Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

8.4.2003
NALLE-KERHOSSA
ROHKAISTAAN LEIKKI-IKÄISIÄ NÄKÖVAMMAISIA LIIKKUMAAN

Näkövammaisten Keskusliitto ja Turun yliopistollisen keskussairaalan silmäklinikka järjestävät yhteistyössä tämän kevään aikana Nalle-kerhon näkövammaisille lapsille Raisiossa.
Nalle-kerhossa leikki-ikäisiä näkövammaisia kannustetaan itsenäiseen liikkumiseen ja harjoitellaan omatoimisuutta. Itsenäiseen liikkumiseen tarvittavia taitoja harjoitellaan ohjaajien ja toisen näkövammaisten lasten kanssa ryhmässä leikin muodossa.

Omatoimisuuden harjoittelemista
Pieniä nalleopasteita seuraten leikki-ikäiset näkövammaiset löytävät tiensä Nalle-kerhoon.
Raision Nalle-kerhossa omatoimisuuden harjoittelu kulkee punaisena lankana koko kerhon ajan. Kerholaisille annetaan aikaa ja tilaisuuksia harjoitella itse esim. portaissa liikkumista, riisumista, omien eväiden syömistä, repun pakkaamista ja siirtymistä tilasta toiseen nalle-maamerkkien opastamana.

Leikkien liikkuen rohkeaksi kulkijaksi

- Näkövammaiset lapset eivät opi liikkumista yhtä nopeasti kuin normaalisti näkevät leikki-ikäiset. Heillä ei ole useinkaan tilaisuuksia harjoitella omassa tahdissa liikkumistaitojaan, joten heistä saattaa tulla arkoja ja taidoiltaan heikkoja, vaikka he olisivat liikunnallisesti lahjakkaitakin, sanoo lasten aluesihteeri Rilla Aura-Korpi Näkövammaisten keskusliitosta.

- Nallekerho on näkövammaisten lasten liikkumistaidon kerho, ja nallekerhossa leikin ja liikunnan avulla harjoitellaan liikkumistaidollisia valmiuksia, sanoo liikkumistaidon ohjaaja Jaana Engblom TYKS:sta.

- Liikkumistaito määritellään niin, että se on kykyä ja taitoa liikkua erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä turvallisesti joko opastustettuna tai yksin ja määritellä oma sijainti siellä ympäristössä.

- Siihen tarvitaan myöskin rohkeutta ja kykyä yhdistää aistitietoa.Se on paljon vaativampi tapahtuma näkövammaiselle kuin näkevälle lapselle. Lapsi tarvitsee siihen paljon aikaa ja täällä kerhossa meillä on aikaa harjoitella.Meillä ei ole mihinkään kiirettä, kertoo liikkumistaidon ohjaaja Jaana Engblom.

Liikkumistaitoharjoituksia vertaisryhmässä

Nalle-kerhossa liikkumistaitoa harjoitellaan toisten näkövammaisten lasten kanssa.

- Ihan perusta on oman kehon hahmotus, oman kehon liikkeiden tunnistaminen ja hallinta, eli karkeamotoriset taidot, ihan perusliikuntataidot. Ja sitten aisti, aistien toiminta ja sen aistitiedon jäsentäminen eli kuulo, suuntakuulo on hyvin tärkeää, kuulon avulla erottelu ja sitten tuntoaisti, kertoo harjoituksista liikkumistaidon ohjaaja Jaana Engblom.

- Sitten harjoitellaan tällaisia suunta- ja sijaintikäsitteitä, esim. oikea, vasen, mikä on ylhäällä, alhaalla, edessä, takana, ja miten ne muuttuvat esim. kun lapsi vaihtaa paikkaa.

- Ja ihan tämmöisiä ympäristön ominaisuuksia harjoitellaan ja tutustutaan erilaisiin ympäristöihin. Sitten tilanhahmotus, eli se tila tulee tutuksi, sellainen avaruudellinen hahmotus se on myös tärkeetä.


Nalle-kerho on leikki-ikäisten näkövammaisten omaa toimintaa, johon he saattavat tulla tasavertaisista lähtökohdista. Kerhossa halutaan antaa lapsille uteliaisuuden, ilon ja rohkeuden kokemuksia ryhmässä.

Nallekerhosta maailmalle

Tavoitteena on, että nallekerholaisten oppimat tai orastavat taidot siirtyvät kerhon ulkopuolelle lasten arkipäivään.

- Meidän suunnitelmissa on, että tämä samainen ryhmä kokoontuisi ihan kouluikään saakka ja me vuosittain kokoonnuttaisiin 10-12 kertaa, ja harjoiteltaisiin tätä liikkumistaitoa. Ensimmäinen vuosi on varmaan aika pitkälti sitä, että me tutustumme lapsiin ja lapset tutustuvat meihin ja toisiinsa, mutta tulevina vuosina nämä leikit aina vähän vaikeutuu ja vaatimustaso hiukan nousee, kertoo Jaana Engblom.

Nallekerholaiset ovat nyt 2-4-vuotiaita. Vuosien myötä kerhon tavoitteena on reipas, itseensä luottava, turvallisesti kulkeva koululainen, joka osaa kysyä apua tarvitessaan.

Asiantuntijat:
JAANA ENGBLOM,
liikkumistaidon ohjaaja , TYKS

RILLA AURA-KORPI,
Lasten aluesihteeri, Näkövammaisten keskusliitto

Toimittaja: Tiia Väre


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun