Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

11.3.2003
ROKOTTEELLA KONDYLOOMAA JA KOHDUNKAULASYÖPÄÄ VASTAAN

Kondylooma ja kohdunkaulasyöpä voidaan mahdollisesti tulevaisuudessa torjua rokotteella. Yhdysvalloissa sattumalta kehitetty rokote on alustavissa tutkimuksissa osoittautunut varsin tehokkaaksi. Rokotteen on todettu antavan lähes sataprosenttisen suojan sekä itse tartuntaa, että kohdunkaulansyöpää vastaan.

- Se on eräänlainen synteettisesti tehty kuorirakenne, joka aikaan saa vasta-aineita kyseistä tautia vastaan. Vasta-aineet ovat jopa satakertaisia verrattuna luonnollisesti sairastettuun kondyloomainfektioon, Oulussa rokotetta tutkiva erikoislääkäri tutkija Liisa Lahti valistaa.

Kondylooma on sinänsä ovela ja hankala tauti, että sen oireet voivat ilmetä vasta parin vuoden kuluttua tartunnasta. Jopa puolet ihmisistä saa kondylooma eli visvasyylätartunnan jossain elämänsä vaiheessa, suurin osa tietämättään, sillä infektio hyvin usein kuitenkin paranee itsestään.
Paitsi sukupuoliteitse, myös pelkän ihokosketuksen kautta tarttuva tauti voi esiintyä näkyvinä muutoksina ulkosynnyttimissä tai näkymättöminä muutoksina limakalvolla.

Näkyviä, ulkosynnyttimissä olevia visvasyyliä pidetään harmittomina, joskin vaivalloisina, sillä niistä eroon pääseminen voi vaatia pitkiä hoitojaksoja. Näkymättömät limakalvomuutokset mainitaan vaarallisiksi, sillä niihin liittyy kohdunkaulan syöpäriski. Kohdunkaulansyöpä on Suomessa harvinainen PAPA-seulontojen ansiosta, mutta kehittyvissä maissa sekä tauti, että siitä johtuvat kuolemat ovat hyvin yleisiä johtuen puutteellisista tutkimus- ja hoitoresursseista. Suomessa kohdunkaulasyöpä tapauksia todetaan noin 150 vuodessa. Pääsääntöisesti jokainen niistä aiheutuu kondyloomasta.

Ovatko jotkut naiset sitten herkempiä saamaan papilloomaviruksen?

- Kyllä, tupakoivat. Tupakointi todellakin altistaa kondyloomavirukselle, mutta se altistaa monelle muullekin tartuntataudille, tutkija Lahti painottaa.

Tutkimukset käyntiin Suomessakin

Papilloomaviruksia esiintyy noin 100 eri tyyppiä, joista noin 20 liittyy kohdunkaulan syöpään. Uusi rokote suojaisi neljältä tavallisimmalta kondyloomia sekä kohdunkaulansyövän esiasteita tai syöpää aiheuttavalta virustyypiltä. Suomessa on uuden rokotteen johdosta aloitettu neljä vuotta kestävä tutkimus, johon osallistuu lähes 1800 16-17 -vuotiasta tyttöä.

- Erittäin positiivista tämän tutkimuksen kannalta on se, että tytöt, jotka ovat lähteneet tähän mukaan, samalla auttavat koko maailman naisia, muun muassa kehitysmaiden naisia, Lahti muistuttaa.

- En kuitenkaan usko, että rokote vaikuttaisi tulevaisuudessa naisten seksuaalikäyttäytymiseen sitä huonontavasti ja valistus on tässä asiassa paikallaan. On paljon muitakin sairauksia, jotka voivat tarttua. Rokotehan suojelee vain papilloomaviruksen neljää eri tyyppiä vastaan. Toivotaan, että tällä olisi yleisesti ottaen positiivinen vaikutus. Olen sitä mieltä, että tieto lisää vastuuta.

Kondyloomarokote on jo aiemmin todettu tehokkaaksi ja vaarattomaksi. Tutkija Liisa Lahti arvelee rokotteen tulevan markkinoille noin kymmenen vuoden sisällä.

Toimittaja: SIRKKU KIANTO


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun