Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

18.2.2003
KOVAA PELIÄ
LÄÄKKEIDEN HINNOILLA


Apteekin kassalla hupenee yhä useampi euro lääkeostoihin, vaikka tilastot väittävät lääkkeiden hintojen pysyneen suurin piirtein samoina. Reseptilääkkeiden hinnat ovat Suomessa tarkoin säädeltyjä, mutta lääketehtailla on omat konstinsa hintojen nostamiseksi.

Lääkkeen voi esimerkiksi poistaa korvausjärjestelmästä, jonka jälkeen sen saa hinnoitella täysin vapaasti. Toinen keino on lopettaa myyntilupa ja tuoda tilalle uusi, vastaava lääke - mutta korkeammalla hinnalla.

Kovaa tulosta tavoittelevat lääketehtaat käyttävät tietenkin kaikki sallitut keinot voittojensa kasvattamiseksi. Asialla on kuitenkin myös toinen puoli. Kun korvauksia ei enää myönnetä, jäävät kustannukset lääkkeitä tarvitsevien potilaiden maksettavaksi. Tilanne ei ole mukava, kun esimerkiksi syöpäpotilas on tottunut maksamaan vahvasta kipulääkkeestä neljä euroa ja yhtäkkiä hinta onkin kuusikymmentä euroa.

Kolmas keino on lopettaa myyntilupa ja vetää valmiste markkinoilta. Näin voidaan menetellä, jos lääkettä esimerkiksi kannattamattomana pienen käyttäjämäärän vuoksi. Lääkkeiden hintalautakunnalla oli vuoden alussa erittäin ikävä tapaus vanhan ja pitkään markkinoilla olleen Mysoline -nimisen epilepsialääkkeen kanssa. Lääketehdas ei jatkanut myyntilupaa, vaikka lääkkeellä oli edelleen käyttäjiä. Tilanne ratkesi, kun eräs potilas haki lääkettä erityisluvalliseksi, ja onnistui. Tosin hän joutuu maksamaan siitä nyt 155 prosenttia enemmän kuin ennen.

Neljäs tapa on yksinkertaisesti hakea korvauspiirissä olevalle vanhalle lääkkeellehinnankorotusta Sosiaali- ja terveysministeriön Lääkkeiden hintalautakunnalta. Siellä punnitaan hinnankorotuksen kohtuullisuutta ja annetaan hakemukselle joko hyväksyvä tai hylkäävä päätös 90 päivän kuluessa. Lautakunnan päätösten mukaan perusteita hintojen nostamiselle löytyy aika harvoin.

Tavallisinta lienee kuitenkin se, että vanhan, sinänsä hyvän lääkkeen tilalle kehitetään uusi, ja aletaan markkinoida sitä. Uusi ei välttämättä ole parempi kuin edellinen, mutta hinta on usein moninkertainen. Juuri tämä on pääsyy lääkekustannusten huimaan kasvuun.

Yhteiskunta siis pyrkii rajoittamaan lääkkeiden hinnan nousua, mutta tehokkaita keinoja ei näytä olevan. Jos valmisteesta saatava hinta ei myyjää miellytä, voi lääkkeen aina vetää hetkeksi markkinoilta ja tuoda korjatulla hinnalla takaisin. Se on lääketehtaan oma päätös, johon on nykyisessä markkinamaailmassa annettu täysi mahdollisuus.

Toimittaja: NINA KUJANSIVU


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
Alkuun Sivun alkuun