8.4.2003
HYVÄÄ OLOA PAASTOSTA!
- Perinteisin
paasto on tämmöinen kasvismehupaasto, vesipaasto. Jos
ajatellaan paastoa laajemmassa mielessä, niin joku ihminen
voi kokea, että hän paastoaa, kun hän keventää
ruokavaliota ja jättää vaikkapa punaisen lihan pois.
Mutta fysiologisesti paastolla yleensä tarkoitetaan pidättäytymistä
siitä normaalista ruoasta, selvittää ravitsemusterapeutti
Marja Karppinen Oulun Diakonissalaitokselta.
Kuinka
paastoaminen aloitetaan?
- Käytännössä
paastoaminen voidaan aloittaa ihan yhtenä päivänä
ilman sen kummempia valmistautumisia, joidenkin oppien mukaan paastoon
kuuluu niitä tyhjentäytymispäiviä, mutta periaatteessa
paastoaminen voidaan aloittaa ihan yhtenä aamuna.
Paastoamiseen
liittyy monenlaisia tuntemuksia. Vaikka jokaisen kroppa reagoi paastoon
eri tavalla, saa miltei jokainen kokea ne tyypillisimmät paastoon
liittyvät vaivat.
-Yleensä
jos paastolle lähtee niin sellainen yhden, kahden tai kolmen
päivän paasto ei monestikaan tunnu mukavalta, koska sen
paastoaineenvaihdunnan käynnistymiseen ja siihen paastoon tottumiseen
menee jonkin aikaa. Ja monesti ne ensimmäiset päivät
ovat hankalimpia, koska silloin yleensä näläntunnetta,
päänsärkyä, palelua, pahoinvointia ja muuta.
Vasta sitten toisena, kolmantena tai neljäntenä päivänä
se olo alkaa kohentua ja tulee siihen paastoon tyypillisesti liittyvä
hyvä olo. Sen takia kannattaa tietenkin sitä paastoa noudattaa
pitempi aika, ehkä semmoinen 4-7 päivää.
Riittävästi nestettä!
Paastotessa
paino saattaa tippua useita kiloja. Niin houkuttelevalta kuin pikadieetti
kuulostaakin, on laihduttajan turha etsiä apua ja autuutta
paastosta. Pysyviin tuloksiin sillä ei nimittäin pääse.
Mutta kuinka paljon nestettä tulee paaston aikana nauttia?
-Ihmisen
perusnesteentarve on 30-35 millilitraa painokiloa kohti, eli 60-kiloinen
ihminen tarvitsee sellaisen 1,8 litraa päivässä tai
vähän reilummin. Normaalisti kun syödään
sekaruokaa, niin osa siitä nesteestä tulee ruoan mukana.
Paastossa se juoma tulee sitten puhtaasti näistä juomisista
eli reilu kaksi litraa 60-kiloiselle henkilölle riittää,
selventää Karppinen ja muistuttaa koululääketieteen
suhtautumisesta paastoon.
Kenelle
paasto sopii?
- Lääketieteellisesti
paastoa ei yleisesti ottaen suositella lääketieteellisistä
tai tällaisista terveydellistä syistä - ajatellaan
että ihmisen ruoansulatuselimistö on tarkoitettu toimimaan
jatkuvasti, että se ei tarvitse tämmöisiä puhdistautumisia
tai tyhjentäytymisiä.
- Ehdottomasti
on tietenkin sellaisia ryhmiä, joiden ei kannata paastota.
Lapset ja kasvuiässä olevat nuoret, hyvin iäkkäät
ihmiset, raskaana olevat ja imettävät. Sitten myös
jotkin sairaudet, kuten sydänsairaudet, reuma, kihti ja diabetes.
Samoin alipainoiset, ja jos on syömishäiriöitä,
niin silloin ei kannata paastota.
Vaikka
paasto ei kaikille sovellukaan ja myöskään vahvoja
lääketieteellisiä perusteita sille ei löydy,
voi paastoaminen sopia joillekin erityisen hyvin. Ravitsemusterapeutin
silmin paasto voisi toimia eräänlaisena siirtymävaiheena
terveellisempiin ja myös pysyviin elämäntapoihin.
- Paastoaminen
sopii henkilöille, jotka hakevat muutosta elämäänsä
ja ruokailutottumuksissaan. Heille voisin suositella tällaista
lyhytaikaista paastoa. Paasto toimii tavallaan sellaisena muutosvaiheena.Sen
paaston aikana heitetään hyvästejä niille entisille
ruokailutottumuksille ja paaston jälkeen sitten aloitetaan,
ei nyt puhtaalta pöydältä, kun ne tavat ei niin lyhyessä
ajassa muutu eikä unohdu. Mutta kuitenkin on helpompi vähentää
sitä ruoan määrää ja muuttaa sitä
ruoan koostumusta. Maistella uusia makuja ja saada uusia elämyksiä,
pohtii Karppinen.
Muistilista
- Ota
selvää paastoamisesta ennen kuin aloitat sen, kirjallisuutta
ja muita hyviä tietolähteitä löytyy!
- Juo
riittävästi nestettä, ihan pelkkä vesikin
riittää paastojuomaksi!
- Paaston
kestoksi suositellaan 4-7 päivää; ei liikaa, eikä
liian vähän
- Vähäenergiset
juomat ovat sallittuja paaston aikana, kuten yrttitee, kasvismehu
ja kivennäisvesi
- Vältä
rajua liikuntaa -esimerkiksi aerobic-tunnit kannattaa jättää
välistä paaston aikana
- Minttutee
poistaa pahan hajuista hengitystä, joka liittyy usein paastoamiseen
- Erilaisia
kasvismehuja saa marketeista ja luontaistuotekaupoista, mutta
mehuja voi valmistaa helposti myös itse
Asiantuntija:
MARJA KARPPINEN,
ravitsemusterapeutti, Oulun Diakonissalaitos
Toimittaja:
ANU-MAIJA KÄRJÄ
|