8.4.2003
TERVEYSVAIKUTTEISIA
RUOKIA
EI KANNATA SYÖDÄ LIIKAA
Läskin
ja kerman tilalle ruuanlaittoon ovat tulleet kevyttuotteet ja kasvirasvat.
Silti vain kolmasosalla työikäisistä suomalaisista
veren kolesteroliarvot ovat suositelluissa rajoissa, joka on alle
5 mmol/litra. Valmisruokien ja leivonnaisten piilorasvoja ei osata
varoa, vaikka kotiruoka onkin muuttunut entistä terveellisemmäksi.
Sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ensimmäinen
askel onkin ruokavalion remontti.
Jos
rasvan vähentäminen ja siirtyminen kasvirasvoihin se ei
auta, niin apua voi hakea kolesterolia alentavista kasvisterolituotteista.
Syömällä säännöllisesti näitä
terveysvaikutteisia elintarvikkeita, veren kolesterolipitoisuudet
voivat pienentyä jopa 10 15 prosenttia.
Sterolit
ja stanolit
Tuotteiden
kolesterolia alentava vaikutus perustuu kasveista peräisin
oleviin steroleihin, jotka ovat eläinkunnan kolesterolin lähisukulaisia.
Tuotteet voivat sisältää myös stanoleja, jotka
ovat kasvisterolien johdannaisia. Stanoleilla rikastetuista tuotteista
tunnetuin on Benecol. Steroleja käytetään esimerkiksi
Valion jogurteissa, juustoissa ja monissa muissa tuotteissa.
Kasvisteroleista vain pieni osa imeytyy ohutsuolessa, jolloin myös
kolesterolin imeytyminen estyy. Stanolit imeytyminen on vieläkin
pienempää kuin steroleiden.
Duodecim
lehdessä 2002 Hannu Vanhanen, Helena Gylling ja Tatu
A. Miettinen kirjoittavat, että lyhytkestoisissa tutkimuksissa
sekä stanolit että sterolit pienentävät veren
kolesterolipitoisuutta lähes yhtä paljon. Jos tarkoituksena
on pienentää kolesterolipitoisuuksia pysyvästi, niin
viimeaikaisissa tutkimuksissa steroleiden vaikutuksesta on saatu
epäyhtenäisnen kuva. Kirjoittajien mukaan kasvisteroleiden
pitkäaikaisista hyödyistä ei ole tieteellistä
näyttöä. Kun stanoleita käytettiin säännöllisesti
puolen vuoden ajan, niin kolesteroliarvot olivat vielä vuoden
kuluttua lähtöarvoja pienemmät.
Turvallista
rajaa ei tiedetä
Kasvisterolituotteita
löytyy levitteistä, leikkeistä, majoneeseista, makkaroista,
juustoista, jogurteista, pastoista ja salaateista. Tuotteiden kirjo
kasvaa niin nopeasti että, on alettu pelätä liikasaantia.
Elintarvikevirasto
teki simulaatiomallin eli laskennallisesti leikki ajatuksella, että
kuluttaja todella kerää koriinsa kaikki tällaiset
tuotteet ja syö maksimimäärän. Näin päästiin
lähelle 9 grammaa päivässä. Tämä ei
todellakaan ole realistinen, sillä tuotteet ovat aika kalliita,
ja kuluttajat ovat tottuneet syömään sitä mitä
he normaalistikin syövät. Suuermpi ongelma on ollut saada
kuluttajat syömään tarpeeksi näitä kasvisterolituotteita,
selvittää kaupallinen neuvos Leena Mannonen kauppa- ja
teollisuusministeriöstä.
Terveysvaikutteiset
tuotteet kannattaa ottaa avuksi vasta sen jälkeen, jos ruokavalion
muutos ei yksin riitä. Vaikka steroleiden yliannostuksen vaara
on epätodennäköinen, niin toisaalta turvallista rajaa
ei ole edes EU uskaltanut määritellä.
