Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

9.9.2003
LÄÄKKEIDEN YHTEISVAIKUTUKSET JOPA HENGENVAARALLISIA

Popsimme melko huolettomasti pillereitä vaivaan kuin vaivaan ajattelematta niihin liittyviä riskejä. Lääkecoctail voi nimittäin aiheuttaa kehossamme yllättäviä, jopa erittäin vakavia yhteisvaikutuksia.
Hyksissa tutkitaan markkinoilla jo olevien lääkkeiden yhteisvaikutuksia ilman, että lääketehtaat saavat tietää niistä etukäteen. Jäljet johtavat sinne myös puhuttaessa 90-luvun alussa jopa kuolemia aiheuttaneista antihistamiinilääke Teldanexista ja hiivasienilääke Sporanoxista.

Lääkkeen tullessa markkinoille tiedot sen aiheuttamista yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden kanssa ovat vielä melko vähäiset. Tutkimuksia yhteisvaikutuksista vaaditaan nykyään enemmän myyntiluvan saamiseksi, mutta käytännössä kuluttajat joutuvat uusien lääkkeiden koekaniineiksi.

Olisikin hyvä muistaa, että jokaisella uudella lääkkellä on tietty kehityskaari, johon saattavat kuulua myös odottamattomat yhteis- ja haittavaikutukset.

Hiivasienilääke Sporanoxin kohdalla yllättävät yhteisvaikutukset toteutuivat kuin pahimmassa painajaisessa. Suomessa todettiin maailman ensimmäinen Teldanexin ja Sporanoxin yhteisvaikutuksesta aiheutunut hengenvaarallinen rytmihäiriö nuorelle opiskelijalle. Sporanoxilla on vaarallisia yhteisvaikutuksia useiden muidenkin eri lääkeryhmien lääkkeiden kanssa. Se saattaa moninkertaistaa ja pidentää tiettyjen lääkkeiden vaikutuksia jopa hengenvaarallisesti.

Sporanoxon hyvä esimerkki siitä, kuinka vähän uudesta lääkkeestä tiedetään sen tullessa markkinoille. Vuoden 1992 Pharmaca Fennica ei tunne Sporanoxin yhteisvaikutuksia. Tiedot ovat osin jopa päinvastaisia kuin mitä tänä päivänä siitä tiedetään. Yksi viidestäkymmenestä uudesta lääkkeestä joudutaan poistamaan markkinoilta haitallisten vaikutusten vuoksi.

Käsikauppalääkkeenä myyty Teldanex on poistettu markkinoilta, mutta Sporanox on edelleen normaalissa myynnissä. Lääkelaitokselta asiaa perustellaan sillä, että Sporanoxin haittavaikutuksista ja yhteisvaikutuksista on tiedotettu ja varoitettu riittävän tarkasti. Oikein käytettynä se on turvallinen lääke.
Vastaanotolla tulisikin olla aina aikaa selvittää potilaan käyttämät kaikki lääkkeet ja niiden mahdolliset yhteisvaikutukset. Sen pitäisi olla yhtä tärkeää ja automaattista kuin lääkkeen annostuksenkin tarkistaminen.

Vielä 90-luvun alussa lääke sai myyntiluvan aina maakohtaisesti. Nyt EU:n myötä uudet lääkkeet leviävät samaan aikaan, lääketehtaan niin halutessa, kaikkiin EU-maihin. Uuden lääkkeen koekaniiniksi joutuvia ihmisiä on siis miljoonia. Lääkelaitos ei kuitenkaan näe riskiä suurena, vaan pitää sitä hallittuna ja hyvin valvottuna prosessina.

Uudet lääkkeet ovat aina tietyllä tasolla arvoitus myös kehittäjilleen. Ne voivat laskea toistensa tehoa, moninkertaistaa sen tai aiheuttaa täysin odottamattomia vaikutuksia. Yksin otettuina ne voivat olla täysin turvallisia, mutta yhdessä aiheuttaa hengenvaarallisia oireita. Siksi lääkecoctailien kanssa pitää olla erityisen varovainen.

Toimittaja: NINA KUJANSIVU

Kuopion lääkeinformaatiokeskus
www.klik.fi/


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Muksun mukana
Lääkäri vastaa
Alkuun Sivun alkuun