Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

15.4.2003
ILOLIHAS ILOISEEN HYÖTYKÄYTTÖÖN

Naisen lantiopohjan lihasten tehtävänä on tukea lantion pohjan elimiä eli virtsarakkoa, kohtua, emätintä ja peräsuolta. Jos lantionpohja heikkenee, seurauksena on varsin usein elämänlaatua huonontavia oireita, kuten vaikeus pidättää virtsaa ponnistustilanteissa, yskiessä tai nauraessa. Sana ilolihas taas viittaa rakkauselämään. Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset nimittäin lisäävät sekä naisen että miehen seksuaalista mielihyvää.

- Lantiopohjan lihakset ovat rakkauselämän kannalta yhtä arvokkaita, kuin on miehen penis, sanoo sairaanhoitaja seksuaaliterapeutti Kaisa Forsman-Behm. Emätintä ympäröivässä pubocoggyceus-lihaksessa (nk. love muscle) on erityisen runsaasti hermopäätteitä. Myös naisen häpykieli eli klitoris on suhteellisen pienestä koostaan huolimatta yhtä herkkä kuin miehen terska. Orgasmin kokemiseen vaikuttaa ratkaisevasti myös lantion lihaksiston supistusten voimakkuus ja lukumäärä, Kaisa Forsman-Behm kertoo.

Kuulilla  ja kuntoilulla  rakastelulihas kuntoon

Lantionpohjan lihasten heikkoudesta ja siihen liittyvistä muista ilmiöistä kärsivät naiset saattavat usein kokea seksuaalisen viehätysvoimansa heikenneen. Yhdynnässä niin miehen kuin naisenkin nautintoon on lantionpohjan lihaksilla - emättimen välittämänä -olennainen vaikutus. Naisen sukuelinten alueella on varsin runsas hermotus. Syvätuntoa ja painetta aistivia hermopäätteitä on runsaasti varsinkin häpyhuulissa, paisuvaiskudoksessa ja emättimen ympärillä olevissa lihaksissa. 

Ponnistusinkontinenssi eli  virtsan karkailu tahdosta riippumatta vaikkapa yskäisyn, naurunpyrskähdyksen tai raskaan esineen nostamisen yhteydessä, on yleensä oire lantionpohjan lihasten heikentymisestä.  Siitä kärsivät erityisesti synnyttäneeet naiset joiden lantionpohjan lihakset ovat venyneet ja veltostuneet.

  

Ilolihasta voi  tiukentaa  ns. hissiharjoituksen avulla. Jännitä lantionpohjan lihaksia aste asteelta yhä voimakkaamiin kuin nousisit hissillä kerros kerrokselta ylöspän. Tämän jälkeen rentoutua lihakset vähitelleen, kuin tulisit hissillä alas kellarikerrokseen saakka. Hissiharjoitus on hyvä tehdä 10-20 kertaan päivässä. Mikäli hissiharjoituksia tekee päivittäin koko raskauden ajan ja synnytyksen jälkeen, lihasten ennalleen palautuminen on täysin mahdollista. Lantionpohjan lihasharjoituksia voi tehdä huomaamatta missä vain; bussia odottaessa, keittiöpuuhissa, työpaikalla... Itse asiassa ”hissivoimistelua” naisen tulisi harrastaa koko elämänsä ajan.


Lantionpohjan lihaksiston saa kuntoon myös  erityisten emätinkuulien avulla. Niillä vahvistetaan lantion lihasvoimaa ja kuulia saa ostaa apteekeista. Emätinkuulien käytössä opastavat  kätilöt ja fysioterapeutit.  Mikäli virtsankarkailu vaivaa, niin asia kannattaa ottaa puheeksi vaikkapa  neuvola- tai lääkärissäkäynnin  yhteydessä. Ratkaisu ja apu ongelmaan löytyy varmasti.

Toimittaja: KARIN MARIOLA


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun