Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

11.2.2003
HYVÄÄ OLOA CURRYSTA?

"Curry saattaa estää syöpäkasvainten
kasvua", "Curry voi hidastaa Alzheimerin taudin etenemistä", "Currysta ehkä apua multippeli skleroosiin", "Kurkuma saattaa ehkäistä munuaissairautta"…

Monen suosikkimauste curryn päälle on kasattu melkoisia paineita. Laboratoriotutkimuksissa saadut tulokset kertovat curryn- ja erityisesti siihen olennaisesti kuuluvan kurkuman - tehoavan moniin parantumattomina pidettyihin sairauksiin.

Tavallinen, moneen makuun sopiva mausteseos, joka makuhermoja kutkutellessaan parantaa vielä taudeistakin? Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.

LUPAAVIA TULOKSIA - LABORATORIOSSA

Kohu curryn ympärillä on lähtenyt havainnoista, joiden mukaan alueilla, joissa on perinteisesti käytetty paljon currya, on kärsitty vähemmän joistakin sairauksista. Havaintojen innoittamana ilmiötä on ryhdytty tutkimaan myös tieteellisessä mielessä, koeputkissa tai koe-eläimillä.

- Selkeimmin näissä tutkimuksissa on osoitettu tulehdusreaktiota hillitsevä vaikutus. Sitten on löydetty syövän kasvuun ja joihinkin keskushermostosairauksiin liittyviä vaikutuksia. Mutta nämä ovat todellakin laboratoriotutkimuksia, Oulun yliopiston farmakologian professori Olavi Pelkonen selvittää.

Pelkonen muistuttaa, että vaikka laboratorio-olosuhteissa saataisiin kuinka lupaavia tuloksia, ne ovat vasta lupauksia. Siitä on vielä pitkä matka oikeaksi lääkkeeksi.

- Jos tästä tehoaineesta halutaan saada oikea lääke, se pitää puhdistaa, sen toksiset ominaisuudet pitää testata ja vasta sitten sitä voidaan alkaa antaa ihmisille ja selvittää, pitävätkö nämä lupaukset paikkansa. Tähän
kulunee ainakin joitain vuosia.

Lupaavista luonnontuotteista suurin osa jää tietenkin luonnonlääkkeen tasolle - tehoa ei ole tutkittu tai sitä ei ole pystytty todistamaan. Luonnosta kuitenkin jalostetaan ihan oikeita lääkkeitäkin. Pelkosen arvion mukaan Suomessa on tällä hetkellä muutama sata luonnosta peräisin olevaa lääkettä. Ja lisää etsitään koko ajan. Ainakin suuremmilla lääketehtailla on laajoja tutkimusohjelmia, joiden avulla luonnosta pyritään löytämään oikeaksi lääkkeeksi kelpaavia aineita. Eräs mielenkiinnon kohteista on tällä hetkellä siis curry.

CURRYKAUPPA KÄY JO KUUMANA

Vaikka currya on toistaiseksi tutkittu vasta laboratoriossa, käy luontaistuotekauppa jo kuumana. Samalla kun tuttu mauste on jalostettu kapselimuotoon, on myös kilohintaa kehitelty entistä paremmaksi. Varsinkin internetin kautta currya kaupitellaan laajalti, ja usein myyntiä vauhdittamassa on viitteitä tehdyistä tutkimuksista. Kun mukana on vielä sivukaupalla täsmällisentuntuisia käyttö- ja annosteluohjeita, saattaa curry tuntua järkevältä sijoituskohteelta.

Pelkosen mukaan ainakin jotkut tehdyistä tutkimuksista ovat tieteellisesti päteviä ja luotettavia, mutta niiden perusteella ei kannata vielä alkaa suosia intialaistyylisiä ruokia.

- Ainakaan toistaiseksi currya ei voi pitää vakavasti otettavana lääkkeenä. Tällaiset koeputki- tai koe-eläintutkimukset ovat ehdottomasti liian vähäinen näyttö siitä, että ihmisten kannattaisi ryhtyä curryn syöntiin terveydellisistä syistä. Tällä perusteella curryn käyttöä ei kannata lisätä - jollei sitten tykkää currysta, Pelkonen linjaa.

HYVÄÄ OLOA HYVÄSTÄ RUOASTA


Kliinisiä kokeita odotellessa lienee parasta tehostaa curryn käyttöä lähinnä uusien reseptien muodossa. Currysta saa loihdittua monia ruokia, joista saa tulee takuulla hyvä olo, oli mausteella sitten sairautta ehkäiseviä vaikutuksia tai ei.

Makuasioista puhuttaessa kannattaa muistaa, että currynkin maku vaihtelee, se kun on mausteseos. Kaupasta saatavaan curryjauheeseen kuuluu yleensä kymmenestä kahteenkymmeneen eri maustetta, muun muassa korianteria, inkivääriä, kardemummaa, kuminaa, pippuria, neilikkaa ja kurkumaa. Jotta curryn mausta saa kaiken irti, kannattaa se kuumentaa rasvassa ennen muihin aineksiin sekoittamista. Perinteisen kanan lisäksi curry sopii ainakin kalan ja lampaan kanssa, pastoihin, kastikkeisiin ja marinadeihin.

Erinomainen vaihtoehto on myös curry-omenahöystö. Ainekset:

  • 2 tl voita
  • 2 tl currya
  • ripaus kurkumaa
  • 1 vihreä omena
  • 1 punainen paprika
  • purjoa
  • yrtti- tai mineraalisuolaa
  1. Kuutioi omena ja paprika ja viipaloi purjo.
  2. Sulata voi, lisää curry ja kurkuma ja sekoittele minuutinverran.
  3. Lisää kasvikset ja paista pari minuuttia.
  4. Mausta halutessasi suolalla.
  5. Tarjoa vaikkapa broilerin ja riisin kanssa.

Hyvää ruokahalua!

Toimittaja: MIKKO PENTTILÄ

Curryomenaresepti: TUOMAS TOSSAVAINEN

Curryaiheisia nettisivustoja:

http://rubymurray.com
http://www.curryhouse.co.uk
http://freespace.virgin.net/tim.dilks/index.htm

Curryn terveysvaikutuksista kertovia uutisia:

http://www.swisstox.net
http://www.mult-sclerosis.org
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/1668932.stm



Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun