11.2.2003
HYVÄÄ OLOA CURRYSTA?
"Curry
saattaa estää syöpäkasvainten
kasvua", "Curry voi hidastaa Alzheimerin taudin etenemistä",
"Currysta ehkä apua multippeli skleroosiin", "Kurkuma
saattaa ehkäistä munuaissairautta"
Monen
suosikkimauste curryn päälle on kasattu melkoisia paineita.
Laboratoriotutkimuksissa saadut tulokset kertovat curryn- ja erityisesti
siihen olennaisesti kuuluvan kurkuman - tehoavan moniin parantumattomina
pidettyihin sairauksiin.
Tavallinen,
moneen makuun sopiva mausteseos, joka makuhermoja kutkutellessaan
parantaa vielä taudeistakin? Kuulostaa liian hyvältä
ollakseen totta.
LUPAAVIA
TULOKSIA - LABORATORIOSSA
Kohu
curryn ympärillä on lähtenyt havainnoista, joiden
mukaan alueilla, joissa on perinteisesti käytetty paljon currya,
on kärsitty vähemmän joistakin sairauksista. Havaintojen
innoittamana ilmiötä on ryhdytty tutkimaan myös tieteellisessä
mielessä, koeputkissa tai koe-eläimillä.
- Selkeimmin
näissä tutkimuksissa on osoitettu tulehdusreaktiota hillitsevä
vaikutus. Sitten on löydetty syövän kasvuun ja joihinkin
keskushermostosairauksiin liittyviä vaikutuksia. Mutta nämä
ovat todellakin laboratoriotutkimuksia, Oulun yliopiston farmakologian
professori Olavi Pelkonen selvittää.
Pelkonen
muistuttaa, että vaikka laboratorio-olosuhteissa saataisiin
kuinka lupaavia tuloksia, ne ovat vasta lupauksia. Siitä on
vielä pitkä matka oikeaksi lääkkeeksi.
- Jos
tästä tehoaineesta halutaan saada oikea lääke,
se pitää puhdistaa, sen toksiset ominaisuudet pitää
testata ja vasta sitten sitä voidaan alkaa antaa ihmisille
ja selvittää, pitävätkö nämä
lupaukset paikkansa. Tähän
kulunee ainakin joitain vuosia.
Lupaavista
luonnontuotteista suurin osa jää tietenkin luonnonlääkkeen
tasolle - tehoa ei ole tutkittu tai sitä ei ole pystytty todistamaan.
Luonnosta kuitenkin jalostetaan ihan oikeita lääkkeitäkin.
Pelkosen arvion mukaan Suomessa on tällä hetkellä
muutama sata luonnosta peräisin olevaa lääkettä.
Ja lisää etsitään koko ajan. Ainakin suuremmilla
lääketehtailla on laajoja tutkimusohjelmia, joiden avulla
luonnosta pyritään löytämään oikeaksi
lääkkeeksi kelpaavia aineita. Eräs mielenkiinnon
kohteista on tällä hetkellä siis curry.
CURRYKAUPPA
KÄY JO KUUMANA
Vaikka
currya on toistaiseksi tutkittu vasta laboratoriossa, käy luontaistuotekauppa
jo kuumana. Samalla kun tuttu mauste on jalostettu kapselimuotoon,
on myös kilohintaa kehitelty entistä paremmaksi. Varsinkin
internetin kautta currya kaupitellaan laajalti, ja usein myyntiä
vauhdittamassa on viitteitä tehdyistä tutkimuksista. Kun
mukana on vielä sivukaupalla täsmällisentuntuisia
käyttö- ja annosteluohjeita, saattaa curry tuntua järkevältä
sijoituskohteelta.
Pelkosen
mukaan ainakin jotkut tehdyistä tutkimuksista ovat tieteellisesti
päteviä ja luotettavia, mutta niiden perusteella ei kannata
vielä alkaa suosia intialaistyylisiä ruokia.
- Ainakaan
toistaiseksi currya ei voi pitää vakavasti otettavana
lääkkeenä. Tällaiset koeputki- tai koe-eläintutkimukset
ovat ehdottomasti liian vähäinen näyttö siitä,
että ihmisten kannattaisi ryhtyä curryn syöntiin
terveydellisistä syistä. Tällä perusteella curryn
käyttöä ei kannata lisätä - jollei sitten
tykkää currysta, Pelkonen linjaa.
HYVÄÄ
OLOA HYVÄSTÄ RUOASTA
Kliinisiä
kokeita odotellessa lienee parasta tehostaa curryn käyttöä
lähinnä uusien reseptien muodossa. Currysta saa loihdittua
monia ruokia, joista saa tulee takuulla hyvä olo, oli mausteella
sitten sairautta ehkäiseviä vaikutuksia tai ei.
Makuasioista
puhuttaessa kannattaa muistaa, että currynkin maku vaihtelee,
se kun on mausteseos. Kaupasta saatavaan curryjauheeseen kuuluu
yleensä kymmenestä kahteenkymmeneen eri maustetta, muun
muassa korianteria, inkivääriä, kardemummaa, kuminaa,
pippuria, neilikkaa ja kurkumaa. Jotta curryn mausta saa kaiken
irti, kannattaa se kuumentaa rasvassa ennen muihin aineksiin sekoittamista.
Perinteisen kanan lisäksi curry sopii ainakin kalan ja lampaan
kanssa, pastoihin, kastikkeisiin ja marinadeihin.
Erinomainen
vaihtoehto on myös curry-omenahöystö. Ainekset:
- 2
tl voita
- 2
tl currya
- ripaus
kurkumaa
- 1
vihreä omena
- 1
punainen paprika
- purjoa
- yrtti-
tai mineraalisuolaa
- Kuutioi
omena ja paprika ja viipaloi purjo.
- Sulata
voi, lisää curry ja kurkuma ja sekoittele minuutinverran.
- Lisää
kasvikset ja paista pari minuuttia.
- Mausta
halutessasi suolalla.
- Tarjoa
vaikkapa broilerin ja riisin kanssa.
Hyvää
ruokahalua!
Toimittaja:
MIKKO PENTTILÄ
Curryomenaresepti:
TUOMAS TOSSAVAINEN
Curryaiheisia
nettisivustoja:
http://rubymurray.com
http://www.curryhouse.co.uk
http://freespace.virgin.net/tim.dilks/index.htm
Curryn
terveysvaikutuksista kertovia uutisia:
http://www.swisstox.net
http://www.mult-sclerosis.org
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/1668932.stm
|