Meillä
on kertymässä kokemusta suositeltavilla annostasoilla
1-3 grammaa päivässä, koska tuotteita on jo jonkun
aikaa ollut markkinoilla. Sen sijaan korkeilla saantitasoilla ei
ole kertynyt kokemusta, sillä nämä tutkimukset ovat
olleet lyhkäisiä, kertoo Mannonen
Suurista
annoksista ei ole hyötyä
Tähänastisissa
tutkimuksissa ei ole havaittu vakavia terveyshaittoja suuristakaan
annoksista.
Toisaalta kasvisteroleiden liika ahnehtiminen on pelkkää
rahan tuhlausta.
- Se hyödyllinen annos on 1-3 grammaa päivää
kohden. Siitä saadaan se hyöty ja tieteellisesti on osoitettu,
että hyöty ei kasva, vaikka kuinka paljon syö, vakuuttaa
Mannonen.
Joidenkin
kasvisterolituotteiden pakkauksissa kerrotaan jo, kuinka paljon
tuotetta kuluttajan pitää syödä saadakseen päivän
annoksen. Oikean määrän arvioiminen saattaa silti
vielä olla hankala.
Suomessa tai EU:ssa ei ole hyväksytty mitään standardeja
annoskokoja. Se jää jokaisen yrityksen itse harkittavaksi,
mitä he pitävät yhtenä annoksena. Suositeltavaa
on että yhdestä tuotteesta ei saisi maksimaalista päiväkäyttöä,
vaan siitä saataisiin osa puolet, neljäsosa
tai jokin helposti laskettaa määrä. Kuluttajan pitäisi
voida itse helposti laskea päiväsaanti, perustelee
Mannonen.
Myös
valmistajien tavoitteena on, että kuluttajat syövät
useita kolesterolia alentavia tuotteita yhtäaikaa. EU:n käsiteltävänä
on Suomesta useita uusia hakemuksia. Kasvisteroleita halutaan lisätä
muun muassa paahtoleipään, välipalapatukoihin ja
makeisiin.
Silloin
yksittäisestä elintarvikkeesta ei tulisi kovin helposti
sitä tarvittavaa annosta mitä päivässä
pitää saada. Meillä on myös semmoinen käsitys,
että korimalli toimii paremmin kuin pelkästään
yhdestä yksittäisestä tuotteesta, arvelee Fazerin
tutkimus- ja kehityspäällikkö Sampsa Haarasilta.
Paremmat
pakkausmerkinnät
Koska
pitkäaikaisesta liikakäytöstä ei ole riittävästi
tutkimuksia, EU haluaa minimoida kuluttajien riskit. Pakkauksiin
aiotaan tulevaisuudessa vaatia nykyistä tarkemmat merkinnät.
Ilmeisesti
EU edellyttää päällyksiin merkinnän, että
kolmea grammaa ylittävästä määrästä
ei ole lisähyötyä. Kolme grammaa tai vähemmän
on suositeltava annos. Todennäköisesti vaaditaan myös
merkintä, että pikkulasten ja raskaana olevien pitää
varoa tuotteen käyttöä. Minkäänlaista haitallisuudesta
ei kuitenkaan ole olemassa, perustelee Haarasilta.
Jos
lapsella on kolesteroliongelma, niin terveysvaikutteiset elintarvikkeet
sopivat myös perheen jälkikasvulle. Ilman lääkärin
suositusta niitä ei kuitenkaan pidä pienokaisille syöttää.
Lapsen
elimistössä tapahtuu vilkkaasti solun jakautumista, jossa
tarvitaan kolesterolia osaksi sitä järjestelmää.
Silloin siihen ei pitäisi kovin paljon ainakaan omatoimisesti
puuttua, muistuttaa Mannonen.
Rasvojen
käytössä liika on liikaa oli kyse voista tai sterolituotteista.
Kokonaan rasvoista pidä luopua, sillä elimistö tarvitsee
niitä. Kun ruuanlaitossa käyttää pehmeitä
rasvoja kuten kasviöljyjä, niin joskus on varaa herkutella
vaikka voilla.
Toimittaja:
MARJA PAAVILAINEN
|