÄRVI terveyskeskuslääkäri, Salon terveyskeskus

Toimittaja: TIIA VÄRE


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun