7.10.2003
GLYKEEMISTÄ
INDEKSIÄ METSÄSTÄMÄSSÄ
Terveellisen
ruuan metsästys on loputon tie. Mikään ei tunnu riittävän,
aina tulee uudet ohjeet, joita noudattamalla elämä paranee.
Nyt puhutaan glykeemisestä indeksistä.
Glykeeminen
indeksi (GI) on kehitetty aikoinaan diabeetikkojen ruokavalion suunnitteluun
ja nyt luokittelu tuodaan suomalaisten ruokapöytään,
avuksi valita ruoka-aineet terveellisesti. Tuorein asiasta kirjoitettu
ruotsalaisteos lupaa lähes kaiken, mitä me tahdomme: pirteyden,
terveyden, laihtumisen ja nopeat tulokset liikunnasta. Kaikki on
kädenulottuvilla, kun vain sisäistämme glykeemisen
indeksin periaatteet, vaihdamme jotkut ruoka-aineet toisiin. Menetelmäkin
on kuulemma helppo sisäistää. Niinpä niin. Jälleen
uudet taulukot, uudet suositukset.
MISTÄ
SITTEN ON KYSE?
Glykeemisessä
indeksissä kyse on siitä miten eri ruoka-aineet vaikuttavat
verensokerin tasapainoon. Toiset ruoka-aineet nostavat verensokeriarvot
nopeasti korkealle ja laskevat saman tien. Toiset taas pitävät
verensokerin tasaisena. Puhutaan siis korkean ja matalan glykeemisen
indeksin ruuista.
Mitä
matalampi vasteluku on, sitä hitaammin ja tasaisemmin se imeytyy
verensokeriin. Varsinainen indeksiluku, joka kertoo ruuan arvon,
on ennalta sovittu ja se perustuu tutkimustuloksiin. Vertausluku
on sata, joka on annettu vaalealle leivälle. Muut ovat sitten
matalan tai korkean indeksin ruokia suhteessa vaaleaan leipään.
Jotta pystyisi tällä tavalla seuramaan millaisia käytettävät
ruuat ovat, indeksit pitäisi opetella ulkoa tai pitää
mukanaan listoja, joista asia selviää. Indeksiä kun
ei voi laskea itse. Ja tämä on myös menetelmän
heikkous, tietyn ruuan glykeeminen indeksi ei kerro vielä paljoa
kokonaisuudesta, koko ateriasta.
- Ihminen
kun ei syö pelkkää ruisleipää tai banaania,
vaan ihmisen ruokavalio on kokonaisuus, jossa on lihaa, maitovalmisteita
ja rasvaa ja kun ihminen syö kokonaisuuksia toisten elintarvikkeiden
ominaisuudet voivat hidastaa tai nopeuttaa toisten hiilihydraattien
imeytymistä, muistuttaa ravitsemusterapeutti Marja Vanhala.
Yksittäisellä luvulla ei ole siis paljon merkitystä
kokonaisuuden kannalta.
MITÄ
SITTEN PITÄISI SYÖDÄ?
Ruuat
ovat siis jaoteltu ennalta sovitun indeksin mukaan. Mitä matalampi
luku on, sitä hitaammin tämän ruuan hiilihydraatit
imeytyvät verensokeriin. Ja juuri sellaisia ruokavaliossa tulisi
suosia. Ne pitävät verensokeriarvot tasaisina ja elimistön
tyytyväisenä. Toisin sanoen kyseessä ovat ne samat
ruuat, joita myös normaalit ravitsemussuositukset sisältävät:
runsaskuituisia täysjyvävalmisteita, vihanneksia ja hedelmiä.
Korkean indeksiluvun saavat juuri ne raaka-aineet, joita pitäisi
muutenkin välttää: nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja,
eli runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita.
Kaikki
ei ole kuitenkaan aivan näin loogista. Siinä missä
tutun ja turvallisen ruisleivän GI on 89, tumman suklaan GI
on 31. Suklaa on siis matalan indeksin elintarvike, onko se myös
parempaa ruokaa kuin ruisleipä? Eipä taida olla ja selitys
löytyy elintarvikkeiden ominaisuuksista. Tumman suklaan vähäinen
sokerimäärä alentaa GI:tä ja ruisleivän
korkea GI johtuu runsaan amylopektiinipitoisuuden vuoksi.
Jos
glykeemisen indeksin perässä pysyminen tuottaa vaikeuksia,
ei hätää, ravitsemusterapeutti Vanhala lohduttaa,
ettei tavallisen ihmisen tarvitse olla tietoinen Glykeemisesta indeksistä,
jos häntä ei se kiinnosta. Ihminen pystyy syömään
terveellisesti ilman listoja mikä on minkin elintarvikkeen
Glykeeminen indeksi. Perussuositukset riittävät.
Toimittaja:
MINNA AKIMO
lähde: Verensokeriblues kirja glykeemisestä indeksistä
Frederik Paulún
|