16.9.2003
HYVÄÄ
OLOA MARJAMETSÄSTÄ!
Marjanpoiminta
on osa suomalaista ruokaperinnettä ja kulttuuria. Ja siihen
meillä suomalaisilla on ainutlaatuiset mahdollisuudet koko
maailmassa. Jokamiehen oikeudet takaavat marjastamisen missä
vain ja metsää, mistä poimia, sitä riittää.
Myös marjoja, niitäkin riittää. Laskelmat kertovat,
että joka syksy marjasadosta vain kaksikymmentä prosenttia
kerätään talteen, loput pilaantuvat maahan. Ei ole
siis ihme, vaikka marja-alan asiantuntijat ovat huolissaan. Marjanpoiminta
kun ei innosta nuorempia kansalaisia.
- Kyllä
meillä on täystyö näiden nuorten ja lasten mukaan
saannissa ja tarvitaan tämmöisiä tapahtumia, niin
kuin MM-kisatkin. Kun lapset tulevat mukaan suurin joukoin, he saavat
positiivisia kokemuksia, jotka muistetaan ja jotka innostavat vielä
aikuisenakin, kertoo Simo Moisio Arktisista aromeista.
Joukkuemarjastuksen
maailmanmestaruuskisat ovat siis yksi keino kohentaa ja elävöittää
vanhaa perinnettä ja innostaa nuoria marjanpoimintaan. Syyskuun
ensimmäisenä viikonloppuna Suomussalmella järjestettiin
kuudennen kerran maailmanmestaruuskilpailut, jossa 77 joukkuetta,
kolmesataa henkeä kilpaili kenen joukkue kerään suurimman
sadon yhden tunnin aikana. Sarjoja oli kolme, tyyli vapaa. Ensimmäiset
ämpärit täyttyivät varsin kunnioitettavassa
ajassa, kahdeksassa minuutissa. Koko tunnin saldo oli lähes
1300 kiloa. Voittajaksi pääsi 73,3 kilolla.
LIIKKUMISTA
JA VITAMIINEJA
Marjanpoiminta
ei ole vakavaa, otsarypyssä rehkimistä, ainakaan jos katsoi
kisaan osallistuneiden ilmeitä ja asuja. Hymy karehti ja aurinko
paistoi. Tärkeintä kun ei ole saalis, vaan luonnossa liikkuminen
ja sosiaalinen kanssakäyminen.
Marjastus
ja metsässä liikkuminen kun on hyötyliikuntaa parhaimmillaan
ja siinä samalla mieli lepää eli stressi vähenee.
Ja kun metsään lähtee hyvien ystävien kanssa,
siinä samalla voikin vaihtaa viimeisimmät kuulumiset ja
parantaa vähän maailmaa.
Mutta
ei pidä vähätellä marjojen vaikutusta myös
sisäiseen oloon. Marjat sisältävät meille tärkeitä
vitamiineja ja kivennäisaineita.
- Vaikka puolukasta tulee läpi bentsoehappo ja orgaaniset hapot
maistuvat, siltikin siellä on runsaasti sokereita ja kivennäisaineita.
Puolukassa on myös terveysvaikutteisia väriaineita eli
flavonoideja ja tämä lisäksi puolukalla on todettu
olevan sydän- ja verisuonitautien ja syöpäsairauksien
kannalta ennaltaehkäisevä vaikutusta. Siksi me toivommekin,
että niitä syötäisiin entistä enemmän,
Simo Moisio kannustaa.
Mikä
sitten on tarpeeksi? Tällä hetkellä vuodessa suomalaiset
syövät marjoja reilut kahdeksan kiloa henkeen vuodessa.
Uusimpien suositusten mukaan marjoja saisi syödä huomattavasti
enemmän, jopa sata grammaa päivässä. Silloin
suomalaisten marjankulutus nousisi kolmeenkymmeneenkuuteen kiloon
vuodessa. Kuulostaa hurjalle, mutta eihän marjoja tarvitse
syödä pelkkinä marjoina, vaikka se onkin kaikkein
suositeltavin tapa nauttia näistä luonnon antimista. Mehut,
kiisselit, keitot, ne käyvät myös. Ja onhan omatekoinen
mehu aina pois laimeilta tuontimehuilta. Ja aamupuuron päällä
marjat menevät kuin varkain!
Parhaiten
marjoissa säilyvät niiden hyvät ominaisuudet, kun
ne pakastetaan heti poimimisen ja puhdistamisen jälkeen. Marjat
laitetaan pakastusrasioihin tai pusseihin, sokeria päälle
ja pakastimeen, jossa pakastuslämpötila on jo valmiina.
Nopea pakastuminen on olennaista vitamiinien säilymisen kannalta.
Toimittaja:
MINNA AKIMO
www.arctic-flavours.fi
www.kaavi.fi/vaikko/marjat/puolukka.htm
|